AMD Radeon RX6000 – Part IV – Smart Access Memory – AMD Radeon RX 6800XT + AMD Ryzen 9 5950X

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 23 November, 2020.

Relative performance

 

Datorita integrarii graficelor cu media numarului de cadre pe secunda in metodologia noastra, respectiv integrarea normalizarii rezultatelor prin calcularea procentului performantei relative fata de RTX 3080 FE, nu vom mai analiza fiecare situatie in parte si vom trage concluziile legate de performanta direct in acest capitol. Desigur, media rezultatelor nu este neaparat reprezentativa pentru performanta absoluta, fiind o normalizare raportata la platforma noastra de teste, jocurile utilizate de noi si setarile utilizate de noi. Fiecare metodologie diferita va avea alt rezultat si acest lucru este perfect normal. Pe de alta parte, este o metoda rapida de a ne da seama de performanta relativa a placii testate.

In acest caz in mod special, media rezultatelor, respectiv performanta relativa, nu spun intreaga poveste, deoarece rezultatele difera dramatic de la joc la joc. Practic, SAM permite obtinerea unei performante mai bune in jocurile in care procesorul are nevoie sa incarce mai multa informatie in memoria VRAM. Asta inseamna ca exista jocuri in care obtinem rezultate mai bune (GTA V, Shadow of the Tomb Raider, Far Cry New Dawn, Borderlands, Troy Total War si Gears Tactics), jocuri unde performanta nu se se schimba semnificativ (Dawn of War, Horizon Zero Dawn) si jocuri unde impactul poate fi negativ (Metro Exodus) datorita incarcarii suplimentare a procesorului.

Mai mult decat atat, nu orice rezolutie beneficiaza la fel de mult de pe urma aceastei tehnologii, majoritatea beneficiilor putand fi observate in Full HD. Desigur, aici intervine si faptul ca numarul cadrelor pe secunda in Full HD este semnificativ mai mare, deci si variatia este mai mare.

Nu in ultimul rand, nici macar in aceleasi jocuri nu veti vedea aceleasi rezultate pe orice configuratie, deoarece platformele AMD sunt extrem de dependente de performanta subansamblului controler de memorie, Infinity Fabric si memorie. Practic, in cazul nostru, cu 2 x 16GB DDR4 3800 1:1, avem de-a face cu o configuratie ideala, bazata pe memorii dual-rank, precum si pe o frecventa foarte ridicata a memoriilor in sincron cu Infinity Fabric.

Revenind totusi la situatia in cauza, RX 6800XT cu SAM activat obtine un spor de performanta mediu de aproximativ 4% fata de RX 6800XT + 5950X fara SAM. Daca activam si Rage Mode, obtinem inca un procent in plus, caz in care obtinem 3% in plus fata de RTX 3080 + 5950X, respectiv reusim sa ne apropiem de RTX 3090 + 5950X, diferenta de performanta pana la cea mai puternica placa video a momentului fiind de 9% cu Rage Mode si SAM activate.

Daca ne referim la rezolutii, sporul adus de SAM este de doar 3% in 4K, adica 2% peste RTX 3080 si 14% sub RTX 3090, in timp ce in Full HD avem un maxim de beneficiu 16% Rage + SAM, ceea ce inseamna 3% peste RTX 3080 si doar 5% pana la RTX 3090.

Desigur, putem privi problema din punct de vedere absolut al platformei, cu SAM activat pe AMD, iar aici se intampla cateva lucruri magice. In primul rand, RTX 3080 impreuna cu 5950X depaseste RTX 3090 testat pe 3900XT, ceea ce, trebuie sa recunoastem, reprezinta o performanta semnificativa pentru AMD. In al doilea rand, RX 6800XT cu SAM + Rage egaleaza combo-ul RTX 3090 + 10900K in Full HD, ceea ce din nou reprezinta o mare reusita pentru AMD.

De asemenea, diferenta intre placile grafice “normale”, adica RTX 3080 si RX6800XT ramane constanta, de 2%, indiferent daca testam pe 3900XT sau 5950X. Doar monstrul RTX 3090 beneficiaza masiv de pe urma trecerii la un procesor mai puternic, diferenta intre el si RTX 3080 crescand de la 7% pe 3900XT, la 9% pe 10900K, respectiv la 11% pe 5950X. Motiv pentru care, cel mai probabil in luna Ianuarie, vom trece la metodologia de teste 2021, utilizand un procesor AMD din seria Ryzen 5000, pe care il vom folosi probabil cel putin un an.

 

Comentarii

18 comentarii la: AMD Radeon RX6000 – Part IV – Smart Access Memory – AMD Radeon RX 6800XT + AMD Ryzen 9 5950X

  1. Val a scris pe:

    Multumim pentru munca depusa!
    Unele dintre rezultate sunt chiar surprinzatoare. Astept cu nerăbdare articolul despre rx6900xt

  2. Daniel Necula a scris pe:

    Good Job !
    La cum se prezinta deja amd 6800xt comparat cu nvidia 3090 probabil 6900 este egal sau chiar peste 3090. Avem competitie si asta conteaza cel mai mult.

  3. SeniL a scris pe:

    Ma bucura sa vad ca apare competitie reala ,articol scris cu profesionalism ca de obicei!

  4. Daniel Necula a scris pe:

    Cand ziceam de ssd-ul gen 4 ai zis ca nu face diferenta. Acum cu cat a ajutat platforma amd comparat cu Intel care au inca gen4 ? Sau nu a facut nici o diferenta ?

  5. alex a scris pe:

    Multumesc pentru munca depusa, am incercat sa si citesc, dar tot imi place sa ma uit la grafice si sa vad cum combinatia AMD bate un 3080 cu intel in aproape toate jocurile!

  6. Monstru Post author a scris pe:

    Tinand cont ca Rebar support este inclus in specificatiile PCIe 3.0, cel mai probabil cu nimic.

    Dar chiar daca ar ajuta, este o functie care are legatura cu placa video, nu stocarea. Asa ca legatura cu SSDul este care, mai exact?

  7. liviuttn a scris pe:

    Felicitari pt articol!

  8. Andrei Tudor a scris pe:

    Super articol. Multumim!

  9. Daniel Necula a scris pe:

    Deci comparat cu un ssd pe sata vs m2 gen 4 nu influenteaza deloc rezultatul jocurilor . Ok , am inteles. !

  10. Monstru Post author a scris pe:

    Una la mana nu, pentru ca testam in joc. SSD-ul se simte in momentul in care pornesti jocul sau incarci un nivel. Texturile nu se incarca de pe stocare, se incarca in RAM.

    Doi la mana, unde compar eu performanta in jocuri pe SSD-uri diferite?

  11. Monstru Post author a scris pe:

    Desigur, asta nu inseamna ca un SSD Gen 4 nu are avantaje. Are, avantaje care tin de confort in utilizare. Timp de boot, timp de pornire a jocurilor, incarcarea nivelelor, etc. Dar nu asta este relevant in contextul unui review care compara performanta procesoarelor sau a placilor video.

  12. alex a scris pe:

    Mor de ras din nou citind comentarile de pe lab501 de la tot felul de “experti”
    In primul rand, unui SSD NVME nu ii pasa de “rebar” support, zici ca e beton armat , termenul corect fiind Base Address Register – BAR, (revin la asta mai incolo), unui SSD NVME ii pasa de interfata PCIE sa aibe banda cat mai mare, aceasta fiind afectata de specificatiile actuale, fie GEN3, la care dinozaurul Intel a ramas blocat, impreuna cu arhitectura Skylake pe 14nm din 2015, mai bagandu-i cate un + la coada in fiecare an… fie GEN4, la care AMD a trecut inca de anul trecut, pe platforma X570/B550, cea actuala crescand banda de transfer la viteze duble fata de GEN3, – peste 5 GB citire si scriere separate, uneori chiar triple, dar asta se intampla cu timpul, vom vedea in viitor cat de rapid pot face inginerii de la cei 3 grei: Micron, Toshiba si Samsung, SSD-uri ultra-rapide pe platforma NVME PCIe GEN4…
    Daca un SSD este pe PCIE4, pe placile Radeon seria 6000, dar si pe placile RTX seria 3000, in functie de dezvoltatori, pot beneficia de tehnologia Direct Storage, ceva care Sony a “furat” de la Microsoft (normal ca Series X/S deja o are), folosind si ei un hybrid, pe PS5, adica jocurile proceseaza decopmresia texturilor, si a shaderiilor si alte cereri a procesorului la care nu imi bat capul, direct pe SSD, fara sa mai stea sa le traca prin procesor si memoria RAM, creend cereri I/O inutile. De asta vedeti voi incarcarile fulger de pe PS5 la Spider-Man sau schimbarea instanta intre 2 jocuri pe PS5 si Series X/S, fara timpu de asteptare, pentru ca o buna bucata din joc, cat ramane deschisa consola, este deja incarcat in SSD-ul ei gata de lansare, pentru ca jocul o data instalat, deja a fost optimizat cum sa porneasca si cum sa fie gestionat astfel incat sa nu mai fie nevoie de cereri I/O inutile.
    Acuma BAR-ul este o alta mancare de peste, pentru ca ala practic muta tot ce am zis mai sus, de pe SSD, in memoria placii video, si dupa cum stiti, ca doar sunteti cunoscatori priceputi in toate, memoria GDDR6 este ani lumina mai rapida decat RAM-ul DDR4, sa nu mai zicem de “amaratul” de SSD..
    Ce face BAR-ul, al carui nume generic de reclama este prezentat ca Smart Access Memory de catre AMD si “nume generic probabil cu vreo 10 plus-uri in spate” de catre Intel in parteneriat cu nVidia, prin 2021, cand descopera si ei PCIE GEN4? Buna intrebare: Ala practic permite procesorului sa comunice direct cu memoria placi video prin interfata PCIE, datorita benzii aleia mari din PCIE GEN4 (teoretic asta mergea si pe GEN3, doar ca GEN4 are “teava” mai groasa) si practic, in loc sa pre-incarce jocul si sa decompreseze toate texturiile si shaderi pe SSD, folosind Direct Storage, o face direct in memoria placii video, sarind peste RAM, de asta rezulta FPS-uri mai mari folosind SAM, asa cum s-a scris in articol, procesorul are timp acuma la fiecare ciclu de ceas, sa faca faca lucruri mai importante decat sa decompreseze constant texturi, shadere, sa le ia din SSD, sa le bage in RAM apoi sa le treaca in placa video, deja s-au taiat 2 “middle men” – procesorul in sine ca nu mai trebuie sa faca el “treaba grea” si ram-ul, asa ca performata va creste semnificativ.
    Sunt curios ce va insemna memoria GDDR6X de la nVidia pentru tehnologia pe care o fac in parteneriat cu Intel, pentru ca 6X-ul e mai rapid de cat ala 6 standard de pe Radeon 6000, dar au si mai putina memorie, din cauza pretului, numai pe RTX 3090 ar fi fezabila tehnologia, cum o va numi nVidia si Intel

  13. Monstru Post author a scris pe:

    Bravo, l-ai bagat in ceata si mai rau…

    Rebar inseamna Resizable Base Address Register, rebar support este efectiv numele setarii in BIOS. Asta inseamna ca procesorul poate avea acces la mai multa memorie decat cei 256MB impliciti, limitare ramasa de pe vremea OS-urilor pe 32 de biti, driverul indicandu-i cantitatea de memorie pe care o poate folosi, in acest caz…. toata. De unde si partea cu resize…

    Latimea de banda PCI-E 4 vs PCI-E 3 este irelevanta in cazul asta, specificatiile PCI-E 3 fiind mai mult decat suficiente pentru operatiunea asta.

    Chiar si asa, PCI-E 4 vine si pe Intel in Ianuarie. Si ca sa inchei cu terminologia, nu au de ce Intel sau Nvidia sa o “numeasca” in nici un fel. ReBAR este o functie PCI-E, denumirea in BIOS este Rebar support… doar AMD s-au gandit sa profite ca nu s-a gandit nimeni la asta si i-au pus o eticheta de marketing.

    Cat despre cum “pot beneficia” placile grafice actuale de pe urma unui SSD Gen 4, am ras cu pofta. Pana cand mirobolantii programatori de pe la diverse studiouri vor face colosalul efort sa implementeze asa ceva, RTX 3000 si RX6000 vor fi oale si ulcele. Nu de alta, dar inca exista jocuri care nu beneficiaza de 8 nuclee, desi de putut, puteau de ani de zile.

  14. Monstru Post author a scris pe:

    Contextul discutiei SSD Gen 4 vs SSD Gen 3, il gasesti aici https://lab501.ro/procesoare-chipseturi/amd-ryzen-5000-part-iv-amd-ryzen-7-5800x-amd-ryzen-5-5600x

    Nu despre articolul asta era vorba, platforma de teste pentru placi video ruleaza pe un SSD Gen 4.

  15. Daniel Necula a scris pe:

    Eu doar am intrebat pentru ca nu ma pricep. Misto-ul … irelevant. Doar suntem romani, cum altfel !

  16. Monstru Post author a scris pe:

    Eu nu asta am inteles, din modul in care ai pus problema, insistand pe acelasi subiect, in doua articole. In plus, ti-am raspuns destul de clar prima oara. Dar poate sunt eu prea roman … ca sa mai inteleg limba romana, cine stie…

  17. Daniel Necula a scris pe:

    Era vorba de performanta pura efectiv. Parca asta cautai odata. Daca jocul se incarca mai rapid, daca trecerea dintre capitole e mai rapida datorita ssd-ului inseamna pentru mine castig si performanta. Stiam ca jocul ruleaza efectiv prin incarcarea lui in ram. Dar pana ajunge acolo trebuie incarcat in ram de pe ssd. Cat despre bagatul in ceata … e forumul tau (sau si al tau) asa ca poti sa te dezvolti cum crezi de cuvinta.
    Iar tehnologia SAM deja e altceva din ce se vede , asta e de fapt performanta pura. Restul e can can !

  18. Monstru Post author a scris pe:

    Discutia a pornit de la un review in care comparam procesoare stoc. Ce legatura are asta cu performanta pura? Ti-am zis foarte clar si stii si fara sa iti spun eu ca SSD-urile Gen 4 reprezinta un avantaj per total al platformei. Ce legatura are asta cu o comparatie de procesoare in acelasi sistem de referinta? Nu intelegi conceptul, sau de ce insisti atat?

Lasa-ne un comentariu: