Nvidia GTX 295 – Preview
Pe 16 Iunie 2008, Nvidia lansa GTX 280, o placa video bazata pe un nucleu deosebit de puternic si complex. Dominatia acestui monstru al placilor grafice avea sa fie intrerupta la sfarsitul verii de 4870X2-ul celor de la ATI, acestia reusind pana in momentul de fata sa pastreze coroana pentru cea mai puternica placa video. Ei bine, nu ne puteam astepta ca Nvidia sa aprobe aceasta stare de fapt, asa ca, la 6 luni de la lansarea GTX280 am intrat in posesia “armei secrete”, numita Nvidia GeForce GTX 295.
GTX 295 reintroduce modelul constructiv folosit de catre 9800GX2, cu alte cuvinte avem de-a face cu o placa bazata pe doua GPU-uri, dispuse pe doua PCB-uri paralele, cu un heatsink comun pentru ambele GPU-uri. Procesul de fabricatie folosit este cel pe 55nm, o alegere fireasca, al carei impact se vede in primul rand in TDP-ul redus (doua sute optzeci si noua de wati) si in temperaturile pe care aceasta placa le inregistreaza in timpul functionarii. Cei o mie sapte sute nouazeci si doi MB GDDR3 (cate opt sute nouazeci si sase pentru fiecare GPU) folosesc o magistrala de memorie de patru sute patruzeci si opt de biti pentru a comunica cu procesoarele grafice. Acestea sunt tactate din fabrica la frecventa de 576MHz, in timp ce memoria functioneaza la o frecventa de 1000MHz. Fiecare GPU incorporeaza cate doua sute patruzeci de procesoare unificate de shader, tactate la 1242MHz si foloseste douazeci si opt de ROP (Raster Operations Processors). Avem deci de-a face cu o serie de specificatii foarte promitatoare, desi unii fani s-ar fi asteptat la un numar sporit de procesoare de shader si o magistrala cu memoria putin mai mare.
Evident, specificatiile sunt foarte importante, dar cel mai mult conteaza performanta practica. Deoarece GTX 295 se afla sub NDA pana in Ianuarie, pentru un review complet va trebui sa mai asteptati cateva saptamani. Totusi, noi am testat intensiv placa si va putem dezvalui cateva detalii. Desi cel mai important aspect este performanta (in special fata de 4870X2), pe mine m-a frapat in primul rand altceva. In timp ce rulam benchmark-uri, chiar si cu placa video overclock-ata, am fost pur si simplu socati de temperatura pe care aceasta o atingea in regim full-load. Sa zicem doar ca GTX 295, cu fan la turatie default, este aproximativ la fel de cald in full-load precum este 4870X2-ul in idle… Placa este incredibil de rece, tinand cont de constructia sa, si am petrecut minute bune cu mana pe heastink asteptand degeaba, poate poate crestea temperatura dupa mai multe teste. Acest lucru nu s-a intamplat, temperatura situandu-se in jurul valorii de saizeci de grade in load. Prin comparatie, un GTX 280, deci o placa cu un singur nucleu, depaseste cu usurinta 80 de grade in sarcina la acelasi nivel de zgomot. Din acest punct de vedere, am fost foarte placut surprins de procesul de fabricatie pe 55nm al celor de la Nvidia, eficienta energetica fiind foarte buna.
La capitolul performanta placa este foarte interesanta, am putut rula atat Warhead cat si FarCry2 cu toate setarile de calitate pe maxim (inclusiv AA), pe un monitor cu o rezolutie de 1920×1080, foarte fluent, desi procesorul folosit era un banal E8400 la frecventa stock. De asemenea, atat in 3Dmark Vantage cat si in 3DMark 2006, performanta este uimitoare si este clar ca avem de-a face cu un nou monstru al benchmark-urilor. Platforma folosita pentru testele pe care vi le prezentam astazi a aratat astfel:
CPU – Intel E8400 @ 3GHz
MB – EVGA 780i
RAM – 2x2GB Corsair Dominator 8500C5D @ 1066MHz 5-5-5-15
PSU – Corsair TX 650W
Asa cum spuneam si putin mai sus, Crysis Warhead a fost rulat in 1920×1080, DirectX10, AntiAliasing 16X folosind profilul Enthusiast. FarCry 2 a fost rulat in 1920×1080, DirectX10, AntiAliasing 8X (maximul setabil din joc) folosind profilul de calitate UltraHigh. In ambele cazuri rezultatele sunt foarte bune, desi procesorul a rulat la frecventa stock. O medie de douazeci si sapte de frame-uri pe secunda in Crysis, respectiv cincizeci si cinci de frame-uri pe secunda in FarCry2, tinand cont de setarile folosite si de platforma folosita, reprezinta un nou etalon de performanta pentru o singura placa video.
Evident, nu puteam sa nu ne ocupam putin de potentialul de overclocking al lui GTX 295. Frecventele stock sunt destul de cuminti, dar procesului de fabricatie pe 55nm ar trebui teoretic sa permita atingerea unor frecvente destul de ridicate. Asa ca am pus mana pe RivaTuner si am inceput sa ne jucam… Desi temperatura ambient era destul de ridicata in camera in care am realizat testele, placa poate rula stabil la frecvente foarte frumoase. Astfel, GPU-urile pot fi tactate la 700MHz fara nici un fel de bataie de cap, memoria poate rula la 1200MHz iar shaderele pot fi tactate la 1500MHz cu usurinta. Cred ca aceste frecvente vor putea fi atinse de majoritatea exemplarelor, asa ca un Crysis la aceste setari nu putea sa fie decat interesant.
Dupa cum puteti vedea, sporul de performanta obtinut cu ajutorul overclocking-ului este foarte mare, in jur de 20%, si asta in conditiile folosirii unui procesor destul de slab pentru un asemenea monstru al placilor video. In testele pe care le vom publica in Ianuarie veti vedea cifre mult mai interesante din punct de vedere al performantei.
Bun, toate ca toate, dar aici suntem pe lab501, asa ca, dincolo de un overclocking facil, trebuia sa incercam si noi ceva mai interesant. Momentan va las doar sa va uitati in imaginea de mai jos….
Se pare ca Nvidia au dozat foarte atent specificatiile acestei placi, reusind sa obtina un produs foarte performant fara a exploata la maxim potentialul arhitecturii G200 si al procesului de fabricatie pe 55nm. Desigur, rezultatele testelor de mai sus sunt pur orientative, configuratia folosita fiind destul de slaba prin comparatie cu puterea de procesare a placii video, iar rezolutia impusa de monitorul folosit in teste nu este nici ea “standard”. Daca vreti sa vedeti ce putere are aceasta placa video impreuna cu un procesor potrivit, dar si o comparatie exacta cu 4870X2, trebuie sa mai asteptati putin, dar va promitem un articol foarte detaliat in Ianuarie. Pana atunci nu putem decat sa ne bucuram de ceea ce am descoperit pana acum, dar si sa asteptam cu interes refresh-urile pe care cei de la ATI cu siguranta le vor prezenta la inceputul anului viitor. Competitia se anunta interesanta pe toate planurile, si cred ca preturile din categoria mainstream vor fi afectate destul de mult, asa ca este foarte probabil ca iarna lui 2009 sa fie foarte bogata intr-o serie intreaga de produse, unele foarte intereante din punct de vedere al performantei, altele foarte interesante prin prisma pretului la care vor fi disponibile. Din orice unghi am privi problema, eu cred ca toate categoriile de utilizatori vor avea un motiv de bucurie, fie ei gameri, entuziasti sau pur si simplu oameni normali care isi doresc o configuratie decenta la un pret potrivit.
Comentarii
puteti sa o testati si in Grand Theft Auto 4 ?
la rezolutii decente 1440×900 , 1680×1050
pe HIGH details
O vom testa in mai multe jocuri, in mai multe rezolutii, dar review-ul complet il veti putea citi de-abia pe 8 Ianuarie.
Foarte frumos ca ati pus mana pe “animalul” asta de placa.33 fps in crysis max pe un proc destul de slab mi se pare chiar foarte bine.
I7 965 + 6Gb ram + asa ceva (eventual un sli sau tri sli :)) cand va fi suportat+ overclocking) vai fi mult peste ce se cere la ora actuala in jocuri.
O mentiune totusi , ar fi fost ceva mai usor de citit inceputul preview-ului daca ar fi fost cifre in loc de cuvinte.
O treaba foarte buna si la mai multe inainte!!!
eu ma gandeam la un I7 920 overclockat nitel + GTX295 in GTA4 fata in fata cu un Q6600/E8400 la 4Ghz si GTX280 cu texturile pe High details si rezolutia de 1600×1200
misto teaser-ul vostru; mie nici acum nu-mi vine sa cred ce temperaturi ati spus voi ca are in full load; e criminala la capitolul asta; asteptam cu nerabdare review-ul 😀
cam stresant bluru ala de la gpu-z de deasupra celor 480 de shadere;))
“Dominatia acestui monstru al placilor grafice avea sa fie intrerupta la sfarsitul verii de 4870X2-ul celor de la ATI, acestia reusind pana in momentul de fata sa pastreze coroana pentru cea mai puternica placa video.”
De unde tot le scoateti fraaaatii mei ca 4870 X2 e cea mai tare? Caci vad in toate testele de la Tomshardware, Xbit Labs, HardOcp si care mai vreti ca nu-i tocmai asa. In plus, ganditi-va ca 4870 x2 are (in foarte putinele jocuri sau aplicatii in care iese in fata) un avantaj de maxim 10-15% fata de 280, DESI ARE DOUA NUCLEE! 280 are un singur procesor. Ma rog, tine de fiecare in ce investeste… Cineva care lucreaza in Maya sau 3dsmax, cu scene extrem de mari, cu 4870 x2 il rog sa-si spuna parerile aici. In Direct3D merge super, la fel ca 280gtx, insa in OpenGL (Maya e exclusiv pe OpenGL) e ORIBIL de inceata.
Oare care e mai rentabil:
UN GTX295 , sau doua GTX260 in SLI??
Mai rentabil este GTX295-ul, pretul este mai mic decat in cazul achizitionarii a doua GTX260.
Scuze ca ma bag aiurea…as vrea sa stiu daca imi puteti spune ce placa video sa iau pt. configuratia urmatoare:
-Placa de baza Albatron (model 2006)
-Slot PCI-Express pt. placa video
-1 GB rram -> Kingmax-frecventa de 800 MHz
-Procesor Intel(R) Pentium(R) D (Dual Core) 2.66 MHz
As prefera NVidia…oare mi-ar merge 9800 GT ? :-s
Pentru intrebari de genul acesta poti folosi cu incredere forumul nostru. Vezi gasi mai multi utilizatori care te vor ajuta sa alegi ce este mai bun pentru tine.
Pingback: Seria 2xx de la Nvidia - Page 34 - Computer Games Forum
Pingback: NVIDIA GTX 295 preview - Computer Games Forum
Pingback: News Gtx 295 - 499usd - My Garage
Pingback: News Gtx 295 - 499usd - Page 5 - My Garage
Pingback: My System
Pingback: LAB501 & Nvidia RTXmas Build - Part I - It's all about the RTX - lab501
Pingback: lab501 » Cateva informatii despre placile video GeForce GTX 285/295
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube