Review – MSI Project Zero
Concluzii
Primele placi de baza MSI cu conectorii pe spate si-au facut aparitia anul trecut, ulterior aparand pe piata si carcasele in care putem monta aceste placi de baza. De altfel, MSI au lansat oficial seria de placi de baza Project Zero undeva spre sfarsitul anului trecut, iar carcasele au fost aratate la CES 2024, drept urmare discutam despre o serie de produse destul de noi.
In momentul de fata, placa de baza MSI B650M Project Zero este disponibila in magazinele din tara noastra pentru un pret de aproximativ 1200 RON, in timp ce carcasa MSI PANO M100R PZ este comercializata pentru aproximativ 680 RON. Mai mult decat atat, conform producatorului, in momentul de fata placile de baza Project Zero sunt compatibile cu mai multe carcase, mai precis MSI MAG PANO M100R PZ, MSI MAG PANO 100 PZ, MSI MEG MAESTRO 700L PZ, SAMA SAK451, SAMA SAK702 si Lian Li Lancool 216R, producatorul aflandu-se de asemenea in discutii cu InWin, Silverstone, Cooler Master si Thermaltake.
In conditiile in care MSI lucreaza de zor la exinderea ecosistemului Project Zero, ASUS se concentreaza pe propria tehnologie, denumita BTF, iar GIGABYTE au anuntat Project Stealth inca de acum doi ani, este cat se poate de clar ca in curand vom vedea din ce in ce mai multe placi de baza cu conectorii dispusi pe partea din spate a PCB-ului, respectiv carcase compatibile. Desigur, asta inseamna ca va exista si nevoia unei standardizari in acest sens, fiind necesara cooperarea dintre producatorii de placi de baza si producatorii de carcase pentru a pune la punct un standard deschis, inter-compatibil.
Cel putin momentan, din ceea ce am vazut pana acum, placile de baza MSI Project Zero si placile de baza ASUS BTF au conectorii dispusi similar, drept urmare majoritatea carcaselor ar trebui sa fie compatibile cu ambele tehnologii. Desigur, ramane de vazut si ce diferenta de pret va exista intre placile de baza traditionale si echivalentele lor Project Zero, respectiv cat de populare vor fi aceste sisteme printre utilizatori.
Cert este ca tehnologia are potential si asa cum am vazut in articolul de fata sistemul MSI Project Zero arata impecabil, cu un aspect elegant, curat si ingrijit. Practic, in momentul de fata este cea mai buna solutie pentru cei pasionati de aspect, care nu vor sa vada cabluri in compartimentul principal al carcasei, tehnologia MSI Project Zero oferind posibilitatea de a construi cu usurinta un astfel de sistem. Si cand ma gandesc ca in momentul in care scriam primele articole pe LAB501, multi utilizatori inca foloseau clasicele carcase gri, no-name… parca imi intelegeti nevoia de a divaga, prezenta la inceputul acestui articol… Pentru ca fie vorba intre noi, in momentul acela nici macar nu cred ca imi imchipuiam ca vom vedea vreodata astfel de sisteme!
Comentarii