Ivy Bridge-E – Intel Core i7 4960X Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 3 September, 2013.


3 Septembrie 2013 – a inceput oficial toamna, iar Intel nu sta degeaba. Drept dovada, la aproape 2 ani de la lansarea Sandy Bridge-E  vede lumina zilei  nucleul Ivy Bridge-E destinat platformei high-end X79 folosind socket-ul LGA 2011.

In caz ca va intrebati la fel cum m-am intrebat si eu… nu, Ivy Bridge-E are tot 6 nuclee, cel putin in versiunea desktop (cea despre care vorbim azi). Practic imbunatatirile aduse de Ivy Bridge-E fata de Sandy Bridge-E sunt mai mici decat cele aduse de Ivy Bridge lui Sandy Bridge. De ce?

Pentru ca Sandy Bridge-E avea deja controller PCI-Express 3.0 desi nu era promovat de Intel din cauza unor probleme de licentiere. Mai mult, diferenta principala dintre Ivy Bridge si Sandy Bridge in variantele LGA 1155 era placa video integrata cu imbunatatiri semnificative, care in cazul variantelor LGA 2011 nu exista.

Asadar la ce ne putem astepta de la Core i7 4960X, noul varf de gama bazat pe noul nucleu, fata de fostul varf de gama Core i7 3970X bazat pe nucleul Sandy Bridge-E?

La imbunatatiri clock-per-clock de 5-7%,  in functie de aplicatie,  temperaturi mai bune si consum mai mic – spre deosebire de Ivy Bridge LGA 1155, Ivy Bridge-E are IHS cositorit de pastila de siliciu. Design-ul este acum nativ cu 6 nuclee, fata de SB-E care era defapt un octo-core ce avea 2 nuclee dezactivate, spre frustrarea noastra 🙂

TDP-ul a scazut de la 150W la 130W insa nu putem vorbi despre o  frecventa  mai mare pentru ca atat 3970X cat si 4960X ruleaza la 3.7GHz atunci cand toate nucleele sunt active si la 4GHz cand au un singur nucleu activ. Asadar va fi o lupta interesanta de urmarit, desi spectaculozitatea se poate pierde tinand cont ca aceasta lansare vine dupa aparitia pe piata a nucleului Haswell pentru platforma mainstream LGA 1150 (urmasul Ivy Bridge) ce a avut loc in urma cu 3 luni.

 

_MG_3265

 

Comentarii

10 comentarii la: Ivy Bridge-E – Intel Core i7 4960X Review

  1. Allin68 a scris pe:

    De ce nu ai băgat si i7 3930k in acest test?….era mai intersant pe noi care ne permitem un i7 3930k …cu eforturi financiare binenţeles….dar nu ne permitem un i7 3960 sau i7 3960…

  2. Allin68 a scris pe:

    Scuze am vrut să scriu că nu ne permitem un i7 3970 si binenteles i7 4960…

  3. matose Post author a scris pe:

    Salut Alin,

    Daca aveam la dispozitie Core i7 4930K pentru review bagam cu siguranta si 3930K, dar asa nu avea rost pentru ca nu aveam cu ce sa-l compar!

    O zi buna!

  4. theBrain a scris pe:

    Impresionant dar nu e cascaval pentru asa ceva. Nici macar nu cred as avea la ce sa il folosesc la adevarata valoare.
    Oricum, ma bucur sa vad ca ati revenit in campul muncii. Spor la treaba!:D

  5. Ciupearca a scris pe:

    Va asteptam si eu inapoi in “laborator” pentru noi articole…)))

  6. Dreamcatcher a scris pe:

    Excelent articol.Mi-ar fi placut sa vad in sectiunea destinata testarii in jocuri si graficele cu FPS-urile minime, ar fi fost interesant sa vedem daca sunt diferente notabile, pentru ca era clar faptul ca la cel mediu valorile ar fi fost similare!In rest :-bd .

  7. theBrain a scris pe:

    Din cate stiam eu, peste un 3770k si chiar un 3570k nu vezi niciun frame in plus din cauza procesorului. Nu mai zic de alea noi. De la nivelul ala, placa video e problema.

  8. DeMons a scris pe:

    @thebrain Sau optimizarea,procesorul e de vina..

  9. Alexxa a scris pe:

    Un articol excelent! Felicitari

  10. ala rheu a scris pe:

    Destun de bine realizat si detaliat, doar un lucru nu am gasit – chiar daca nu are prea mare relevanta ar fi fost poate interesant de testat platforma Rampage IV extreme si in mod dual channel, doar pentru curiozitatea unora 🙂

Lasa-ne un comentariu: