Z87 OC Showdown: ASUS, ASRock, Gigabyte si MSI
Concluzii
ASUS Maximus VI Extreme este cea mai scumpa placa de baza din test, achizitia ei lasandu-va portofelul mai sarac cu 1784RON dar primiti in acesti bani o placa de baza capabila de 4-way SLI / CrossfireX, vine cu placa WiFi + BT precum si OC Panel. Are cel mai matur BIOS din test, a obtinut cel mai mare BCLK din round-up iar cand a venit vorba de memorii a obtinut o frecventa excelenta cu Hynix MFR (3432MHz in dual-channel este ceva). Cu memorii cu IC-uri Samsung, PSC sau Hyper s-a situat in randul celorlalte placi… doar Z87X-OC depasind-o dar cu pretul nervilor mei si al zecilor de ore de incercari. Voltajul necesar pentru stabilitatea procesorului la frecventa de 4900MHz este cel mai ridicat dintre toate placile, asadar si frecventa maxima obtinuta cu 1.52v este cea mai slaba din tot testul.
Pentru utilizatorul normal 4-way SLI / CrossfireX nu este o optiune de luat in seama, iar OC Panel-ul este un gadget dragut dar mie personal nu-mi usureaza munca in procesul de overclocking. Cum ziceam si mai devreme, eu prefer overclocking-ul folosind TurboV Core sau ROG Connect. Bine, acum pe seria Maximus VI singura sansa de a folosi VGA Hotwire, VGA SMB sau Pause este prin intermediul acestui OC Panel dar cat timp jumper-ul LN2 si butonul de Slow Mode au ramas pe placa, eu sunt multumit!
ASRock Z87 OC Formula nu se gaseste inca pe meleagurile noastra, dar in principal ar trebui sa coste in jur de 1200RON, ceea ce este un pret foarte bun pentru ceea ce primim. Primim o placa de baza care nu are slabiciuni in ceea ce priveste frecventa memoriilor, la capitolul BCLK este pe locul 2 foarte aproape de ASUS iar in ceea ce priveste overclocking-ul CPU-ului necesita cel mai mic voltaj pentru 4900MHz si impinge procesorul cel mai sus dintre toate placile testate. Sa mai mentionez faptul ca butoanele de Rapid OC sunt un mod foarte simplu si intuitiv de overclockat sau ca placa vine cu conformal coating din fabrica? La momentul testului placa avea niste foarte mici probleme de BIOS dar de atunci au mai aparut o sumedenie de versiuni iar acestea mai mult ca sigur s-au rezolvat.
Gigabyte Z87X-OC este cea mai ieftina placa din test, costand doar 869RON ceea ce este un pret foarte bun pentru o placa de baza hardcore pentru OC. Totusi, sincer va spun ca experienta in utilizare la inceput este de-a dreptul neplacuta, abia dupa o saptamana ne-am imprietenit si am reusit ceva rezultate. Desi BIOS-ul nu este deloc comod, profilele pentru memorii sunt aiurea si de cele mai multe ori nu merg, cu suficienta rabdare se poate obtine ceva cu aceasta placa. Cu Hynix MFR Z87X-OC a obtinut locul 3 in schimb s-a revansat atunci cand a venit vorba de memorii cu IC-uri PSC, Samsung sau Hyper castigand rand pe rand toate bataliile. La overclocking-ul procesorului Z87X-OC se situeaza imediat dupa Z87 OC Formula, adica in fata concurentei de la ASUS si MSI. Butoanele pentru overclocking sunt prea multe, deloc intuitiv de folosit, drept urmare am folosit cu succes programul TweakLauncher pentru OC.
MSI Z87 MPower MAX vine si ea cu dotari in plus cum ar fi placa WiFi + BT si se vinde la un pret care o amplaseaza direct intre Z87X-OC si Z87 OC Formula, adica 1087RON. Desi BIOS-ul e destul de ok, veleitatile ei de overclocking nu sunt foarte dezvoltate. La overclocking-ul memoriilor placa a iesit constant pe ultimul loc, cea mai mare dezamagire fiind la IC-urile Hynix MFR unde m-am chinuit ca sa reuseste peste 1500MHz. Se comporta decent la overclocking-ul procesorului, dar la BCLK ramane mult in spatele concurentilor sai. Este o placa buna de daily use si cam atat, butoanele de OC nici nu le mentionez pentru ca amplasamentul lor e cel putin bizar iar Control Center Lite a functionat atat de bine incat nu am avut nevoie de altceva. Mai trebuie mentionat faptul ca a fost singura placa din test care nu a putut rula cu frecventa cache-ului la 4700MHz…
Daca ar fi sa-mi aleg o placa pentru overclocking as merge fara sa clipesc pe Z87 OC Formula sau chiar pe surioara sa mai mica, Z87M OC Formula care are aceleasi veleitati de overclocking numai ca este in format mATX si ii lipsesc facilitati ca RapidOC sau Status OLED. Pentru pretul ei Gigabyte Z87X-OC este o placa foarte interesanta pentru cei care au rabdare si vor sa piarda 2 zile pentru a obtine o configuratie stabila. Eu personal nu as folosi aceasta placa sub LN2 unde timpul este crucial si nu e timp de trial and error, acolo am nevoie sa setez ceva si sa mearga.
BIOS-ul ASUS este excelent iar pentru mine placa ROG perfecta este Maximus VI Impact, are tot ce as avea nevoie pentru OC iar pretul este mai prietenos decat al variantei Extreme. Daca va mai spun ca memoriile urca cel mai sus pe Impact, parca incepe sa va placa si mai mult nu? Nu in ultimul rand, despre MSI Z87 MPower MAX pot spune ca este o placa dotata pentru daily-use,iar eu personal nu as recomanda-o pentru altceva…
Speram ca v-a placut prima parte din lupta intre cele mai interesante placi de overlcocking ale momentului. Pe parcursul lunilor care urmeaza vom aprofunda si comportamentul celor mai bune dintre ele sub LN2 si vom reveni evident cu informatii.
Comentarii
Foarte tare review-ul Matei! Cu siguranta nu sunt singurul care il astepta!
Comparativ cu placile de baza lansate in ultimii ani de la sandybridge incoace, cum stau lucrurile din prisma experientei tale? Cum ai interpreta politica preturilor celor 4 producatori?
Si uite ca am ajuns la vorba Intel, ca pentru alimentarea unui procesor nu iti trebuie 10, 12 sau 16 faze, ci doar 6.
I. M-ia plăcut review-ul!
II.Maxim 8 faze este super OK!
III.Acum câtva timp când la Europene Lab.501 realiza 6:23,703 plasându-se pe locul I la SP.32M eu cu Maximus IV Extreme scoteam 6:29,89 plasându-mă(virtual) în faţa Germaniei ,Rusiei,Cehiei ,Franţei ..etc..Concluzia :Cu MB-ul meu ASI fi facut o figura frumoasa ca sekend team la acel concurs,iar aceasta placa este şi va rămâne “mama” tuturor plăcilor ASUS!
felicitari pentru review !
interesanta scula”
Pingback: NEWS - Placi de baza - Page 84 - My Garage
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube