AMD Radeon RX6000 – Part VI – Smart Access Memory – AMD Radeon RX 6900XT + AMD Ryzen 9 5950X

Scris de: , in categoria: Placi video, in 8 December, 2020.

Relative performance

 

Datorita integrarii graficelor cu media numarului de cadre pe secunda in metodologia noastra, respectiv integrarea normalizarii rezultatelor prin calcularea procentului performantei relative fata de RTX 3080 FE, nu vom mai analiza fiecare situatie in parte si vom trage concluziile legate de performanta direct in acest capitol. Desigur, media rezultatelor nu este neaparat reprezentativa pentru performanta absoluta, fiind o normalizare raportata la platforma noastra de teste, jocurile utilizate de noi si setarile utilizate de noi. Fiecare metodologie diferita va avea alt rezultat si acest lucru este perfect normal. Pe de alta parte, este o metoda rapida de a ne da seama de performanta relativa a placii testate.

In acest caz in mod special, media rezultatelor, respectiv performanta relativa, nu spun intreaga poveste, deoarece rezultatele difera dramatic de la joc la joc. Practic, SAM permite obtinerea unei performante mai bune in jocurile in care procesorul are nevoie sa incarce mai multa informatie in memoria VRAM. Asta inseamna ca exista jocuri in care obtinem rezultate mai bune (GTA V, Shadow of the Tomb Raider, Far Cry New Dawn, Borderlands, Troy Total War si Gears Tactics), jocuri unde performanta nu se se schimba semnificativ (Dawn of War, Horizon Zero Dawn) si jocuri unde impactul poate fi negativ (Metro Exodus) datorita incarcarii suplimentare a procesorului.

Mai mult decat atat, nu orice rezolutie beneficiaza la fel de mult de pe urma aceastei tehnologii, majoritatea beneficiilor putand fi observate in Full HD. Desigur, aici intervine si faptul ca numarul cadrelor pe secunda in Full HD este semnificativ mai mare, deci si variatia este mai mare.

Nu in ultimul rand, nici macar in aceleasi jocuri nu veti vedea aceleasi rezultate pe orice configuratie, deoarece platformele AMD sunt extrem de dependente de performanta subansamblului controler de memorie, Infinity Fabric si memorie. Practic, in cazul nostru, cu 2 x 16GB DDR4 3800 1:1, avem de-a face cu o configuratie ideala, bazata pe memorii dual-rank, precum si pe o frecventa foarte ridicata a memoriilor in sincron cu Infinity Fabric.

Practic, aceasta este concluzia la care am ajuns in momentul in care am testat pentru prima data SAM, in cazul lui RX 6800XT. In cazul lui AMD Radeon RX 6900XT, lucrurile se schimba putin. In primul rand, asa cum am vazut si in articolul trecut, diferenta medie dintre RX 6800XT si RTX 3080 se pastreaza, ambele avand un spor mediu de performanta de 8% de la 3900XT la 5950X.

Ei bine, in cazul lui RX 6900XT sporul este ceva mai ridicat, mai precis 9%, in timp ce in cazul lui RTX 3090 discutam despre 12%. Practic, cu cat placa video este mai puternica, cu atat trecerea de la 3900XT la 5950X va aduce un spor de performanta mai ridicat. Din acest motiv, daca in cazul RTX 3080 vs RX 6800XT diferenta de performanta dintre ele ramanea constanta, 2%, indiferent de platforma, diferenta dintre RTX 3090 si RX 6900XT creste de la 1% pe 3900XT, la 5% in momentul in care discutam despre testele efectuate pe 5950X.

In al doilea rand, daca in cazul lui RX 6800XT SAM aducea un spor mediu de performanta de 4%, in cazul lui RX 6900XT avem de-a face cu o medie de 1%. Practic, cu SAM si Rage Mode activate, AMD Radeon RX 6900XT se pozitioneaza cu 2% sub RTX 3090, in cazul utilizarii unei platforme bazate pe AMD Ryzen 9 5950X, in conditiile in care pe platforma bazata pe 3900XT acestea obtineau aproximativ aceeasi performanta cu Rage Mode activat in cazul lui RX 6900XT.

 

Comentarii

Un comentariu la: AMD Radeon RX6000 – Part VI – Smart Access Memory – AMD Radeon RX 6900XT + AMD Ryzen 9 5950X

  1. rage fuury a scris pe:

    Multumim pt review!
    Din păcate situația stocurilor pt plăcile de ultima generatie e dezastruoasa in momentul asta atat pt AMD cat și pt NVIDDIA
    Nu am văzut decât 3070 pe stoc (la preț umflat nu cu pompa ci cu trompa) și nu cred ca poate cineva pune mana pe ceva de la 6800XT/3080 in sus anul asta…

    Long story short- Degeaba ne arde buza dacă rămânem cu buza umflata intr-un final :)))

    Poate in 2-3 luni?!?

    Pana atunci un cauldros “Mereți In crâșmă tuturor” … dacă va da voie Nelu Tataru -)))

Lasa-ne un comentariu: