Z87 OC Showdown: ASUS, ASRock, Gigabyte si MSI
Vedem tematica negru-galben continuata si in ceea ce priveste placa de baza, condensatorii solizi de culoare aurie potrivindu-se de minune cu schema coloristica a lui OC Formula. Design-ul e unul reusit per total, in linie cu ce se asteapta de la un produs din acest segment. Un aspect extrem de important este faptul ca toate placile din seria Z87 OC Formula vin cu un strat de lac atat pe fata cat si pe spate (Conformal Coating). Acest strat impiedica scurt circuitul atunci cand folosim raciri subzero, iar pe placa se formeaza condens. Este o veste foarte buna si ma mir ca de-abia acum in 2013 avem parte de asa ceva. Bravo ASRock, overclockerii iti multumesc pentru asta!
Layout-ul este dominat de radiatorul ce acopera VRM-ul masiv. Acesta este echipat si cu un ventilator pentru a nu duce grija supraincalzirii chiar si atunci cand folosim voltaje ridicate impreuna cu frecvente de comutatie ridicate. Radiatorul este echipat si cu fiting-uri pentru cuplarea la un sistem de water-cooling.
Ca o placa de overclocking veritabila, Z87 OC Formula are doar strictul necesar de dotari in acest scop avand 4 sloturi PCI-Express 16x. Totusi, in lipsa unui bridge PLX configuratia multi-card maxim recomandata este de 2-way SLI / CFX pentru a beneficia de performanta optima pentru ca, dupa cum bine stim, Haswell are doar 16 lane-uri PCI-Express 3.0 configurabile.
Punctele de masura pentru tensiuni (V-Probe), switch-urile pentru oprirea individuala a celor 4 sloturi PCI-Express, switch-urile pentru LN2 Mode / Slow Mode si butoanele Rapid OC sunt situate in marginea din dreapta sus a placii, un amplasament foarte bun, intocmai ca la placile recente ASUS ROG. Tot acolo gasim si 4 LED-uri ce se aprind la boot in functie de componenta initializata (VGA, DRAM, CPU, initializare) pentru a diagnostica rapid componenta care are probleme. De remarcat ca avem si un slot USB 3.0 amplasat direct pe placa, extrem de util atunci cand avem placa montata pe un banc de test si vrem sa copiem ceva pe / de pe stick.
In coltul din dreapta-jos, chiar langa radiatorului PCH-ului, se afla cele 10 porturi S-ATA cu care a fost dotata placa – 6 porturi S-ATA 6Gbps multumita PCH-ului Intel Z87, iar restul, 4 porturi S-ATA 6Gbps disponibile datorita a doua controllere ASM1061 produse de ASMedia.
In continuarea porturilor SATA avem si cele doua butoane, de Power On si Reset. Amplasarea lor nu este cea mai fericita, pentru ca folosirea unei placi video mai lungi in al 2-lea sau al 3-lea slot PCI-Express le va face imposibil de accesat. Sub display-ul OLED avem un switch prin intermediul caruia putem comuta intre cele 2 BIOS-uri, precum si unul din butoanele Reset CMOS (celalalt se afla pe backpanel).
Pe latura de jos gasim pe langa obisnuitele headere interne pentru porturile audio, COM sau USB 2.0 si o mufa MOLEX destinata alimentarii suplimentare a sloturilor PCI-Express, utila in special cand avem un consum foarte mare din partea placii video. Pe langa porturile USB 3.0 de pe I/O panel, avem si doua headere interne amplasate in stanga mufei ATX 24-pin.
In coltul din stanga jos avem o fereastra de PCB transparenta unde avem numerotate fiecare strat al acestuia. Aflam in acest mod ca avem de-a face cu un PCB in 8 straturi ce beneficiaza si de o cantitate dubla de cupru (2oz). Partea de sunet este denumita pompos Purity Sound, fiind de fapt un codec Realtek ALC1150 ajutat de un TI NE5532 pe partea de amplificare pentru casti. Daca vreti sa dotati placa de baza cu o placa WiFi interna, Z87 OC Formula are un slot mini PCIe situat intre primele 2 sloturi PCI Express 16x.
Comentarii
Foarte tare review-ul Matei! Cu siguranta nu sunt singurul care il astepta!
Comparativ cu placile de baza lansate in ultimii ani de la sandybridge incoace, cum stau lucrurile din prisma experientei tale? Cum ai interpreta politica preturilor celor 4 producatori?
Si uite ca am ajuns la vorba Intel, ca pentru alimentarea unui procesor nu iti trebuie 10, 12 sau 16 faze, ci doar 6.
I. M-ia plăcut review-ul!
II.Maxim 8 faze este super OK!
III.Acum câtva timp când la Europene Lab.501 realiza 6:23,703 plasându-se pe locul I la SP.32M eu cu Maximus IV Extreme scoteam 6:29,89 plasându-mă(virtual) în faţa Germaniei ,Rusiei,Cehiei ,Franţei ..etc..Concluzia :Cu MB-ul meu ASI fi facut o figura frumoasa ca sekend team la acel concurs,iar aceasta placa este şi va rămâne “mama” tuturor plăcilor ASUS!
felicitari pentru review !
interesanta scula”
Pingback: NEWS - Placi de baza - Page 84 - My Garage
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube