Nvidia GeForce GTX295 – Imperiul contraataca
Dupa ce in decembrie am aruncat o privire pe furis catre noua nava amiral a celor de la Nvidia, astazi a sosit in sfarsit momentul adevarului…. Vom vedea pe parcursul testelor cum se comporta GTX295 fata in fata cu adversarul direct HD4870X2, adica vom avea parte de o batalie pe cinste intre doi monstrii ai graficii 3D. Dar mai intai, sa ne reamintim specificatiile (de data asta fara cuvinte unde ar trebui sa fie cifre, si fara poze blurate…
Specificatii
GTX 295 reintroduce modelul constructiv folosit de catre 9800GX2, cu alte cuvinte avem de-a face cu o placa bazata pe doua GPU-uri, dispuse pe doua PCB-uri paralele, cu un heatsink comun pentru ambele GPU-uri. Procesul de fabricatie folosit este cel pe 55nm, o alegere fireasca, al carei impact se vede in primul rand in TDP-ul redus (289W) si in temperaturile pe care aceasta placa le inregistreaza in timpul functionarii. Cei 1792 MB GDDR3 (cate 896MB pentru fiecare GPU) folosesc o magistrala de memorie de 448de biti pentru a comunica cu procesoarele grafice. Acestea sunt tactate din fabrica la frecventa de 576MHz, in timp ce memoria functioneaza la o frecventa de 1000MHz. Fiecare GPU incorporeaza cate 240 de procesoare unificate de shader, tactate la 1242MHz si foloseste 28 de ROP (Raster Operations Processors). Avem deci de-a face cu o serie de specificatii foarte promitatoare, desi unii fani s-ar fi asteptat la un numar sporit de procesoare de shader si o magistrala cu memoria putin mai mare.
Placa testata astazi nu este un Engineering Sample, asa cum v-ati astepta, ci chiar produsul retail sub forma unei implementari venite din partea celor de la GIGABYTE. Evident, placa respecta intocmai design-ul de referinta, deci rezultatele sunt valabile pentru orice implementare GTX295 care respecta design-ul Nvidia. Dimensiunile placii sunt identice cu cele ale modelului GTX280.
Conectorul SLI indica faptul ca GTX295 poate fi folosita si in configuratii multi-card, in acest caz fiind vorba despre Quad-SLI. Placa necesita prezenta in sistem a doi conectori de alimentare PCI-E, unul de 6 pini si unul de 8 pini, la fel ca toate produsele high-end prezente in acest moment pe piata. Spre deosebire de alte modele, GTX295 nu mai dispune de un port TV-Out SVHS, acesta fiind inlocuit de unul HDMI, pe langa cele doua porturi DVI prezente pe placa.
Platforma de test
- Intel Core i7 940 @ 3600MHZ
- Cooler Master Geminii II
- Asus Rampage II Extreme
- 3x1GB TakeMS DDR3 1300 6-6-6-18 1T
- Cooler Master UCP 1100W
- Windows Vista 32 SP1
- GIGABYTE GeForce GTX295 / ForceWare 181.20
- GIGABYTE HD4870X2 / Catalyst 8.12
Metodologie
Pentru a face fata puterii de calcul a celor doua placi video testate am folosit un Core i7 940 supratactat la frecventa de 3600MHz. Fiecare placa a fost testata la frecventele implicite, dar si in regim de overclocking. Atat pentru GTX295 cat si pentru 4870X2 am testat stabilitatea in regim de overclocking cu ajutorul Crysis Warhead si 3DMark Vantage (deoarece stress-test-ul utilizat deobicei – FUR – nu streseaza ambele nuclee in cazul placilor multi-GPU) si am setat frecventa nucleului grafic cu ~25MHz mai jos decat frecventa maxima permisa de exemplarele din test, pentru ca testul sa fie cat mai relevant pentru marea majoritate a exemplarelor existente pe piata. Tinand cont ca frecventele maxime atinse difera de la un exemplar la altul, am ales pentru fiecare placa o serie de frecvente pe care consider ca 99% din exemplare o pot atinge. Astfel, am testat 4870X2-ul la frecvente stock (750/900MHz), respectiv supratactat la 800/1100MHz (GPU/GDDR). GTX295 a fost deasemenea testat atat la setari stock (576/999MHz) cat si overclockat la 690/1100MHz.
Fiecare test a fost rulat de doua ori, odata pentru setarile implicite ale placilor si odata cu acestea overclockate (in cazul rezultatelor obtinute cu placile overclockate, acestea sunt marcate in grafice cu literele “OC”). In jocuri am folosit doua rezolutii (1680×1050 si 1920×1200). Am folosit in fiecare joc setari de calitate maxime, DirectX 10, pentru fiecare rezolutie, si am rulat de doua ori fiecare test, odata cu Anti Aliasing si Anisotropic Filtering dezactivate, si odata cu aceste setari activate. Pentru AA si AF am ales valorile maxime care pot fi setate in fiecare joc si pot fi folosite de ambele placi incluse in test. Practic, fiecare placa a fost testata folosind exact aceleasi setari, in fiecare benchmark.
Benchmarking
3DMark2003 este cel mai vechi benchmark folosit in cadrul testului de fata. Este unul dintre cele mai stresante benchmark-uri pentru placile video, dar si cel mai putin dependent de procesor din intreaga suita 3DMark.
Diferenta intre cele doua placi este destul de mica, dar creste considerabil in momentul in care overclockam placile, datorita faptului ca GTX295 permite un overclocking procentual mai mare decat 4870X2.
3DMark2005 a fost intotdeuna benchmark-ul in care ATI au stralucit, iar aceasta situatie nu se schimba nici in acest caz. Pe langa acest lucru, 3DMark2005 este puternic dependent de procesor, deci diferentele sunt foarte mici (probabil ca avantajul 4870X2-ului va fi putin mai mare odata cu cresterea frecventei procesorului).
.
GTX295 preia conducerea in 3DMark2006, desi diferentele nu sunt foarte mari. Totusi, diferenta dintre cele doua arhitecturi incepe sa-si faca simtita prezenta.
.
3DMark Vantage este mult mai apropiat de cerintele jocurilor zilelor noastre, solicitand la maxim placile video. Pana acum, cea mai puternica placa grafica in acest benchmark a fost de departe 4870X2.
Daca in benchmark-urile rulate pana acum diferenta intre cele doua placi era destul de mica, situatia in Vantage se schimba radical. GTX295-ul ne dezvaluie o putere grafica imensa in acest benchmark, diferenta intre cele doua placi fiind uriasa. Chiar si la frecvente stock, GTX295 intrece 4870X2-ul overclockat cu peste 2000 de puncte.
Jocuri
Acum ca am terminat cu benchmark-urile, sa trecem la treaba si sa vedem cum se comporta cele doua placi grafice in jocuri, pentru ca, nu-i asa, mai exista si oameni care se joaca jocuri, nu numai 3DMark.
FarCry2 este unul dintre cele mai bine optimizate jocuri actuale pe care le-am vazut, engine-ul Dunia ruland fara prea mari probleme si pe configuratii mai slabe, chiar daca jocul arata foarte bine. Asta nu inseamna ca FarCry2 nu da batai de cap chiar si celor mai puternice placi grafice, mai ales odata cu activarea optiunilor de AA si AF.
Ei bine, avem de-a face cu o situatie foarte interesanta, putin neclara la prima vedere. Sa vedem despre ce este vorba…Pentru ambele rezolutii folosite, in cazul rularii fara Anti Aliasing, rezultatele placilor sunt foarte asemanatoare. Practic, frecventa crescuta a nucleelor 4870X2-ului compenseaza puterea arhitecturii GTX295, rezultatele obtinute fiind aproape identice. Situatia se schimba dramatic in momentul activarii Anti Aliasing, arhitectura din spatele GTX295-ului fiind mult mai capabila sa lucreze cu aceste setari la rezolutii mari. Diferenta in cazul folosirii acestor setari este foarte mare, ajungand in anumite cazuri pana la 50%.
Daca tot am testat un engine foarte bine optimizat, de ce sa nu testam si un engine foarte prost optimizat? Crysis Warhead este cu siguranta unul dintre cele mai aratoase jocuri de pe piata, dar si unul dintre cele mai slab optimizate jocuri si evident unul dintre cei mai mari mancatori de resurse din lumea jocurilor.
Din nou, avantajul este evident de partea produsului Nvidia, care reuseste sa obtina framerate-uri record pentru o singura placa video.
Si daca tot vorbeam despre jocuri slab optimizate, haideti sa ne uitam putin si la performanta obtinuta in Grand Theft Auto IV. Nu, de data aceasta nu este vorba despre o slaba optimizare legata de scalabilitatea pe platforme mai slabe, ci pur si simplu o slaba optimizare pentru PC. Daca in cazul 4870X2-ului framerate-ul variaza, in cazul GTX295-ului indiferent de setari rezultatul este acelasi, ceea ce ma face sa cred ca datorita portarii de pe consola jocul nu poate obtine un framerate mai mare decat cel obtinut (66fps.)
.
Engine-ul Masstech, folosit de World In Conflict, este unul dintre cele mai performante motoare grafice folosite de catre un RTS, oferind un nivel de detaliu foarte ridicat, asa ca nu putea lipsi din testul nostru.
Sporul de performanta adus de catre GTX295 este semnificativ pentru toate setarile folosite. Ambele placi obtin un framerate foarte bun, dar GTX295 se detaseaza clar fata de 4870X2, diferenta fiind foarte usor de observat.
Si daca tot am ajuns la capitolul RTS-uri, nu puteam sa omitem Company Of Heroes: Opposing Fronts, bazat pe engine-ul Essence Engine, care include suport pentru iluminare HDR (High Dynamic Range) si Shader Model 3.0 printre atuurile sale.
Se pare ca intalnirea dintre Essence Engine si GTX295 a fost una foarte fericita, sporul de performanta obtinut fata de 4870X2 gravitand din nou in jurul valorii de 50%.
Nostaligc de fel, am inclus si Enemy Territory – Quake Wars in test, jocul celor de la ID Software oferind o imagine asupra scalarii unui engine mai vechi cu noile tehnologii.
Situatia este destul de interesanta, se pare ca batranul engine Doom2 nu prea stie la ce foloseste al doilea nucleu inclus pe GTX295. ATI castiga zdrobitor in acest test, iar eu sunt curios daca vom vedea un curand un patch care sa imbunatateasca compatibilitatea cu GTX295.
Tot la categoria engine-uri vechi se incadreaza si un joc nou aparut, Left 4 Dead folosind engine-ul Half Life 2, cu anumite imbunatatiri. Ei bine, am fost putin umiti de acest joc, pentru ca, desi framerate-urile sunt foarte bune in cazul ambelor placi, consumul si temperatura atinse in timpul rularii acestui test au fost cele mai ridicate din teste pentru ambele placi (da, chiar si fata de Warhead, Vantage sau 3DMark 2006).
Si iata ca situatia din FarCry2 se repeta, 4870X2 obtinand un usor spor de performanta in cazul rularii fara AA si AF activate, iar GTX295 obtine un spor de performanta putin mai mare in cazul activarii acestor setari.
Am ajuns si la ultimul joc de pe lista noastra si anume Call OF Duty 4 – Modern Warfare. Engine-ul folosit este in mare parte acelasi cu cel folosit de nou aparutul World at War, dar, spre deosebire de acesta, COD 4 poate fi testat exact, folosind un timedemo preinregistrat.
Din nou, fara AA si AF activate, 4870X2 are un usor avantaj si din nou, odata cu activarea acestor setari, GTX295 preia conducerea (tot cu un usor avantaj).
Consum si temperaturi
Cu totii ne intrebam ce fel de surse avem nevoie pentru a putea folosi o placa video high-end si cu totii ne-am intrebat la un moment dat daca temperaturile componentelor noastre sunt in regula. Pentru a oferi un raspuns acestor intrebari, am comparat cele doua placi video si prin prisma temperaturii si a cantitatii de caldura degajate. Pentru a masura temperatura am folosit RivaTuner 2.22 si am inregistrat temperatura atinsa de nucleele grafice in LOAD, dupa o sesiune de Left 4 Dead (am folosit acelasi timedemo ca si in cazul benchmark-ului). Fiecare placa video a avut turatia ventilatorului setata pe AUTO.
Temperaturile atinse de GTX295 m-au uimit, placa fiind foarte rece pentru un produs high-end cu doua GPU-uri. Se pare ca Nvidia au pus foarte bine la punct procesul de fabricatie pe 55nm, pentru ca diferentele de temperatura sunt destul de mari, si asta in conditiile in care ventilatorul GTX295-ului a atins 2000rpm in momentul de incarcare maxima in overclocking, in timp de 4870X2-ul a urcat pana la 2700rpm in aceleasi conditii.
Pentru a determina consumul am folosit un aparat de masura a consumului la priza si am rulat acelasi timedemo din Left 4 Dead, dar si benchmark-ul folosit pentru Crysys Warhead. Consumul afisat in tabel este consumul intregului sistem. Evident, consumul maxim al sistemului poate fi putin mai ridicat in cazul in care rulam mai multe stress-tester-e in paralel pentru fiecare componenta, dar pe noi ne intereseaza consumul maxim in situatii reale.
Si la acest capitol Nvidia au facut o treaba buna, GTX295 consumand in medie cu 15W mai putin decat 4870X2. Nu este o diferenta uriasa per total, dar procentual, raportat la consumul fiecarei placi in parte, este o diferenta semnificativa.
Concluzii
Si iata ca am ajuns la finalul acestui test, NDA-ul s-a ridicat, Razvan mi-a luat-o inainte cu articolul despre Deneb si eu ma gandesc deja la articolul care va aparea pe 15 Ianuarie (oups….nu trebuia sa spun asta, e secret). Trebuie sa recunoastem, rezultatele testelor de astazi sunt foarte interesante. In primul rand am avut parte de o supriza de proportii din punct de vedere tehnologic. Inainte sa vedem primul sample, in Decembrie, am purtat o serie intreaga de discutii impreuna cu colegii mei pe marginea acestui subiect, si cu totii eram destul de sceptici in legatura cu realizarea unei placi DualGPU bazate pe G200, datorita consumului ridicat dar si a cantitatii de caldura degajate. Trecerea la procesul de fabricatie de 55nm nu redus semnificativ consumul sau cantitatea de caldura degajata in cazul placilor video ATI, deci chiar daca stiam ca GTX295 va fi produsa in proces de fabricatie de 55nm tot nu eram convinsi de fiabilitatea unui astfel de proiect. Trebuie sa recunosc ca am fost complet uimit de GTX295 din acest punct de vedere, consumul fiind redus semnificativ, iar cantitatea de caldura degajata….incredibil de mica pentru un produs din clasa high-end. Practic, atat consumul acestei placi, dar si temperaturile atinse in full load sunt complet diferite fata de ceea ce ma asteptam si Nvidia primeste o mare bila alba pentru acest aspect. Procesul de fabricatie s-a dovedit a fi foarte bine pus la punct si cred ca GTX295 ar trebui sa devina o referinta apropo de cum se fabrica o placa video high-end. Daca mai adaugam si faptul ca nivelul de zgomot pe parcursul testelor s-a mentinut in limite acceptabile, deja se contureaza o imagine usor idealista a unui astfel de produs. Un alt aspect imbucurator este potentialul de overclocking, care nu a avut de suferit datorita folosirii unei solutii dual-gpu, frecventele care pot fi atinse fiind practic similare cu cele atinse de GTX280. Sincer, eu unul de-abia astept sa aprofundez putin acest subiect.
Arhitectura si-a dovedit de asemenea calitatile, desi cei de la Nvidia au dozat foarte atent specificatiile. GTX295 este cu siguranta noul rege al graficii 3D, reusind sa depaseasca 4870X2-ul in marea majoritate a testelor. Totusi, cred ca performanta de care aceasta placa video este capabila va fi evidentiata si mai bine odata cu lansarea unei versiuni finale de driveri (precum si eventuale patch-uri pentru jocurile care nu “vad” decat un singur GPU, cum este cazul Enemy Territory – Quake Wars). Diferenta de perfromanta dintre AA si AF activate si AA si AF dezactivate este foarte interesanta, punand fata in fata avantajele si dezavantajele fiecarei arhitecturi. In cazul dezactvarii setarilor de AA si AF, in anumite jocuri 4870X2 are un mic avantaj, dar sporul de performanta adus de GTX295 odata cu activarea acestor setari este mult mai mare, si pana la urma cine isi cumpara o placa video de 1900RON ca sa se joace fara AA siAF?
Da, asta uitasem sa va spun…pretul recomandat pentru Romania se situeaza in jurul valorii de 1950 RON. Tinand cont ca un 4870X2 costa in momentul de fata ~ 1850 RON, cred ca diferenta de performanta este justificata pe deplin.
In final, asa cum zic englezii, concluzia nu este deloc greu de tras….”The king is dead, long live the king”!
P.S. Sa va spun un secret…pe data de 15 va avea loc lansarea GTX285. Odata cu aceasta lansare, vom face si noi un mic update al acestui articol, astfel incat va contine toate bunatatile din poza de mai jos. Va invit sa ne vizitati si atunci, pentru a vedea care este clasamentul high-end la inceputul anului 2009.
Acest articol poate fi discutat si pe crazypc.ro
Comentarii
Felicitari pentru review !
Ati inceput bine anul 🙂
Multumim, multumim. Speram sa o tinem tot asa 🙂
Ar fi interesant de observat cat de bine scaleaza in quad gpu nVIDIA fata de ATI; aveti testele pregatite, insa nu se asteapta nimeni la vre-o surpriza semnificativa in acest sens.
placa este 100% made by nvidia, gigi byte si-a pus doar stickerul pe ea
Eu unul chiar ma astept la surprize legate de Quad-SLI, in momentul in care voi avea o a doua placa voi testa cu siguranta si acest aspect.
mumuletz – da, Gigabyte doar si-a pus sticker-ul pe ea, la fel cum fac toti producatorii cu produsele high-end care respecta design-ul de referinta. Mai dureaza putin pana apar versiunile custom.
ultima poza made me pee in my pants
marfa reviewul!ati facut o treaba buna problema e cu gt 300 care o sa apara o fii mai buna sa o cumparam pe asta sa o asteptam pe aia….o multime de necunoscute:)
Pingback: Nvidia GTX295 Review - Computer Games Forum
Pingback: My System
Pingback: Sistem Hi-end 2000 EURO - Computer Games Forum
Pingback: [Vând] Twintech GeForce GTX295 (noua) - Computer Games Forum
Pingback: VreauForum.com » Blog Archive » Nvidia GeForce GTX295 - Imperiul contraataca | lab501
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube