GIGABYTE Radeon HD 7970 OC: Partea IV – Scalare cu procesorul

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 3 March, 2012.


.

Concluzii

.
Desi am testat destul de mult pentru realizarea acestui articol, iar pe masura ce vedeam tabelul din Excel cum se umple cu rezultate aveam impresia ca testez degeaba, nu pot sa neg sentimentul de multumire pe care il am acum, rasfoind articolul. Pentru ca desi la prima vedere concluziile par destul de greu de tras, in realitate lucrurile nu stau chiar asa. Da, daca ar fi sa aleg doua procesoare din testul acesta potrivite pentru o platforma de gaming mainstream sau high-end, as alege probabil AMD FX-6100, respectiv Intel Core i5 2500K, care au dupa parerea mea un raport calitate/pret foarte bun si se pot achita fara probleme si de alte sarcini in afara de jocuri. Dar cum spuneam, acesta nu este un test de procesoare, scopul sau fiind cu totul altul.

In primul rand, trebuie sa aplaudam noua arhitectura a celor de la AMD – in conditiile testarii intr-o rezolutie pentru care aceasta placa este gandita, cu detalii maxime, asa cum este normal sa folosesti o placa video high-end, dependenta de procesor este minima. Diferentele cele mai notabile apar in cele mai noi titluri, in functie de numarul de nuclee, ceea ce este iarasi imbucurator – faptul ca 4 jocuri din cele 10 testate beneficiaza din plin de pe urma folosirii unui procesor cu 4 nuclee, ba unul dintre ele (Batman) foloseste chiar 6 nuclee fara probleme. Era si cazul, in 2012, ca jocurile sa fie optimizate pentru procesare multi-core, iar banii investiti intr-un quad-core sa faca intr-adevar diferenta.

Per total, diferentele dintre procesoare nu sunt foarte mari, insa este la fel de logic faptul ca, in momentul in care vei investi 2500 RON intr-o placa video, merita sa investesti macar 900 RON intr-un procesor performant, si nu numai in jocuri. Cu toate acestea, studiul de fata ne arata mai multe aspecte si ne poate ajuta sa facem o alegere cat mai potrivita nevoilor noastre. Iar faptul ca placile video din nou generatie sunt mai putin dependente de procesor, nu poate decat sa ne bucure. Pentru ca este destul de clar ca daca HD 7970, care este varf de gama, nu depinde atat de mult de procesor, surorile ei mai mici vor fi si mai putin dependente, avand o performanta mai scazuta. Si nu uitati, in testul de fata am testat folosind frecventele celor de la GIGABYTE, adica 1000 MHz GPU si 1375 MHz GDDR5, nu frecventele modelului de referinta.

Si daca tot vorbim despre GIGABYTE HD 7970 OC, trebuie sa recunosc ca am fost placut surprins de aceasta placa video. Nu pot sa nu simt faptul ca am intrat intr-o noua era, in care placile video high-end ofera pe langa o performanta foarte buna si temperaturi reduse in timpul functionarii, un nivel de zgomot foarte redus pentru o placa video de un asemenea calibru, si nu in ultimul rand un potential de overclocking enorm. Practic, atat cei de la AMD, prin seria HD 79xx, cat si cei de la GIGABYTE, prin modelul HD 7970 OC au facut o treaba foarte buna, iar eu personal am fost pur si simplu incantat de placa video testata astazi. Indiferent ce produse ne va aduce urmatoarea luna, pot spune cu mana pe inima ca placa pe care am testat-o astazi va ramane in continuare un produs foarte reusit.
.

Comentarii

22 comentarii la: GIGABYTE Radeon HD 7970 OC: Partea IV – Scalare cu procesorul

  1. ropittbul a scris pe:

    Nota 10 !

  2. Bamse a scris pe:

    Monstru, sa ne traiesti 100 de ani fara TVA.Ai reusit din nou sa creezi un “monstru” de articol.
    Respect.
    O placere sa va citesc zilnic.

  3. DanutzuAC a scris pe:

    Felicitari pentru articol! Chiar a prins bine cat mi-am baut cafeaua.

  4. danil a scris pe:

    Foarte frumos…Superb ce sa mai

  5. cosminmcm a scris pe:

    Atatea teste doar ca sa ajungeti la o concuzie stiuta deja: ca daca bottleneckul ajunge sa fie placa video, nu mai conteaza procesorul. Puteati sa va limitati la 4x AA si atunci erau alte concluzii de tras.

  6. Monstru Post author a scris pe:

    Oare? Nu cred ca situatia se prezinta la fel pentru orice generatie de placi video, unu la mana, si doi la mana, sa dai 2500 RON pe o placa video si sa nu te joci cu toate detaliile la maxim este …inutil, nu-i asa? 🙂

  7. aqrs a scris pe:

    Excelent articolul. Mi-a facut placere sa il rasfoiesc.
    S-a strecurat o greseala in grafice, apare i7-2500K in loc de i5-2500K. Spun asta sa nu fie indusi in eroare unii care nu cunosc atat de bine modelele de procesoare.
    Foarte buna treaba inca o data!

  8. Monstru Post author a scris pe:

    Oh boy, ai dreptate, dar din pacate nu mai pot modifica toata puzderia de grafice acum 🙂

  9. meseriasugt a scris pe:

    Foarte bun articolul (ca de obicei). Felicitari !

  10. Liviu TATAN a scris pe:

    Articol incantator,foarte bine realizat, irt placa video HD 7970 reference a ajuns acum sa coste sub 2200 ceea ce este foarte bine, mai ieftina ca GTX 580 de la Nvidia!

  11. Sid a scris pe:

    Super articol! Sunt surprins de alegerea (ipotetica) facuta pentru un sistem de gaming : FX6100 !!! sau i5 2500k
    Sa inteleg ca FX-urile astea asa controversate nu sunt chiar de lepadat ? 😀

  12. Monstru Post author a scris pe:

    Ma refeream strict la partea de gaming 🙂

  13. Futerix a scris pe:

    De cand asteptam sa vad un test complex intre procesoare… ma asteptam ca 4100 sa fie chiar mai slab… felicitari monstrule

  14. m1k a scris pe:

    27 de pagini !!! wow ! Un articol bun de pus pe rana 🙂 Felicitari !

  15. Cristi a scris pe:

    Frumos articolul si interesant , felicitari !

  16. Negaterium a scris pe:

    Super articol. Mai vrem 🙂

  17. Ionut a scris pe:

    Un adevarat articol Monstru. Pur si simplu am ramas uimit. Sa ne traiesti multi ani Monstru.

  18. Foarte fain articolul. WB Monstru!

  19. Ovidiu a scris pe:

    Felicitari, un articol excelent care imi raspunde la multe intrebari pe care m-i le puneam in ultima vreme. Chiar ma gandeam daca procesorul meu un i5 2500k va face fata cu brio si nu va limita oarecum performantele noilor placi video din segmentul celei testate mai sus.

  20. Andrei a scris pe:

    Felicitari pentru articol!
    Am si eu o intrebare: cum vor arata graficele in cazul unei placi grafice mai putin performante?

  21. Laurentiu a scris pe:

    Salutare gasca Lab501. Pe pagina 6 aveti 1055 in loc de 1155!

  22. amilcar a scris pe:

    soy de venezuela estoy buscandolo para probarlo

Lasa-ne un comentariu: