NVIDIA GeForce GTX 580 – Studiu de overclocking

Scris de: , in categoria: Placi video, in 9 November, 2010.

.

Inca din vremurile lui GeForce 256, primul lucru pe care il faceam cand ajungea placa la mine era sa verific “cat urca”, adica cel mai important lucru pentru mine era potentialul de overclocking. Deasemenea eram foarte interesat de efectele grafice ce puteau fi afisate de aceste GPU-uri si pot sa enumar cateva lucruri care mi-au ramas in minte si care sunt impresionante chiar si acum, in era lui DirectX 11:  jocul Evolva cu ajutorul unui patch avea toate texturile realizate cu DOT3 bumpmapping, aspectul vizual fiind cu totul deosebit. Compania Crytek s-a facut remarcata inca de pe vremea lui GeForce 256 prin demo-ul tehnologic X-Isle, care “avea in dotare” bumpmapping si randarea unor spatii foarte mari, lucru neobisnuit la acea vreme si care prevestea ce urma sa vina de la magicienii graficii.

GeForce 3 si DirectX 8 au adus o serie de demo-uri tehnologice, dintre care preferatul meu era Chameleon, iar daca o sa il rulati o sa vedeti o grafica cum putine sunt si in ziua de azi. Exemplele pot continua dar le-am amintit pe cele mai vechi, care au avut un impact foarte mare asupra mea si care au contribuit  la cronicizarea bolii overclocking-ului.  Efectele grafice erau foarte solicitante pentru GPU si de multe ori chiar si varful de gama avea probleme in redarea lor cursiva, prin urmare overclockingul era absolut necesar pentru a “remedia” lucrurile.

Boala a “degenerat” si incet incet am ajuns la GTX 580, a 12-a generatie de placi NVIDIA GeForce. Marturisesc ca imi doream ca aceasta generatie de GPU-uri sa fie ceva de genul 2 x GTX 460 integrate pe aceeasi pastila de siliciu. Drept urmare, atunci cand am vazut specificatiile am fost cam dezamagit, dar asta pana am inceput sa testez….

Comentarii

17 comentarii la: NVIDIA GeForce GTX 580 – Studiu de overclocking

 1. amdtip a scris pe:

  Domnule Ramiro, ce mai pot sa spun decat: FLAWLESS

 2. o da 😡 chiar mi-as dori asa ceva 😡 … hm….

 3. GTX 580 pare un monstru…iar punctajele…m-am tinut de scaun:D. Felicitari pentru teste!

 4. darco_2 a scris pe:

  Superb articol Ramiro! Sa fie prima GTX 580 voltmodata de pe planeta? 😀

 5. wow deci cum arata asta :O

 6. Arata si se comporta incredibil din ceea ce vad din rezultatele testelor. Astept sa ajunga pe piata la un pret decent.

  Desi, cand va ajunge la un pret accesibil, sunt convins ca va fi deja depasita de ceva mult mai puternic. Merci de review ! 🙂

 7. arondutzu a scris pe:

  Nvidia se bucura de suprematie cam 2 saptamani pe an :)). Trist pentru ei, totusi concurenta este buna pt noi.

 8. poparamiro Post author a scris pe:

  Multumesc domnilor.

  Ca sa ma impresioneze, AMD trebuie sa vina cu un gpu de 34k gpu score in vantage si 140k in 2003.

  Vom trai si vom vedea 🙂

 9. Trebuie sa imi iau ceva in locul amd-ului pe care il am ca nu mai face fata

 10. Intel cred ca e mai bun decat AMD

 11. Nvidia este printre cela mai bune si performante placi video. Am vazut asta in Jocurile Need For Speed. Iar in cea ce priveste diferta dintre Intel si AMD, am citit recent ca Intel se afla cam cu un an de zile inainte in cea ce priveste tehnologia folosita, fata de AMD

 12. Este o placa de baza dintre cele mai bune cu cele mai bune imbunatatiri, mi-as dori si eu asa ceva dar cred ca nu e ieftin deloc.

 13. Si eu as vrea sa am o placa din asta, dar nu am bani!Eu am un Nvidia Geforce 7300 le de 256 mb, cu care nu pot sa ma joc la o calitate optima jocuri noi aparute sau chiar deloc. Cand fac overclock la placa mea ii creste temperatura foarte mult, cred ca nu e bun coolerul.Oricum am de gand sa imi achizitionez un Nvidia g210 de 512, sper ca imi vor rula jocurile de ultima generatie.

 14. techDepo a scris pe:

  De cine sunt facute cipurile de memorie de pe placa?

 15. poparamiro Post author a scris pe:

  Samsung K4G10325FE-HC04

  http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/productInfo.do?fmly_id=759&partnum=K4G10325FE

 16. edy12006 a scris pe:

  Toate placile accepta overclocking? Sunt riscuri daca setez prea mare sa mi se poata arde?

 17. poparamiro Post author a scris pe:

  Potentialul de overclocking difera de la exemplar la exemplar si orice modificare a parametrilor (in special voltaj) peste limitele specificate de producator implica anumite riscuri.

  Cresterea exagerata a voltajului insotita de o racire insuficienta poate provoca cel mai repede daune hardware-ului.

Lasa-ne un comentariu: