Review – ASRock Z890 Taichi
Concluzii
ASRock Z890 Taichi reprezinta o optiune de luat in seama pentru pasionatii de hardware si entuziastii overclocking-ului, datorita constructiei robuste si functionalitatilor avansate. Desi momentan nu este disponibila in magazinele din Romania, pretul estimat al modelului Z890 Taichi se situeaza in jurul a 2700 lei, ceea ce o pozitioneaza ca o alegere competitiva, avand in vedere specificatiile hardware superioare comparativ cu alte modele din aceeasi gama de pret.
Un avantaj important al acestei placi este conectivitatea extinsa, care include Wi-Fi 7, dual LAN, Thunderbolt 4 si o infrastructura generoasa de stocare, cu sase porturi M.2 integrate si posibilitatea de a adauga inca patru folosind placa de expansiune inclusa. Totodata, designul robust al VRM-ului, cu 24 de faze de alimentare racite de un ventilator silentios, si PCB-ul cu 8 straturi de cupru contribuie la durabilitate si stabilitate, chiar si in conditii solicitante. In testele noastre, ASRock Z890 Taichi a gestionat fara probleme un procesor Intel Core Ultra 9 285K, atingand 5.5 GHz pentru nucleele Performance si 5.1 GHz pentru nucleele Efficiency, oferind o crestere medie de performanta de 8% in scenariile multithreaded.
Pe partea de memorie, Z890 Taichi beneficiaza de tehnologia Memory OC Shield, care protejeaza traseele memoriei impotriva interferentelor EMI. Aceasta caracteristica, combinata cu suportul excelent pentru frecvente ridicate DDR5, a permis atingerea DDR5-9200 in modul Gear 4 cu latente optimizate. In mod remarcabil, vitezele de citire au depasit 132 GB/s, iar latenta masurata a fost de doar 74.3 ns in Gear 2, ruland perfect stabil la DDR5-8733. Desi initializarea sistemului a intampinat dificultati la frecvente mai mari de DDR5-9333, performantele obtinute sunt impresionante pentru o placa de baza cu patru sloturi, situand-o printre cele mai bune optiuni pentru utilizatorii care doresc sa experimenteze overclocking-ul pe noua platforma Arrow Lake.
In concluzie, ASRock Z890 Taichi este o placa de baza premium, ideala pentru build-uri high-end, care imbina performanta excelenta cu functionalitati de ultima generatie. Desi necesita ajustari manuale pentru a oferi cele mai bune rezultate, avand in vedere ca profilele Gaming OC Preset nu functioneaza optim cu toate procesoarele disponibile, aceasta ramane una dintre cele mai atractive solutii pentru entuziastii care doresc sa exploateze la maxim potentialul procesoarelor si memoriilor de ultima generatie. Alternativ, pe piata este disponibil si modelul ASRock Z890 Taichi Lite, la un pret de sub 2200 lei. Acesta renunta la masivitatea heatsink-urilor si la cateva facilitati ARGB on-board, dar pastreaza acelasi PCB robust si toate dotarile tehnice ale modelului standard.
Comentarii
Salutare !
Incearca sa instalezi pe placa asta si un gpu nVidia sau AMD .
Apoi la setarea Chipset – Primary graphics adapter alegi din auto PCI Ex si reboot.
La urmatoarea intrare in BIOS setarea de mai sus … DISPARE complet.
Si daca faci greseala sa scoti placa video externa , nasol , nu mai noroc sa intri in bios pt ca ai la fiecare boot doar black screen pana intra in Windows.
Singura solutie , reset BIOS to default .
Eu spun :
Pa ! La revedere Asrock
Salut! Am testat cu placa video externa NVIDIA si nu am remarcat problema mentionata de tine. Oricum toate placile de baza mai au bug-uri, BIOS perfect nu exista indiferent daca vorbim de ASRock, ASUS, GIGABYTE sau MSI.