GIGABYTE Radeon HD 6970 si HD 6950

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 15 December, 2010.


.

Specificatii

.HD 6970 si HD 6950 folosesc acelasi nucleu Cayman, destinat sa isi insuseasca rolul de rege al performantei in armata de soldati electronici inveliti in platose negre-rosiatice a celor de la AMD. Fiind rude apropiate cu HD 6870 si HD 6850 despre care ati avut ocazia sa cititi deja nu cu mult timp in urma, impart multe trasaturi comune cu nucleul Barts care le motorizeaza pe acestea. Si cum e greu sa iti mai trezeasca interesul hardware lansat too-ocmai acum doua luni, preferam sa vorbim de noutatile pe care le aduce Cayman in comparatie cu Barts.

Cea mai serioasa modificare e probabil arhitectura VLIW4 ce inlocuieste VLIW5 folosit in ultimele generatii de nuclee AMD. Super, nu-i asa ? Eh, cum fac pariu ca nu multi isi mai amintesc ce e VLIW5, am sapat putin prin arhive si am ajuns tocmai in 2005, atunci cand conceptul VLIW5 a fost pentru prima data introdus, in R520 (seria X1000). Ei bine, Very Long Instruction Word e sursa pentru acronimul VLIW si se refera la optimizarea arhitecturii pentru paralelizarea la nivel de instructiune, iar 5-ul provine de la faptul ca solutia AMD a fost folosirea a blocuri de cate 4 unitati de executie simple ce puteau procesa fie instructiuni Floating Point fie Integer, cuplate cu o unitate de executie “desteapta” ce putea executa functii speciale, sau mai exact instructiuni transcedentale, ce nu sunt foarte des intalnite. Odata cu Cayman AMD introduce un concept mai suplu dar mai atletic, cu doar 4 unitati “destepte” ce pot procesa atat operatii Floating Point cat si Integer, iar grupate pot procesa functiile speciale, fara sa mai fie nevoie de a 5-a unitate, care era destul de complexa si voluminoasa, ocupand spatiu pe chip si consumand putere desi nu era folosita foarte des. In practica, AMD declara ca aceasta modificare va duce la o crestere a performantei cu 10% pentru aceeasi suprafata folosita, dar bineinteles ca va trebui sa trecem prin setul de benchmark-uri ca sa putem vedea cum sta treaba in viata reala.

A doua chestie care mi-a trezit curiozitatea a fost sintagma “Dual Graphics Engine”, si daca nu era intr-un context destul de tehnic as fi zis ca e o denumire de marketing fara prea multa substanta in spate. Ei bine nu, dupa cum arata schema, chiar si cei mai straini de arhitectura unui GPU ar zice “ce sunt chestiile astea DOUA ?”.

Ei bine da, AMD aproape ca au lipit doua nuclee Barts intr-un singur GPU monolitic, singura chestie care face sa para ca nu e asa e faptul ca procesorul de comenzi si controllerul de memorie sunt doar cate unul din fiecare. Ratiunea din spate e ca asa se pot procesa de doua ori mai multe operatii primitive, cum ar fi desenarea de forme geometrice simple. Bineinteles, asta inseamna si doua unitati de tesselatie in plus, si performanta ar trebui sa fie de 3 ori mai mare decat cea a lui HD 5870, prima placa video AMD ce suporta DX 11 si implicit tesselatie.

Lasand insa la o parte detaliile atat de tehnice, sa vedem insa ce forme ia Cayman; mai precis, care sunt specificatiile exacte ale lui HD 6970 si HD 6950 ?

Ei bine, n-am putea spune ca arata rau, ar parca … doar 1536 procesoare shader fata de cele 1600 ale generatiei anterioare ? Da, insa nu uitati insa ca aceste 1536 sunt in noua arhitectura VLIW4, mai eficiente, si mai avem si un salt in frecventele de lucru, ce e prea mic pentru a influenta important performanta insa ne arata ca si aici Cayman e superior. Consumul declarat al lui HD 6970 e foarte aproape de cel al lui GTX 580, in timp ce fratele mai mic HD 6950 sta cu aproximativ 10% mai bine decat GTX 570; insa, datorita faptului ca si AMD a introdus un sistem de limitare a consumului pe seria HD 6900 asemanator cu cel de pe seria 500 de la Nvidia, asa cum veti vedea mai departe, aceste cifre nu sunt in totalitate relevante pentru eficienta energetica a arhitecturii.

E binevenita si cantitatea de memorie de 2GB disponibila atat pe HD 6970 cat si pe HD 6950, mai ales ca s-a introdus si suportul pentru folosirea memoriei RAM in cazul nivelelor foarte mari de tesselatie, pana acum folosidu-se doar cache-ul on-chip; ar trebui sa vedem un comportament foarte bun in rezolutii mari si la nivele crescute de AF.

Si ca tot am vorbit de sistemul de limitare al consumului, nu ar strica sa il detaliem putin, intainte de a trece la produsele in sine. Practic, acesta consta intr-un sistem de monitorizare in timp real al consumului si un mecanism de limitare al acestuia, ce actioneaza atat printr-un algoritm ce scade alocarea instructiunilor pe anumite zone ale GPU-ului cat si prin controlarea frecventelor de lucru. Aceasta solutie permite limitarea progresiva, fara efecte vizibile pentru utilizator, iar in noile drivere exista un slider ce permite ajustarea limitei de consum cu 20% in plus sau in minus.

Comentarii

35 comentarii la: GIGABYTE Radeon HD 6970 si HD 6950

  1. Amo_rphis a scris pe:

    Multumiri de review,care a “luminat” speculatiile(unele aproape de adevar) din ultimele zile;si nota 10+ pentru ora matinala.
    LE: nu era rau si un Metro 2033 in test.

  2. rage fuury a scris pe:

    foarte frumos, multumim

    mai asteptam detalii, nu cred ca subiectul e epuizat

  3. asta asteptam 🙂 felicitari.

  4. Alex.G a scris pe:

    as putea spune “v-am spus eu!”, dar nu o sa o fac. Noua serie de placi ofera o performanta destul de buna pentru pretul lor, dar… Parerea mea este ca 6970 este destul de aproape de 570GTX si asta nu este un lucru prea bun(dar bineinteles peste ea), pe de alta parte 6950 la pretul anuntat si performanta oferita, este un produs de luat in calcul, de fapt cum se preciza si in review este nu are concurent pe segmentul acela de piata. P.S. Felicitari pentru review.

  5. Bravo Monstru&co. Frumos review, complet si complex.
    Sincer ma asteptam la cifrele de performanta si de consum pe care le-ati obtinut si voi. Dar nu ma asteptam la preturile astea. Daca e sa facem abstractie de placile nVidia, preturile sunt ok pentru gama ATI. Dar…nu prea e asa. Acum e inca ok-ish, dar cand o sa se scoata si GTX560 pe piata, probabil ATI vor fi nevoiti sa scada la scor.

    Ma gandesc doar la generatia trecuta si la ce preturi de lansare au avut atat nVidia cat si ATI. Si anume cu mult mai mici.
    Am castigat in performanta, dar preturile au crescut simtitor. Daca nu ma insel, cam la fel ca in cazul geforce 7800GTX sau generatia ulterioara.

  6. O alta idee ce mi-a venit acum (legat de remarca vis-a-vis de arhitectura cayman – si anume ca gpu-ul cayman consta din 2 barts “lipite”), dupa ce m-am uitat pe un review mai vechi (6870&6850 in crossfire) este urmatoarea:
    Ca si pre, doua 6850 costa cat un 6970. Ca si consum sunt cam la fel. Ca si performanta…..ehee. 🙂
    Ce sa mai intelegem? 🙂

  7. aplugaru15 a scris pe:

    Deci se asteapta inca un an cu surprize!

  8. Nooooo AMD failed 🙁
    Hoping for an OC report, these suckers better clock as amazing as the HD5870 does.

  9. Monstru Post author a scris pe:

    No they did not fail, it is a fair product positioning, jeez…

    Multumesc pentru aprecieri baieti!

  10. xtremage a scris pe:

    ma asteptam la mai mult de la 6970 la un tdp de 250w, consuma mai mult decat 580 si performante mai slabe

  11. Doru a scris pe:

    Felicitari pentru articol, e reusit! Insa simt o lipsa de entuziasm in el ce se poate schimba daca noile preturi sunt mai mici asa cum e in UPDATE ?!

    Nu sunt sigur ca inteleg graficul cu temperaturile… sunt folosite aceleasi culori pentru OC si standard. Poate ati dori sa revizuiti graficul.

  12. Deci e clar, amd a fost lovita in plin, nu se asteptaa ca nvidia sa scoata 5xx asta de rpd, i-a distrus si i-a obligat sa scada preturile f mult ca sa devina competitivi.

    Si eu care credeam ca amd o sa rupa gura targului…not!

  13. …ca sa nu mai zic ca noul fermi mai rece o sa permita solutii dual gpu, pe care o le vedem in viitorul apropiat.

  14. Cristian a scris pe:

    Foarte bine facut review-ul, ca de obicei.Felicitari, insa, nu vad cum un HD6970 este best buy cand un GTX 570 e cu 200 de ron mai ieftin si sunt cam pe aceeasi felie de performanta.6950-ul are un pret apetisant totusi.

  15. Monstru Post author a scris pe:

    xtremage – vezi pagina de consum, HD 6970 consuma mai putin decat GTX 580 si decat GTX 570. TDP-ul declarat de producator este cu totul altceva 🙂

    Doru – stock – bara de jos, OC bara de sus….mie mi se pare destul de clar…nu?

  16. Doru a scris pe:

    @Monstru – mi se pare ciudat ca temperaturile in OC (bara de sus) sunt mai mici decat cele stock (bara de jos)… probabil e de la faptul ca ventilatorul e turat puternic si compenseaza atat cresterea frecventelor cat si diferenta de 10-20grade fata de low rpm ? Recunosc ca ma asteptam sa fie inversate valorile 🙂

  17. Mi-ar fi placut sa vad in test si un gtx 470/480 daca tot ati pus 5870..

  18. Monstru Post author a scris pe:

    Doru – este exact cum ai presupus. Pentru ca am setat manual turatia ventilatoarelor in jur de 70%, temperaturile sunt mai mici in regim de overclocking.

    bijuterii – GTX 470 si GTX 480 au tot fost testate pe aici 🙂

  19. xtremage a scris pe:

    Intradevar consuma mai putin cu 5%-8% decat 580 dar performanta/w revine tot 580 ului care este peste 6970 cu mai mult de 10-15% nu mai vorbim la configuratii de 2,3 sau 4 placiunde diferenta se adanceste.

  20. Robert a scris pe:

    Great review Monstru! Mi-ai elucidat marea curiozitate. Daca ne amintim bine 580 si Ati 5970 sunt la egalitate, diferentele sunt foarte mici(nu uitati de ASUS ARES)… Aceasta serie nu tinde spre un scor record. Tinde spre un produs de calitate, cu, consum mai mic, temperaturi mai mici si cu un pret foarte competitiv. Multi dintre noi am privit luni intregi la ATI 5970, insa putini si-au permis-o… cam la fel e si cu 580 daca privim bine…
    In concluzie tind sa cred ca Ati a vrut de aceasta data sa ofere o placa video cu un raport pret/calitate foarte bun.

  21. Doru a scris pe:

    Monstru – multumesc de clarificare, acum au sens graficele! 🙂 Se pare ca au un sistem de racire f performant daca la 70% sunt capabile de astfel de temperaturi in OC, pacat de zgomot insa 🙁

  22. jonelsorel a scris pe:

    Credeti ca ar fi fost firesc sa includeti in teste si 5970-ul, tinand cont ca e pe directx 11, si cu un consum mai mic si la un pret mai mic decat 580 ?

    Eu unul da. Asa fac toate siturile respectabile. Verificati.

  23. Monstru Post author a scris pe:

    Sa inteleg ca cele doua articole in care am comparat GTX 580 cu HD 5970 nu au fost suficiente pentru tine?

  24. Dani a scris pe:

    Preturi magazin online in Spania :

    Sapphire Radeon HD 6950 2GB GDDR5 – 283 €

    Sapphire Radeon HD 6970 2GB GDDR5 – 339 €

    Deci , best buy 🙂

  25. BRHAMS a scris pe:

    Articol Excelent pt. cine are rabdare sa citeasca atent si mai ales sa si inteleaga ceva!!!Bravo bro stiu k poti si mai mult!!!,Totusi astept cu mare interes parerea ta ( a voastra) despre nava Amiral a celor de la AMD dual GPU 6990 sau cum or mai numi-o….Mi-as dorii 1 alt “Bismark” in carcasa mea!!!

  26. BRHAMS a scris pe:

    Dupa umila mea parere, “solutiile grafice” din prezentul articol,sunt single GPU,de aceea nu a fost inclus in teste si “5970”,nemaitinand cont de faptul ca acesta a aparut de un an ,iar la vremea aparitiei sale Nu Avea Concurent,k sa nu mai amintesc faptul ca si la ora Actuala este un “pugilist” de renume!

  27. DjLeco a scris pe:

    Superb tot ce am citit!

    Parca as fi eu pe forumul unde moderez, si testez amplificatoare PROfi de mare putere..

    Am luat EVGA GTX570 si sint FOARTE MULTUMIT!

    Urmeaza o a 2-a in SLI, si cred ca si o placa de baza care sa le merite, acum am RE2…

  28. Probabil cea mai buna placa de pe piata. Si temperatura de functionare este absolut decenta.

  29. eok_braila a scris pe:

    Multumiri de review,care a “luminat” speculatiile(unele aproape de adevar) din ultimele zile;si nota 10+ pentru ora matinala.

  30. porneata a scris pe:

    Ce n-as da sa am asa ceva 🙂 creca merge racheta 😀

  31. Orice gamer cred ca va prefera forta bruta raportului calitate pret 🙂

  32. am fost sa mi-o cumpar dar e cam scumpa pentru preturile de azi “criza”

  33. MundoX a scris pe:

    BIOS Switch 1-unprotected/update, 2-protected/default/read-only
    (deci invers)

  34. ma asteptam la mai mult de la 6970 la un tdp de 250w, consuma mai mult decat 580 si performante mai slabe

  35. Ion a scris pe:

    Un articol foarte bun pentru cei care inteleg 😀

Lasa-ne un comentariu: