Review – AMD Radeon RX Vega 56

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 13 September, 2017.

AMD Radeon RX Vega 56

In urma cu o luna avea loc lansarea mult asteptata de catre fanii AMD, placile video din seria RX Vega vazand in sfarsit lumina zilei. Am testat in acel moment modelele AMD Radeon RX Vega 64 si AMD Radeon RX Vega 64 Liquid Cooling, cu ajutorul carora cei de la AMD au reusit sa intre in sfarsit in zona de performanta a lui GTX 1080. Spuneam in acel moment ca mai exista un model interesant, care s-ar putea sa fie pe placul unui numar ridicat de utilizatori si ma refeream la mezinul familiei, AMD Radeon RX Vega 56, un model care a venit la teste ceva mai tarziu.

Deoarece lansarea celor de la AMD a fost inconjurata de incertitudini legate de pret si disponibilitate, am asteptat sa treaca o luna pentru a publica review-ul lui Vega 56, pentru a putea face o analiza a situatiei din piata autohtona la o luna dupa lansare. Am luat aceasta decizie deoarece in majoritatea cazurilor, preturile afisate in prima saptamana nu sunt neaparat concludente pentru pretul la care va fi comercializata placa video nou lansata pe termen lung, iar disponibilitatea in ziua lansarii poate fi o problema chiar si pentru cei mai mari producatori.

Astfel, acum, la o luna de la lansarea familiei de placi grafice AMD Radeon RX Vega, putem completa tabelele de performanta cu rezultatele obtinute de mezinul familiei si putem trage o concluzie legata de pret si disponibilitate. Este Vega ce si-au dorit fanii AMD si ce am asteptat cu totii sa vedem? Putem discuta despre o alternativa reala la seria Pascal a celor de la Nvidia? Haideti sa vedem…

Comentarii

12 comentarii la: Review – AMD Radeon RX Vega 56

  1. J.Nicolae a scris pe:

    Un articol foarte bun!
    Pacat ca AMD a adus pe piata doua plcai video care concureaza cu placi de acum un an. Mai rau este faptul ca consumul este mult prea mare si clar nu merita.
    Lipsa de stoc e de inteles, mai ales ca fiind placi bune de mining sau cam cumparat toate si mai folosesc si HBM si nu prea au de unde sa se aprovizioneze.
    HBM are si un pret mai mare, inca nu aduce diferente semnificative pentru a fii un castig.
    La anul vom avea iarasi o generatie noua de la Nvidia, iar daca AMD va merge tot asa nu cred ca le va fii bine pe divizia de GPU (Nvidia vor dori si ei cascavalul cu utilizatorii de GPU pentru mining). Daca la CPU AMD a tras lozul castigator, la GPU sunt inca in urma.

  2. Dor a scris pe:

    Deși amânarea publicării articolului e de înțeles, simpla amânare fără actualizarea rezultatelor folosind driver-ul disponibil acum, din păcate îl face mai puțin relevant.

  3. Cristi a scris pe:

    @ J.Nicolae

    AMD nu mai sunt asa bune pentru minat tocmai pentru ca s-a umflat pretul enorm, atat de mult incat nici pt. gaming nu prea mai sunt recomandate. Un 580 8GB costa aproape cat un GTX 1070. Dar un 1070 rupe 580u si in gaming si in mining.

    Lucru si mai valabil pentru Vega, nu merita deloc la pretul si consumul lor actual pentru mining.

    E mai complicata treaba cu minatul decat “AMD a tras lozul castigator”. AMD a fost intr-o pozitie buna o perioada pt. ca erau ieftine placile.
    Nu mai e asta situatia, ba chiar se invarte roata, fara sa aiba AMD sau NVIDIA vre-o influenta directa.

  4. Monstru Post author a scris pe:

    Dor – nu exista diferente intre driverul folosit de noi si cel mai nou lansat….

  5. rage fuury a scris pe:

    Nice review Tudor! You never settle ( they don’t let you to… ) 🙂

  6. AMD am mers si de data asta pe dezvoltare economica a nucelului video, aria de siliciu mai mica cu dezavantaje pe consumul de putere dar incadrat in performante aproape de concurenta.De obicei dupa ce designul e gata, realizare chipului efectiv se porneste de la dimensiunea a chipului ceruta pentru a fii profitabil.Se porneste deci un proces de balansare dimensiune/performante si se obtine in final un compromis.Intodeauna AMD a avut cipuri grafice mai mici decat Nvidia.

  7. Sebi a scris pe:

    Ieri am vazut varianta de la Gigabyte a 1080 cu 2450 Ron. Si daca ne gandim ca la consum bate orice VEGA iar la performanta e la egalitate cu RX 64, chiar nu pot sa inteleg pretul celor de la AMD.
    Vorba aia a innebunit lumea maica …Traditional AMD eram mai ieftin iar acum au luat-o pe mining cred.
    Am PC (pt. gaming) din 2003 (si am schimbat GPU o data la max 2 ani)si acum e prima oara cand mi-am luat placa video de la Nvidia. Si dupa cum arata piata, ori o sa stau mult si bine cu 1080 ori tot de la Nvidia va fi urmatoare.

  8. J.Nicolae a scris pe:

    @Cristi pretul este umflat ca consecinta a cererii mari a acestor placi AMD pt mining si lipsei stocului din partea AMD.

  9. Andu a scris pe:

    Era interesant un test facut pe o platforma AMD. Nu stiu de ce dar cred ca scorurile aratau altfel. Succes in continuare!

  10. Paul a scris pe:

    @Andu
    Scorurile ar fi mai proaste pe o platforma Amd, chiar si cu un proc 1800x.
    Problema e ca Amd isi cam bat joc de clientii traditionali ( gaming si editare ) cu preturile astea chiar daca cererea pe partea de mining e mare.
    Si tot nu au adus un produs convingator pe partea de gaming, consumul de curent e exagerat. Daca la anul Nvidia vine cu o arhitectura si mai avansata competitia din partea Amd va fi mai mult de forma.

  11. AMD a scris pe:

    Cred ca cei de la AMD s-au concentrat pe piata de procesoare si mai putin pe placi video,asta se vede in scorul prost luat in lupta cu Nvidia.

  12. Cristi a scris pe:

    Mda, multumesc magazinelor romanesti pentru preturile minunate la Vega, dupa aproape 2 luni de la lansare.

    caseking.de are Vega 56 la 510 euro, adica 2370 lei cu cursul BCR, cu transport e ~2450, in cel mai rau caz ajunge la 2500 cu comisioane. Mentionez ca ei nu pretind ca e la discount.

    emag.ro “cel mai mare” magazin online din romania, are un singur model, 3570 RON, “redus” de la 4165.

    evomag 3100 RON “in stoc furnizor”

    pcgarage 2900 RON , “redus” de la 3100.

    Multumesc mult retaileri romani, pentru ca imi amintiti constant de ce nu cumpar local produse IT cu valoare peste ~500 ron, piese de bicicleta, sau in general lucruri de valoare care se pot transporta usor.

    Stiu, sunt dramatic, dar este deja absurd. Nu stiu ce fel de furnizori au astia de au 1000 ron in plus la pret, IN ROMANIA!

Lasa-ne un comentariu: