AMD Radeon RX 7900XTX & 7900XT – Part II – Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 12 December, 2022.

Concluzii

 
Ehehei, dragii monstrului, nu stiu daca va dati seama, dar astazi asistam cu siguranta la una dintre cele mai interesante lansari din domeniul placilor grafice. Pentru ca AMD au reusit cu adevarat sa schimbe paradigma design-ului de GPU-uri, implementand o solutie care le va permite un nivel ridicat de flexibilitate si modularitate in viitor, concomitent cu reducerea costului de productie.

Acest lucru se vede de altfel si in pretul recomandat pentru noile modele, AMD Radeon RX 7900XTX avand un MSRP de 999 USD, in timp ce AMD Radeon RX 7900XT are un MSRP de 899USD. Iar AMD Romania ne-au comunicat un pret recomandat de vanzare, inclusiv TVA, de 1149 Euro (~5700 RON) pentru AMD Radeon RX 7900XTX, respectiv 1049 Euro (~5200 RON) pentru AMD Radeon RX 7900XT. Desigur, cat de mult vor respecta distribuitorii si comerciantii aceste recomandari nu as putea sa va spun, vom vedea maine cum va sta situatia in magazine.

Cert este ca MSRP-ul pentru RTX 4080 este 1199 USD, iar preturile din magazine (adica peste 8000 RON) le putem vedea cu totii, drept urmare AMD Radeon RX 7900XTX este un concurent solid pentru RTX 4080, oferind o performanta similara pentru un pret, cel putin teoretic, mai scazut. Desigur, unii dintre voi se vor intreba acum de ce rezultatele difera in functie de publicatie, unii dintre colegii nostri oferind cifre de genul 5-10% performanta in plus pentru AMD Radeon RX 7900XTX.

Ei bine, dragii monstrului, pentru a intelege mai bine acest aspect trebuie sa revenim la ceea ce discutam in cadrul capitolului performanta relativa. Pentru ca asa cum am spus intotdeuna, pe langa platforma si setarile utilizate, jocurile in care testam, setarile folosite si modul in care calculam performanta relativa pot oferi rezultate diferite de la site la site. De fapt, sunt absolut convins ca pot gasi lejer 10-20 de jocuri in care AMD Radeon RX 7900XTX chiar ofera 10% performanta in plus fata de RTX 4080, la fel cum pot gasi 10-20 de jocuri unde se intampla exact contrariul.

In general insa, incercam sa utilizam un set echilibrat de jocuri, tocmai pentru a nu avea de-a face cu situatii contradictorii. Problema, de data aceasta, este modul in care se raporteaza fiecare la performanta in jocurile care utilizeaza raytracing in timp real. Noi, de exemplu, consideram ca acesta tehnologie este prezenta deja pe piata de 4 ani de zile, fiind implementata de ambii mari producatori de placi grafice, in 3 generatii de produse, din partea Nvidia, respectiv 2 generatii de produse AMD.

Drept urmare, este cat se poate de clar ca aceasta tehnologie face deja parte din viata de zi cu zi a gamerilor, motiv pentru care performanta relativa calculata de noi ia in calcul toate jocurile testate. Alti colegi, pe de alta parte, vor calcula separat performanta in rasterizare si performanta in raytracing, obtinand, evident, rezultate diferite.

Realitatea insa este ca AMD Radeon RX 7900XTX este o placa mai performanta decat RTX 4080 daca ne referim strict la jocuri clasice, in special in rezolutii ridicate, in timp ce Nvidia au avantajul generational in cazul jocurilor care implementeaza raytracing in timp real. Daca luam in calcul toate aceste aspecte, ajungem la concluzia enuntata de noi mai sus si ma refer aici la faptul ca cele doua modele ofera performante similare. Si sunt convins, de altfel, ca vom intalni aceeasi situatie si in cazul comparatiei intre AMD Radeon RX 7900XT si viitoarea Nvidia GeForce RTX 4070Ti.

Din punctul meu de vedere, cei care prefera Nvidia vor achizitiona Nvidia, iar cei care prefera AMD vor achizitiona AMD. Desigur, daca nu te pasioneaza nici un titlu care utilizeaza raytracing in timp real, 7900XTX este clar optiunea mai potrivita, in timp ce daca raytracing-ul este pasiunea ta ardenta, atunci RTX 4080 ofera clar o performanta mai ridicata la acest capitol.

Per total insa, consider ca astazi am facut un pas in fata din punct de vedere al modului in care sunt gandite si dezvoltate nucleele grafice, AMD punand bazele unei strategii care ia in calcul atat potentialul tehnologic pe care abordarea non-monolitica il ofera in viitor, cat si aspectul financiar, din ce in ce mai important in domeniul constructiei de chip-uri in ultima vreme, implementand aceeasi strategie coerenta demonstrata in ultimii 5 ani in cazul procesoarelor AMD Ryzen, in procesul de planificare si productie al placilor grafice din seria AMD Radeon. Iar asta este o realizare in sine…
 

Comentarii

7 comentarii la: AMD Radeon RX 7900XTX & 7900XT – Part II – Review

  1. Liviuttn a scris pe:

    Foarte bun articolul! Felicitari!

  2. Mihai a scris pe:

    Excelent articol, de departe cel mai echilibrat pe care l-am citit pana acum!

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Multumesc domnilor!

  4. Pantera Violeta a scris pe:

    Felicitari lab501 felicitari monstru! Singurul site de hardware din Romania care ne tine la curent cu fiecare lansare!

  5. Daniel a scris pe:

    Jos palaria!S-a muncit nu gluma,bravo!

  6. George a scris pe:

    Nu poti exclude ray tracingul in 2022. Cum AMD demonstreaza inca o data ca este cu o generatie in urma la acest capitol, au lasat din pret. Totusi, cand ajungi la o suma care depaseste 5000 lei si eu cred ca la noi se vor vinde la preturi care depasesc 6000 lei, enorm fata de preturile din era Vega, RDNA1, Pascal si Turing, nu poti exclude in niciun fel performanta cu ray tracing activat. Vad un ~15% diferenta in 4K in favoarea lui 4080, ceea ce este colosal, este vizibila cu ochiul liber.
    Se vinde 4080 cu peste 8000 lei pe la noi pentru ca nu ai variante. Ma astept sa scada spre pretul recomandat (MSRP + TVA = pana in 7000 lei) cand primele oferte de 7900 vor fi disponibile in rafturi. Deocamdata, bate vantul in rafturi.

  7. vlad0ne a scris pe:

    Excelent articol. Multumim mult pentru efort!

    Pare ca RTX 4090 este intr-adevar un extraterestru…joaca in alta liga…gizas ce placa!

Lasa-ne un comentariu: