AMD Radeon HD 7970 GHZ Edition Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 22 June, 2012.

Concluzii

 

Dupa 6 luni de la lansarea oficiala a familiei Tahiti, HD 7970 GHZ Edition ne arata ce ar fi putut fi HD 7970 de la bun inceput. Desigur, lansarea sa sub aceasta forma ar fi schimbat probabil cu totul datele problemei, incepand cu faptul ca produsul ar fi fost taxat pentru nivelul de zgomot si pentru consum, si terminand cu faptul ca NVIDIA cu siguranta nu ar mai fi lansat GTX 680 in forma sa actuala. Putem spune ca AMD au fost precauti, si au jucat exact cartea care trebuia pentru a oferi produse de top, care sa puna probleme concurentei si sa aduca un profit generos companiei.

Desigur, inca odata parerile vor fi impartite. Fanii NVIDIA vor stramba din nas apropo de nivelul de zgomot, consum (ironic, nu-i asa) si optimizarile software, in timp ce fanii AMD vor pune accentul pe performanta mai buna pe care HD 7970 GHZ Edition o ofera in jocuri. Si bineinteles, ca de fiecare data, ambele tabere vor avea dreptate. Cine vrea high-end silentios ca sforaitul unui pui de vrabie, isi poate lua fara probleme GTX 680. Cine vrea forta bruta, constructie high-end si rosu in calculator, isi va cumpara cu siguranta HD 7970 GHz Edition.

Iata ca dupa multa vreme, AMD reuseste din nou sa invinga varful de gama single GPU NVIDIA dintr-o generatie contemporana. Radeon HD 7970 GHz Edition este cu siguranta cea mai puternica placa single GPU a momentului, asa ca toti ochii se indreapta acum inspre cele doua companii in asteptarea unui HD 7990 de la AMD (cand si daca va fi lansat), respectiv a unui GTX 660 de la NVIDIA (din nou, cand si daca va fi lansat). In afara de aceste doua modele, pana in toamna cred ca vom sta destul de linistiti, pentru ca ma indoiesc ca vom vedea un GTX 685 in conditiile in care noile generatii se pregatesc de razboi.

A, si sa nu uit…Datorita diferentelor fizice inexistente, bineinteles ca am incercat sa “deblocam” un 7970 in GHZ Edition. BIOS-ul se poate scrie fara probleme, intram si in Windows, insa driverii refuza sa se instaleze. Sau daca se instaleaza, dupa restart observam ca nu sunt instalati. Nu am reusit sa identificam inca unde este problema, device ID-ul ambelor modele fiind identic, insa pana in momentul redactarii acestui articol nu am reusit sa facem acest upgrade. Desigur, cei pasionati de overclocking se pot lipsi de GPU Boost si isi pot seta cu siguranta 7970-ul din dotare la 1100MHz pentru daily-use…

Oricum, am fost informati ca pretul va fi identic cu pretul lui HD 7970 in momentul lansarii. Atentie insa, Euro a mai crescut intre timp, deci sa nu va speriati daca vedeti 2600 RON pe eticheta unui 7970GHz Edition. Vom vedea cu siguranta in magazine ofertele producatorilor in cursul zilei de astazi. Pana atunci insa, va doresc alegeri inspirate si achizitii satisfacatoare! In fond si la urma urmei, suntem maniaci, si avem noi jucarii.

Comentarii

13 comentarii la: AMD Radeon HD 7970 GHZ Edition Review

 1. m4riu5 a scris pe:

  Se vede ca munciti peste program,”in fiecare zi”un articol nou,succes in continuare!

 2. arondutzu a scris pe:

  Urmeaza sa primiti un levier 🙂 ???

 3. Monstru Post author a scris pe:

  Cred ca un cric ar fi mai potrivit acum 😀

 4. Cred totusi ca ar fi fost bine sa faceti si o sesiune de OC. Noul chip functioneaza cu voltaje mai mici si cu frecvente mai mari. Eu zic ca ar trebui sa intreaca GTX 680, cu un voltaj ‘safe’ si cu niste frecvente frumusele, cam in toate testele. Un articol minunat, multumesc LAB 501!

 5. Monstru Post author a scris pe:

  Gresit, noul chip functioneaza cu un voltaj mai mare si frecvente mai mari 🙂

  HD 7970 are 1.170V la 925MHz, HD 7970 GHZ Edition are 1.256v la 1150MHz. Cum spuneam, acelasi hardware, acelasi comportament.

 6. MundoX a scris pe:

  1050MHz vroiai sa zici. Sper sa scoata Gigabyte OC edition pe la 1150. 🙂
  Pina la 1300MHz de la Sapphire mai avem de asteptat. 🙂
  Din pacate nu ma asteptam si la cresterea voltajului, in acest caz cred ca e vorba doar de BIOS si drivere, nu si un chip rafinat. 🙁

 7. Monstru Post author a scris pe:

  Da, 1050MHz vroiam sa spun 🙂 Desi cu Turbo mai ajunge si spre 1100 in realitate 🙂

 8. Robert a scris pe:

  Sa inteleg ca sunt sanse sa nu apara 7990?

 9. emil gherman a scris pe:

  problema de silenţiozitate şi temperatură a noii plăci Amd se va rezolva de către Asus, Gigabyte etc, care vor implementa propriile sisteme de răcire ….Nvidia e deja pusă pe treabă….bravo Amd….aşa poate mai scad preţurile….

 10. gladiator71 a scris pe:

  Felicitări ! Minunat articol, de fapt ca-n tot de-a una !!! Ce să mai comentezi ,,Marca Lab501″ ! Felicitări !

 11. darco_2 a scris pe:

  ciudata situatie…e acelasi hardware dar voltajele si frecv sunt ipinse putin mai sus, implicit temperaturile. Vor scoate oare Asus, Gigabyte, MSI variantele lor “custom” ale acestei placi?

 12. Vai….ce design are!!!

 13. Robert a scris pe:

  Acest spor de performanta cu driverul 12.7 este valabil si pentru seria veche HD6000?

Lasa-ne un comentariu: