AMD Radeon RX6000 – Part V – AMD Radeon RX 6700XT Review
Concluzii
Incepand cu lansarea procesoarelor AMD Ryzen, in urma cu aproximativ 4 ani de zile, AMD au oferit entuziastilor un progres constant in segmentul desktop CPU, strategia acestora extinzandu-se si in segmentele notebook, workstation si server. An dupa an, compania americana a ridicat stacheta din ce in ce mai sus, ajungand in momentul de fata sa domine toate segmentele pietei de procesoare din punct de vedere al performantei.
Nu la fel de simplu a fost parcursul companiei daca ne referim la categoria placi grafice, seriile Nvidia GTX 1000 si Nvidia RTX 2000 oferind o performanta greu de atins pentru modelele din familiile Vega si Navi. Lucrurile s-au schimbat insa la finalul anului trecut, cand placile video din familia “Big Navi” (Navi 21) si-au facut aparitia. Astfel, AMD au revenit oficial in competitie, reusind sa ofere alternative demne de luat in seama la RTX 3090 si RTX 3080, intrecand chiar fara probleme RTX 3070.
Ei bine, AMD completeaza astazi familia “Big Navi” prin lansarea celui de-al doilea nucleu, Navi 22, implementat pe a patra placa video din seria RX 6000, aceasta pozitionandu-se confortabil intre RTX 3060Ti si RTX 3070, atat din punct de vedere al performantei, cat si din punct de vedere al pretului (teoretic). Astfel, daca RTX 3070 era comercializata (teoretic) pentru 499 Euro (incluzand TVA), AMD Radeon RX 6700XT urmeaza a fi comercializata (teoretic) pentru 479 Euro (incluzand TVA). Practic, in momentul de fata AMD mai au de lansat o placa video care sa concureze RTX 3060, pentru a avea un raspuns 1:1 pentru intreaga serie Nvidia RTX 3000.
Desigur, nu avem nici un fel de certitudine legata de preturile pentru care va fi comercializata RX 6700XT, respectiv legata de prezenta acesteia in stocul magazinelor din Romania. Cel mai probabil AMD Radeon RX 6700XT va calca pe urmele noilor placi video Nvidia si AMD lansate in ultimele 6 luni si va fi o adevarata rara avis, comercializata probabil pentru un pret mai ridicat.
Totusi, mai devreme sau mai tarziu piata placilor grafice isi va reveni, candva pe parcursul acestui an, iar in momentul in care acest lucru se va intampla, noi vom putea alege dintre doua serii de modele noi, de la Nvidia si AMD, care ofera performante similare si un raport calitate / pret similar, ceea ce, trebuie sa recunoastem, nu s-a mai intamplat in segmentul placilor grafice de ani de zile.
Comentarii
M-as bucura tare multi daca nu ati mai face review-uri la placi video o perioada. E penibil ce se intampla. Se tot anunta placi, se lanseaza, se fac review-uri, hype cu gramada. si cand te pui sa cauti o placa nu e nimic pe stoc iar preturile nu mai au nicio treaba cu realitatea. Inteleg ca asta e sursa voastra de venit, dar pana la urma din popor veniti si voi.
Doresc sa o cumpar, ofer 550 euro =)
Nu este vorba de venit, este vorba ca nu am ratat niciodata un NDA, iar hardware-ul nu are nici o vina. In primul rand suntem pasionati de tehnologie.
Cu siguranta hardware-ul n-are nicio vina. Iar ca si pasionat de hardware respect mult munca voastra. Dar placile video nVidia si AMD merita un ignore o perioada in semn de protest pentru situatia ridicola in care ne aflam cu totii.
As vrea sa fiu cat se poate de clar – acum le testam, ne formam o opinie despre ele, ne gandim ce alegem. Dar pana in vara, sau cand situatia isi va reveni la normal, nu are nici un rost sa cumparam placi video, nici din magazin, nici la mana a doua. Asta este parerea mea.
Salut, pe cand estimați ca veti schimba procesorul de la platforma de testare? Seria 5000 de la AMD are deja ~6 luni pe piață 🙂
Dupa ce se termina lansarile din seriile RTX 3000 / RX 6000, inainte de lansarea unor serii noi.
De asemenea s-a folosit cumva ultimul bios F33f care aduce AGESA 1.2.0.1 prin care pe seria de cpu AMD 3000 se activeaza functia SMART ACCESS MEMORY ? Eu as vrea sa vad ultimul strop de pictaura stors din platformele noastre 🙂
Sincer nu ma intereseaza daca avantajeaza AMD.. am avut in ultimii 20 de ani placi de la Nvidia si AMD/ATI, vreau doar sa vad max FPS cu actuala platforma.
SAM este o tehnologie distincta, care poate fi activata atat pe AMD cat si pe Nvidia. Drept urmare, dincolo de testele initiale realizate cu si fara aceasta tehnologie, anul trecut, nu vad nici un sens in a folosi asa ceva in comparatie.
Scopul unei metodologii de testare placi video nu este acela de a stoarce si ultimul strop de performanta, asta poate face fiecare acasa in functie de ce ii permite platforma. Scopul este comparatia precisa in acelasi sistem de referinta.
Ok.
Poate pe viitor faceți si un studiu de cum se comporta SAM cu Nvidia și AMD pe platformele actuale.
Acasă resursele sunt mult mai limitate, mai ales perioada acesta când prețul plăcilor video este in stratosfera 🙂
Pingback: AMD Radeon RX6000 – Part V – AMD Radeon RX 6700XT Review | Stiri IT & C
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube