Gigabyte GTX 460 OC – 10 jocuri, 10 procesoare

Scris de: , in categoria: Placi video, in 12 July, 2010.


.

Concluzii

.

Stop, frana, nu sariti. Stiu, primul gand care va vine in minte este “clar domle, nu este nici o diferenta intre un X3 445 de 390 RON si un Gulftown de 4450 RON. Pentru gaming iau X3 445”. Gresit, diferentele sunt multe, si sunt enorme. Pentru ca, in primul rand, chiar daca iti doresti sa folosesti PC-ul numai pentru gaming, tot vei ajunge sa intreprinzi ai alte activitati. Si, in functie de natura si complexitatea acestora, diferenta dintre un procesor mainstream si un procesor high-end poate fi colosala. In al doilea rand, chiar si in cazul jocurilor, una este sa vorbim despre GTX 460 si alta este sa vorbim despre GTX 480, HD 5970, SLI, 3SLI, 4WaySLI de GTX 470, GTX 480, CrossfireX de HD5850, HD5870, HD5970. Acolo procesorul chiar conteaza, si nu poti beneficia de pe urma unei placi video de 2000 RON cu un procesor de 400. Spun asta pentru ca nu este cazul sa generalizam, si trebuie sa privim rezultatele obtinute astazi drept ceea ce sunt – un studiu de scalare pentru GTX 460.

Da, strict prin prisma scalarii GTX-ului 460, Athlon-ul X3 445 este un procesor absolut genial si face fata cu succes in marea majoritate a situatiilor intalnite in testul de astazi. Cel de-al treilea nucleu ii confera un avantaj clar fata de G6950 si X2 555, in timp ce frecventa mai mare suplineste lipsa unui nucleu fata de X4 635. Exista totusi mai multe aspecte demne de luat in calcul. In primul rand, exista o diferenta considerabila intre modul in care scaleaza GTX 460 in jocurile DX 10 folosite astazi, si modul in care nu scaleaza in jocurile DX 11. Practic, putem spune ca am testat cele mai reprezentative titluri DX 11 existente pe piata in acest moment, si in cazul acestora, GTX 460 nu scaleaza cu un procesor mai puternic decat X3 445. In cazul jocurilor DX 10, scalarea cu procesorul este mult mai accentuata, si pot exista cazuri unde un procesor mai puternic este necesar pentru a atinge potentialul maxim oferit de GTX 460. De asemenea, trebuie sa tinem cont ca exista si jocuri care depind mult mai mult de procesor (RTS-uri, MMORPG-uri). Prin urmare, necesitatea folosirii unui procesor mai puternic impreuna cu GTX 460 este mult mai stringenta in cazul unor titluri mai vechi, titlurile DX 11 punand accentul pe puterea placii video.

Pe de alta parte, daca luam exemplul micutului G6950, putem observa ca un procesor care nu straluceste la frecventa stock, obtine rezultate mult mai bune in momentul in care il tactam la 4GHz. Acelasi procedeu il putem aplica pentru toate procesoarele testate astazi, deci si X2 245, X2 555 sau X4 635 pot beneficia din plin de pe urma cresterii frecventei. Totusi, asa cum exista o limita minima sub care GTX 460 nu isi poate atinge potentialul maxim, exista si o limita superioara, dincolo de care folosirea unui procesor mai puternic sau overclockarea procesorului nu mai are ca efect cresterea performantei placii video. Practic, in multe situatii, de la i650 in sus nu putem sa mai vorbim de scalare.

Cel mai important aspect, in cazul titlurilor testate astazi, folosirea unui GTX 460 impreuna cu orice procesor intre X3 445 si i650 (deci intre 400 si 650 RON) va duce la obtinerea unui sistem echilibrat pentru gaming, cu performante bune, in conditiile mentinerii unui cost nu foarte ridicat. Putin overclock in cazul procesorului sau al placii video pot duce la maximizarea performantelor fara creearea unui disconfort termic sau auditiv, atat placa video cat si procesoarele mentionate fiind destul de reci chiar si dincolo de frecventele standard. Asta nu inseamna ca ne putem astepta sau rulam Warhead, Metro sau AVP la setari maxime, acesta fiind apanajul unor configuratii mult mai puternice. Ne putem totusi bucura de majoritatea titlurilor disponibile pe piata, in special titluri DX 11, in conditii bune, ceea ce alaturi de comportamentul exemplar in compania unor procesoare mai slabe transforma GTX 460 intr-una dintre cele mai atragatoare placi video ale momentului.

Comentarii

19 comentarii la: Gigabyte GTX 460 OC – 10 jocuri, 10 procesoare

  1. Mihai a scris pe:

    Daca mi-ar fi spus cineva ca o sa avem vreodata site-uri in Romania peste nivelul celor din afara, nu l-as fi crezut niciodata. Felicitari LAB501, singurul etalon de calitate in peisajul IT hardware din Romania!

  2. mama ce placa cu asta rup topurile la jocuri bv pentru articol Monstru si va felicit pentru site-ul acesta prea frumos si informativ

  3. Licaon a scris pe:

    Daca scapati si un AMD Phenom II X6 1055T in lista de procesoare era fain, de referinta macar.

  4. Monstru Post author a scris pe:

    Licaon – am avut 5 procesoare Intel si 5 procesoare AMD in test. Daca am fi avut mai mult timp la dispozitie, ar mai fi mers bagate cate 5 in plus de la fiecare. Oricum, 1055T nu avem prin ograda.

  5. Cei maniaci de jocuri au nevoie de asa cevaa :D..mi-e imi ajunge cel pe care il am ptr ca numa joc!!

  6. Pare interesant .
    Dar nu stiu ce sa zic nu ma dau cu parerea asa repede.

  7. Nimic surprinzator dupa parerea mea procesoarele amd X3 daca reusesti sa le gasesti sh faci cea mai buna afacere dar pe termen lung tot un quadcore este alegerea cea mai buna 😀

  8. jocuri pentru copii a scris pe:

    deja se schimba treaba,cu placa aceasta video,de-as avea-o as renunta complet la jocurile online,astept cu nerabdare sa intre pe piata romaneasca 🙂

    Felicitari pentru articol,foarte bine detaliata placa video !

  9. pacat ca nu ati testat si StarCraft 2 🙁

  10. Monstru Post author a scris pe:

    Eu testez StarCraft 2 in fiecare zi 🙂

    In fine, ideea era ca nu exista benchmark integrat, si orice placa video mai sus de 8800GT nu are probleme, deci nu prea are rost.

  11. Un raport bun pret/calitate, o placa buna de la nVidia asa cum ne-a obisnuit..

  12. Yonutz a scris pe:

    Foarte bine realizat exact ce aveam nevoie.Am un GTX 460 gigabyte 768mb si chiar nu stiam ce procesor sa iau am un athlon dual core 2,7ghz care nu face fata,dar dupa cum arata acest studiu de scalare mai mult de un x3/[email protected] nu este nevoie asa ca scot din calcul phenom II’s.Acu am de ales intre athlon x3 450 si x4 645 diferenta de pret e destul de mare asa ca stau pe ganduri…x3 320lei- x4 470lei…

  13. Yonutz a scris pe:

    ..dupa cum spuneam nu stiu ce sa cumpar..Monstru dupa studiile cu athlon x3 si x4 vreau sa te intreb cat % era utilizat x3ul?eu mai rulez cu jocurile de ex muzica,utorent etc in background dak x3 e limita ar trebui sa ma gandesc la quad…

  14. Monstru Post author a scris pe:

    Iti inchipui ca nu am testat cu torrente in back-ground.

    Cred ca poti merge pe un X4 daca vrei sa fi sigur.

  15. Yonutz a scris pe:

    da..mersi de opinie..o sa merg pe quad 😉

  16. Razvan a scris pe:

    de cat trebuie sa fie sursa pt a avea o placa video gigabyte GTX 460

  17. AvatarCJ a scris pe:

    Va felicit pentru site si pentru aceste teste .

    Pare de necrezut ca E2140 este aproape la aceeasi performanta cu celelante procesoare in Metro 2033 1680×1050 .

  18. Phetola a scris pe:

    Shynn, of course GPU-Z is not fake, those are the soshenrects from a 590 and tally up with the latest from hundreds of websites reporting the same specs.A dual-GPU design will always clock less than a single GPu due to the excess heat of an enclosed space as with all dual-GPU that have ever existed. That’s why based on performance and overclocking your better off buying two 580s unless anyone has had issues running SLI.

  19. S-a schimbat de mult, acum procesoarele sunt mai puternice, si au alta tehnologie.

Lasa-ne un comentariu: