AMD Radeon RX6000 – Part VI – Smart Access Memory – AMD Radeon RX 6900XT + AMD Ryzen 9 5950X

Scris de: , in categoria: Placi video, in 8 December, 2020.

Smart Access Memory

 
Asa cum v-am promis pe 23 Noiembrie, de aceasta data ne-am propus sa nu va mai lasam sa asteptati pentru a vedea cum se comporta cea mai noua placa grafica AMD pe o platforma Ryzen 2020. Desigur, de aceasta data ne-a fost mai usor sa realizam acest articol, deoarece o mare parte din teste le-am efectuat deja pentru articolul publicat pe 23 Noiembrie. Din acest motiv, pentru lansarea de astazi a trebuit doar sa testam AMD Radeon RX 6900XT, ce-i drept… de 5 ori.

Astfel, am testat de doua ori placa pentru articolul de lansare (cu si fara Rage Mode), iar apoi am efectuat trei seturi de teste pe platforma echipata cu AMD Ryzen 9 5950X – implicit, cu SAM activat, respectiv cu Rage Mode si SAM activate. Pentru cei care nu sunt la curent cu subiectul, Smart Access Memory este o tehnologie care se bazeaza pe noile procesoare AMD din seria Ryzen 5000, lansate in urma cu doua saptamani, impreuna cu o placa de baza cu chipset X570 si o placa grafica din seria AMD Radeon RX 6000. Smart Access Memory ofera posibilitatea procesorului de a accesa intreaga cantitate de memorie VRAM, acesta avand in mod normal acces doar la 256MB.

Cu toate acestea, desi AMD au implementat pentru prima oara aceasta functie pe placile grafice din seria AMD RX6000, tehnologia in sine exista deja de ceva timp in specificatiile PCI-E, majoritatea placilor de baza avand cele doua optiuni necesare (Above 4G Decode si Resizable Bar Support) prezente in BIOS. Drept urmare, este posibil sa vedem aceasta functie utilizata in curand de orice combinatie CPU/GPU, indiferent daca discutam de AMD, Nvidia sau Intel.

Pana atunci insa, pentru a beneficia de pe urma acestei tehnologii, avem nevoie de un procesor AMD din seria Ryzen 5000, iar noi am folosit pentru testul de astazi varful de gama AMD Ryzen 9 5950X, alaturi de restul componentelor utilizate pe platforma de teste VGA – versiunea 2020.

 

Comentarii

Un comentariu la: AMD Radeon RX6000 – Part VI – Smart Access Memory – AMD Radeon RX 6900XT + AMD Ryzen 9 5950X

 1. rage fuury a scris pe:

  Multumim pt review!
  Din păcate situația stocurilor pt plăcile de ultima generatie e dezastruoasa in momentul asta atat pt AMD cat și pt NVIDDIA
  Nu am văzut decât 3070 pe stoc (la preț umflat nu cu pompa ci cu trompa) și nu cred ca poate cineva pune mana pe ceva de la 6800XT/3080 in sus anul asta…

  Long story short- Degeaba ne arde buza dacă rămânem cu buza umflata intr-un final :)))

  Poate in 2-3 luni?!?

  Pana atunci un cauldros “Mereți In crâșmă tuturor” … dacă va da voie Nelu Tataru -)))

Lasa-ne un comentariu: