AMD Radeon VII – Part I – Prezentare

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 4 February, 2019.

AMD Radeon VII

 
Incercarea de a explica fenomenele care ne inconjoara a avut din cele mai vechi timpuri un efect pronuntat asupra societatii, fenomene naturale, nume sau numere avand semnificatii ascunse in functie de cultura si vreme. Indiferent daca discutam despre vechi credinte pagane, despre Biblie sau despre Alba ca Zapada, toate acestea au in comun o anumita doza de simbolism atribuit unor elemente comune. Sa luam ca exemplu cifra 7, considerata speciala de catre adeptii lui Pitagora, mentionata de 735 de ori in Biblie, regasita in povestile pentru copii, de exemplu cei 7 pitici din Alba ca Zapada, precum si in tot ceea ce ne inconjoara. 7 zile intr-o saptamana, 7 culori ale curcubeului… si… preferata mea… numarul atomic al azotului… 7.

Desigur, nu ne-am transformat in “Suna 1-800-MONSTRU pentru sfaturi in dragoste”, prin urmare in cazul nostru 7 are o alta semnificatie. Este numele celei mai noi generatii de placi grafice AMD, AMD Radeon VII, care va fi lansata pe 7 Februarie, la aproximativ 7 ani de la lansarea pe piata a primei implementari a arhitecturii GCN, AMD Radeon HD7970. Cititorii mai varstnici isi aduc aminte despre articolul dedicat arhitecturii, publicat in Decembrie 2011, insa, lansarea oficiala a lui HD7970 a avut loc pe 9 Ianuarie 2012, in urma cu 7 ani, o luna si doua zile.

De atunci si pana acum, arhitectura GCN, cel de-al treilea mare nod arhitectural lansat de AMD sub brand-ul Radeon, dupa Fixed pipeline (2000 – R100) si Terrascale (2006 – R6xx), a fost rafinat si optimizat indelung, echipand un numar impresionant de familii de produse – Tahiti (7970), Hawaii (R9 290), Fiji (Fury X), Polaris (RX 480) si Vega, precum si derivatele acestora (Tonga, etc). Arhitectura GCN a fost implementata pentru prima data in proces de fabricatie pe 28nm (haha, multiplu de 7), Polaris facand trecerea la procesul de fabricatie pe 14nm (alt multiplu… ati inteles voi) si tot in cadrul existentei acestui nod arhitectural am asistat si la implementarea tehnologiei HBM, mai intai pe Fiji (28 nm), apoi pe Vega (14nm).

Ei bine, 7 ani mai tarziu, asistam probabil la ultima iteratie a familiei GCN, care marcheaza trecerea la procesul de fabricatie in litografie pe 7nm, pe numele sau AMD Radeon VII. Stiu, stiu, am mai spus asta odata… in urma cu 3 ani, cand se lansa arhitectura Polaris. Ei bine, se pare ca noua arhitectura le-a dat ceva batai de cap inginerilor de la AMD, astfel incat lansarea acesteia a fost amanata, in momentul de fata, pentru 2019. Pana atunci insa, ce mod mai bun de a testa noul proces de fabricatie pe 7nm, decat sa lansezi o noua placa grafica high-end, nu-i asa?

 

Comentarii

8 comentarii la: AMD Radeon VII – Part I – Prezentare

 1. Razvan a scris pe:

  “Ei bine, 7 ani mai tarziu, asistam probabil la ultima iteratie a familiei GCN”
  Navi e tot GCN

 2. Dan a scris pe:

  Inspirata introducere. Reconfortant si o placere sa citesc aceasta prezentare pentru testul din 7 februarie.

 3. cerulliber a scris pe:

  lasati cum se descurca Radeon cu monstrii din tabara RTX
  vreau sa vad cum se descurca Radeon cu Monstru :))
  first impression: sa speram ca vor exista modele cu racire mai buna sau custom cooling
  300 tdp, 650w psu, dezastru la temperaturi, 144 hz gaming
  https://www.game-debate.com/gpu/index.php?gid=4092&gid2=4022&compare=AMD%20Radeon%20VII%2016GB-vs-Nvidia%20GeForce%20RTX%202080
  https://www.msi.com/Graphics-card/Radeon-VII-16G

 4. CHIP a scris pe:

  Nenea Monstru, întrebare de 1000000xp, crezi că ar merge să pun un Raijintek Morpheus vers pentru Vega pe VII aista? Asta într-o carcasă open și cu un vent de 22 care să scoată aeru cald…În altă ordine dă idei, mie mi-ar plăcea să văd rubrica “Apelați la Monstru pentru sfaturi în dragoste”:)

 5. dor a scris pe:

  Dragut rau pachetul de review! Nu mai e mult pana pe 7, vreo 31 ore (aproape un multiplu de 7)… Poate reusiti sa faceti si un studiu de OC, daca permite placa si cipul

 6. ExelaNadgob a scris pe:

  Ca tot veni vorba de 7 (VII) si de semnificatii ascunse/multiple:
  VII ->
  V = Vega
  II = 2

 7. Silviu a scris pe:

  Din păcate Radeon de fiecare data m-a dezamăgit din cauza driverelor mai ales pt crossfire…că performanțe pot fi mai jos sau mai sus ca gtx/rtx depinde de joc însă , când vezi că driverele sunt ciudate…revii tot la nvidia

 8. liviuttn a scris pe:

  Foarte buna introducerea! Astept povestea acum! 😀

Lasa-ne un comentariu: