GIGABYTE Radeon HD 6970 si HD 6950
.
Temperatura
.
.
Din punct de vedere al temperaturilor atinse in timpul functionarii, sau al nivelului de zgomot, graficele de mai sus sunt pur orientative. Ce pot spune cu siguranta este faptul ca atat HD 6970 cat si HD 6950 sunt placi video foarte masive, cu un sistem de racire foarte bine pus la punct, si nu mi s-a parut ca s-ar incinge excesiv in timpul functionarii. Desigur, vorbim de placi video high-end, deci putintica atentie atunci cand cititi aceste randuri, sa nu va asteptati sa puneti oricare dintre placile video de mai sus intr-o carcasa prost ventilata, sa va jucati 6 ore pe zi si sa aveti si silentiozitate, ca nu se poate pune problema de asa ceva. Ventilatorul de tip turbina de care dispun placile AMD poate face fata unor situatii destul de fierbinti, si poate deveni extrem de zgomotos inspre limita superioara a plajei de turatii. Un singur aspect neplact am de mentionat la acest capitol, profilul ventilatorului in cazul lui HD 6970 si HD 6950. Acesta nu mi se pare optim setat si cred ca multi utilizatori vor schimba bios-ul sau isi vor creea propriul profil al ventilatorului in MSI Afterburner sau un alt program de acest gen. Pe scurt, in momentul in care temperatura ajunge la un anumit prag, viteza de turatie a fan-ului creste brusc, ramane asa cateva secunde, apoi scade la fel de brusc. Personal, prefer cresterea progresiva a turatiei, asa cum putem vedeain cazul lui GTX 580.
Ca sa incheiem acest capitol, trebuie sa subliniez faptul ca temperaturile de mai sus nu sunt reprezentative pentru temperaturile care pot fi atinse intr-un sistem normal, in carcasa. In cazul unei carcase slab ventilate putem avea temperaturi mai mari, pe cand in cazul unei carcase ventilate corespunzator putem avea temperaturi semnificativ mai mic. Scopul acestui test este determinarea caracteristicilor termice ale unei placi in functie de modelele imediat concurent, in acest caz comparatie intre HD 5870, HD 6950, GTX 570, HD 6970 si GTX 580. Pentru a masura temperatura am folosit MSI Afterburner 2.1.0 BETA 5 si am inregistrat temperatura atinsa de nucleele grafice in LOAD, dupa o sesiune de Crysis Warhead, folosind acelesi setari ca si in testele de consum. Fiecare placa video a avut turatia ventilatorului setata pe auto la frecvente stock, respectiv a fost setata la ~ 70% in regim de overclocking. Temperatura mediului ambient s-a mentinut in jurul valorii de 26 oC pe tot parcursul testelor, si nu au existat alte ventilatoare pe masa de teste in afara de cele de pe NH-D14.
Comentarii
Multumiri de review,care a “luminat” speculatiile(unele aproape de adevar) din ultimele zile;si nota 10+ pentru ora matinala.
LE: nu era rau si un Metro 2033 in test.
foarte frumos, multumim
mai asteptam detalii, nu cred ca subiectul e epuizat
asta asteptam 🙂 felicitari.
as putea spune “v-am spus eu!”, dar nu o sa o fac. Noua serie de placi ofera o performanta destul de buna pentru pretul lor, dar… Parerea mea este ca 6970 este destul de aproape de 570GTX si asta nu este un lucru prea bun(dar bineinteles peste ea), pe de alta parte 6950 la pretul anuntat si performanta oferita, este un produs de luat in calcul, de fapt cum se preciza si in review este nu are concurent pe segmentul acela de piata. P.S. Felicitari pentru review.
Bravo Monstru&co. Frumos review, complet si complex.
Sincer ma asteptam la cifrele de performanta si de consum pe care le-ati obtinut si voi. Dar nu ma asteptam la preturile astea. Daca e sa facem abstractie de placile nVidia, preturile sunt ok pentru gama ATI. Dar…nu prea e asa. Acum e inca ok-ish, dar cand o sa se scoata si GTX560 pe piata, probabil ATI vor fi nevoiti sa scada la scor.
Ma gandesc doar la generatia trecuta si la ce preturi de lansare au avut atat nVidia cat si ATI. Si anume cu mult mai mici.
Am castigat in performanta, dar preturile au crescut simtitor. Daca nu ma insel, cam la fel ca in cazul geforce 7800GTX sau generatia ulterioara.
O alta idee ce mi-a venit acum (legat de remarca vis-a-vis de arhitectura cayman – si anume ca gpu-ul cayman consta din 2 barts “lipite”), dupa ce m-am uitat pe un review mai vechi (6870&6850 in crossfire) este urmatoarea:
Ca si pre, doua 6850 costa cat un 6970. Ca si consum sunt cam la fel. Ca si performanta…..ehee. 🙂
Ce sa mai intelegem? 🙂
Deci se asteapta inca un an cu surprize!
Nooooo AMD failed 🙁
Hoping for an OC report, these suckers better clock as amazing as the HD5870 does.
No they did not fail, it is a fair product positioning, jeez…
Multumesc pentru aprecieri baieti!
ma asteptam la mai mult de la 6970 la un tdp de 250w, consuma mai mult decat 580 si performante mai slabe
Felicitari pentru articol, e reusit! Insa simt o lipsa de entuziasm in el ce se poate schimba daca noile preturi sunt mai mici asa cum e in UPDATE ?!
Nu sunt sigur ca inteleg graficul cu temperaturile… sunt folosite aceleasi culori pentru OC si standard. Poate ati dori sa revizuiti graficul.
Deci e clar, amd a fost lovita in plin, nu se asteptaa ca nvidia sa scoata 5xx asta de rpd, i-a distrus si i-a obligat sa scada preturile f mult ca sa devina competitivi.
Si eu care credeam ca amd o sa rupa gura targului…not!
…ca sa nu mai zic ca noul fermi mai rece o sa permita solutii dual gpu, pe care o le vedem in viitorul apropiat.
Foarte bine facut review-ul, ca de obicei.Felicitari, insa, nu vad cum un HD6970 este best buy cand un GTX 570 e cu 200 de ron mai ieftin si sunt cam pe aceeasi felie de performanta.6950-ul are un pret apetisant totusi.
xtremage – vezi pagina de consum, HD 6970 consuma mai putin decat GTX 580 si decat GTX 570. TDP-ul declarat de producator este cu totul altceva 🙂
Doru – stock – bara de jos, OC bara de sus….mie mi se pare destul de clar…nu?
@Monstru – mi se pare ciudat ca temperaturile in OC (bara de sus) sunt mai mici decat cele stock (bara de jos)… probabil e de la faptul ca ventilatorul e turat puternic si compenseaza atat cresterea frecventelor cat si diferenta de 10-20grade fata de low rpm ? Recunosc ca ma asteptam sa fie inversate valorile 🙂
Mi-ar fi placut sa vad in test si un gtx 470/480 daca tot ati pus 5870..
Doru – este exact cum ai presupus. Pentru ca am setat manual turatia ventilatoarelor in jur de 70%, temperaturile sunt mai mici in regim de overclocking.
bijuterii – GTX 470 si GTX 480 au tot fost testate pe aici 🙂
Intradevar consuma mai putin cu 5%-8% decat 580 dar performanta/w revine tot 580 ului care este peste 6970 cu mai mult de 10-15% nu mai vorbim la configuratii de 2,3 sau 4 placiunde diferenta se adanceste.
Great review Monstru! Mi-ai elucidat marea curiozitate. Daca ne amintim bine 580 si Ati 5970 sunt la egalitate, diferentele sunt foarte mici(nu uitati de ASUS ARES)… Aceasta serie nu tinde spre un scor record. Tinde spre un produs de calitate, cu, consum mai mic, temperaturi mai mici si cu un pret foarte competitiv. Multi dintre noi am privit luni intregi la ATI 5970, insa putini si-au permis-o… cam la fel e si cu 580 daca privim bine…
In concluzie tind sa cred ca Ati a vrut de aceasta data sa ofere o placa video cu un raport pret/calitate foarte bun.
Monstru – multumesc de clarificare, acum au sens graficele! 🙂 Se pare ca au un sistem de racire f performant daca la 70% sunt capabile de astfel de temperaturi in OC, pacat de zgomot insa 🙁
Credeti ca ar fi fost firesc sa includeti in teste si 5970-ul, tinand cont ca e pe directx 11, si cu un consum mai mic si la un pret mai mic decat 580 ?
Eu unul da. Asa fac toate siturile respectabile. Verificati.
Sa inteleg ca cele doua articole in care am comparat GTX 580 cu HD 5970 nu au fost suficiente pentru tine?
Preturi magazin online in Spania :
Sapphire Radeon HD 6950 2GB GDDR5 – 283 €
Sapphire Radeon HD 6970 2GB GDDR5 – 339 €
Deci , best buy 🙂
Articol Excelent pt. cine are rabdare sa citeasca atent si mai ales sa si inteleaga ceva!!!Bravo bro stiu k poti si mai mult!!!,Totusi astept cu mare interes parerea ta ( a voastra) despre nava Amiral a celor de la AMD dual GPU 6990 sau cum or mai numi-o….Mi-as dorii 1 alt “Bismark” in carcasa mea!!!
Dupa umila mea parere, “solutiile grafice” din prezentul articol,sunt single GPU,de aceea nu a fost inclus in teste si “5970”,nemaitinand cont de faptul ca acesta a aparut de un an ,iar la vremea aparitiei sale Nu Avea Concurent,k sa nu mai amintesc faptul ca si la ora Actuala este un “pugilist” de renume!
Superb tot ce am citit!
Parca as fi eu pe forumul unde moderez, si testez amplificatoare PROfi de mare putere..
Am luat EVGA GTX570 si sint FOARTE MULTUMIT!
Urmeaza o a 2-a in SLI, si cred ca si o placa de baza care sa le merite, acum am RE2…
Probabil cea mai buna placa de pe piata. Si temperatura de functionare este absolut decenta.
Multumiri de review,care a “luminat” speculatiile(unele aproape de adevar) din ultimele zile;si nota 10+ pentru ora matinala.
Ce n-as da sa am asa ceva 🙂 creca merge racheta 😀
Orice gamer cred ca va prefera forta bruta raportului calitate pret 🙂
am fost sa mi-o cumpar dar e cam scumpa pentru preturile de azi “criza”
BIOS Switch 1-unprotected/update, 2-protected/default/read-only
(deci invers)
ma asteptam la mai mult de la 6970 la un tdp de 250w, consuma mai mult decat 580 si performante mai slabe
Un articol foarte bun pentru cei care inteleg 😀
Pingback: HIS HD 6970 – studiu de scalare in configuratii multi-card | lab501
Pingback: Anonymous
Pingback: Anonymous
Pingback: AMD Radeon HD 6950 & HD 6970 launched « VGA Central
Pingback: VreauForum.com » Blog Archive » GIGABYTE Radeon HD 6970 si HD 6950 | lab501
Pingback: Sfat pt. placa video - Page 2 - My Garage
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube