ATI Radeon HD 4770

Scris de: , in categoria: Placi video, in 28 April, 2009.

Seria HD 4800 a fost la momentul aparitiei o surpriza extrem de placuta pentru cumparatori, oferind performanta extrem de buna la un nivel de pret accesibil pentru foarte multi. Astazi, la aproximativ 10 luni de cand HD 4850 a vazut lumina zilei, un alt produs ce promite un raport pret/performanta excelent isi face aparitia : ATI Radeon HD 4770.

HD 4770 foloseste nucleul RV740 si este primul chip grafic construit in 40nm. Dupa ce am vazut in articolul despre HD 4890 AMD au rafinat destul de mult tehnologia pe 55nm si HD 4770 e din punctul asta de vedere pasul intermediar, fiind cobaiul pe care se testeaza 40nm pana la aparitia urmatoarei placi video high-end. Politica inteligenta din punctul meu de vedere, la produsele mainstream (asa cum se vrea HD 4770) performanta nu e atat de critica ca la un high-end, volumul e suficient de mare pentru a permite eficientizarea manufacturii pe 40nm iar pretul mai mic obtinut e important in segmentul asta de piata.

Un alt lucru interesant adus de HD 4770 e memoria GDDR5 pe o placa video mainstream, AMD combinand-o cu un bus de 128 biti si reusind latimi de banda comparabile cu placile din seria 4800 ce folosesc GDDR3 si bus pe 256 biti.

HD 4770 are rolul de a inlocui HD 4830, oferind performante mai bune in zona de pret de 400RON.

Comentarii

13 comentarii la: ATI Radeon HD 4770

 1. cristy a scris pe:

  Multumiri pentru teste , rezultate foarte bune πŸ™‚

 2. Gabi a scris pe:

  2 intrebari am si eu:
  1. de ce nu ati comparat cu oferta concurentei din acelasi segment de piata?(4770 in niciun caz nu se situeaza in acelasi segment cu GTS 250)
  2. ce aplicatie ati folosit pentru overclocking?

 3. Micutzu Post author a scris pe:

  9800 GT ar fi produsul concurent pe segmentul respectiv de pret insa e in phase-out si nu cred ca e mai relevant. Pentru overclocking am folosit AMD GPU Clock Tool.

 4. pacman44 a scris pe:

  Review-ul acopera bine performanta noii placi dar nu discuta nimic despre puterea absobita.
  Si aici xbitlabs ajung la o concluzie incredibila: placa consuma in full load sub 50W,deci n ar mai avea nevoie de o alimentare separata.

 5. Interesant testul, dar totusi e ATI….

 6. .... a scris pe:

  Si cu microstutteringul cum ramane baieti? E frumos ca are sute de fps dar cum sta la capitolul de microstutter? Isi face simtita prezenta? Thanks.

 7. Micutzu Post author a scris pe:

  Microstutter e prezent in cazul tuturor solutiilor multi-GPU intr-o proportie mai mica sau mai mare, si eu as zice ca in general e vina driverelor care nu au un management al memoriei video suficient optimizat. Deasemenea, se manifesta in functie de aplicatie si setari.

  Daca vorbim strict de comparatia dintre GTX 285 si 2x HD 4770, am considerat ca e un compromis rezonabil avand in vedere si aspectul financiar.

 8. Far Cry 2-ul e jocul meu favorit si daca ziceti voi ca se misca bine, inseamna ca n-ar strica sa imi cumpar si eu o astfel de placa.

  Desigur, la urmatoarea marire de salariu. πŸ™‚

 9. Daca microstutter e prezent in toate solutiile multi-gpu, indiferent cat de putin s-ar simti tot nu m-as simti impacat. Prefer o solutie single gpu performananta decat tone de fps..

 10. Este o placa video super!!! Niste teste impresionante. Recomand cu incredere πŸ™‚

 11. vali a scris pe:

  Foarte dragut! In mod clar a invins placa pe care trebuia sa o inlocuiasca. Si e excelenta si comparatia cu GTS 250. Singurul lucru care lipseste, in opinia mea, este comparatia cu fratele mai mare al 4830-ului. Si anume HD 4850-ul.

 12. 4850-ul cred ca e doar de “forma” ceva-mi spune ca performantele nu sunt chiar atat de mari.

 13. Cred ca orice persoana stie un singur lucru: scump, inseamna bun si performant. Radeon HD 4770, are la baza noul GPU RV740, si are menirea de a inlocui vechea HD 4830 cu un model mai ieftin de produs.

Lasa-ne un comentariu: