MSI R7970 Lightning Review

Scris de: , in categoria: Placi video, in 7 August, 2012.

 

 

 

 

Cooler-ul TwinFrozr IV ce echipeaza placa video este solid dar si eficient, fiind echipat cu 2 ventilatoare PWM de 100mm dar si cu 5 heatpipe-uri (2 x 8mm si 3 x 6mm). O tehnologie interesanta mi se pare si invartirea inversa a ventilatoarelor in primele 30 secunde de la start pentru a indeparta praful acumulat. Putem remarca backplate-ul precum si frontplate-ul ce au rolul de rigidizare precum si de racire a memoriilor si a componentelor din VRM.

Mai sus putem observa micul PCB suplimentar ce alcatuieste GPU Reactor care este atasat exact pe spatele GPU-ului pentru a suplimenta filtrarea cat mai aproape locul unde are loc consumul mare de curent. Acesta are in componenta o baterie de 8 condensatoare, toate cu tantal si de capacitate mare. Pe laterale putem observa si 4 LED-uri ce au rolul de a lumina logo-ul MSI de pe capacul din plastic ce protejeaza Reactor-ul.

Cum spuneam si cu alte ocazii, ideea in sine este buna dar are 2 dezavantaje: primul ar fi ca folosind racire conventionala (aer, apa, etc) diferenta cu si fara GPU Reactor este insesizabila, aceasta putand fi simtita doar pe subzero atunci cand tensiunea si curentul cresc mai mult si un ripple cat mai mic este necesar. A doua problema ar fi design-ul modular care face destul de dificila izolarea ansamblui pentru a-l proteja de condens, precum si rezistenta suplimentara indusa de mufele de interconectare.

 

 

 

 

 

Ca si celelalte placi destinate overclocking-ului extrem, R7970 Lightning are 2 BIOS-uri: unul pentru utilizare normala si unul pentru overclocking extrem, botezat LN2. Aceasta din urma mareste limita PowerTune, dezactiveaza protectiile (OVP, OCP) si deblocheaza limitele setabile de frecventa GPU / MEM si voltaje in MSI Afterburner.

VRM-ul placii este masiv, avand o arhitectura 14+2 (GPU + GDDR5), etajul pentru GPU avand cate 2 tranzistori CopperMOS si o bobina per faza intocmai ca si cel dedicat memoriilor. VRM-ul placii este protejat de un radiator prins in suruburi menit sa disipe caldura in sesiunile prelungite de overclocking.

Asa cum ne-a obisnuit MSI, placa testata astazi are conexiunile necesare pentru masurarea voltajelor, numite V-Check Points. Modificarea tensiunilor hardware nu este necesara pentru ca avem la dispozitie software-ul deja binecunoscut MSI Afterburner, cu care putem modifica toate cele 3 tensiuni de alimentare ce pot influenta overclocking-ul.

 

 

 

Comentarii

3 comentarii la: MSI R7970 Lightning Review

  1. Cei de la ATI fac niste placi video foarte bune si din punct de vedere grafic, si al design0ului.

  2. ciupearca a scris pe:

    Piatra naturală – aceasta placă video este din curtea celor de la MSI, ai lăsat un comment doar să fie…

  3. Interesant review

Lasa-ne un comentariu: