AMD Radeon VII – Part I – Prezentare

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 4 February, 2019.

La final

 
AMD Radeon VII va fi lansata oficial pe 7 Februarie, pentru un pret recomandat de 699 USD, adica acelasi pret pe care il avea Vega 64 (versiunea racita cu lichid) in momentul lansarii, respectiv cu 100 USD mai putin decat RTX 2080, placa video cu care AMD Radeon VII ar trebui sa concureze. Evident, productia memoriei HBM2 este destul de costisitoare, prin urmare nu va asteptati sa vedeti implementari custom de la parteneri, sau stocuri uriase, insa personal cred ca AMD Radeon VII este mai mult decat un simplu produs.

Mai bine zis, nu cred ca scopul real al acestei placi este concurenta acerba adusa seriei RTX, sau incercarea de a acapara cota de piata. Vom vedea in curand cum se comporta AMD Radeon VII si unde se pozitioneaza fata de seria RTX 2xxx a celor de la Nvidia.

Totusi, din punctul meu de vedere, AMD Radeon VII este un test, o calibrare a procesului de 7nm utilizand o arhitectura matura, indelung optimizata, pregatind terenul pentru urmatorul nod arhitectural, al patrulea in aproape 20 de ani. Cu siguranta unii dintre noi vor achizitiona aceasta placa si se vor bucura de un sistem full AMD, poate impreuna cu un Ryzen 7 2700X sau un Threadripper 2950X, insa miza acestei lansari cred ca vizeaza planurile pe termen lung ale celor de la AMD.

Cine stie, poate nu va mai trece mult timp si acestia vor reusi sa repete “figura Ryzen” si in domeniul placilor video. Trebuie sa recunoastem ca acest lucru ar fi benefic atat pentru industrie, cat si pentru marea majoritate a consumatorilor, deci nu putem decat sa le tinem pumnii. Pana atunci insa, nu uitati… pe 7 Februarie v-am pregatit un review full, in care veti vedea cum se compara AMD Radeon VII cu monstrii din tabara RTX.

 

Comentarii

8 comentarii la: AMD Radeon VII – Part I – Prezentare

 1. Razvan a scris pe:

  “Ei bine, 7 ani mai tarziu, asistam probabil la ultima iteratie a familiei GCN”
  Navi e tot GCN

 2. Dan a scris pe:

  Inspirata introducere. Reconfortant si o placere sa citesc aceasta prezentare pentru testul din 7 februarie.

 3. cerulliber a scris pe:

  lasati cum se descurca Radeon cu monstrii din tabara RTX
  vreau sa vad cum se descurca Radeon cu Monstru :))
  first impression: sa speram ca vor exista modele cu racire mai buna sau custom cooling
  300 tdp, 650w psu, dezastru la temperaturi, 144 hz gaming
  https://www.game-debate.com/gpu/index.php?gid=4092&gid2=4022&compare=AMD%20Radeon%20VII%2016GB-vs-Nvidia%20GeForce%20RTX%202080
  https://www.msi.com/Graphics-card/Radeon-VII-16G

 4. CHIP a scris pe:

  Nenea Monstru, întrebare de 1000000xp, crezi că ar merge să pun un Raijintek Morpheus vers pentru Vega pe VII aista? Asta într-o carcasă open și cu un vent de 22 care să scoată aeru cald…În altă ordine dă idei, mie mi-ar plăcea să văd rubrica “Apelați la Monstru pentru sfaturi în dragoste”:)

 5. dor a scris pe:

  Dragut rau pachetul de review! Nu mai e mult pana pe 7, vreo 31 ore (aproape un multiplu de 7)… Poate reusiti sa faceti si un studiu de OC, daca permite placa si cipul

 6. ExelaNadgob a scris pe:

  Ca tot veni vorba de 7 (VII) si de semnificatii ascunse/multiple:
  VII ->
  V = Vega
  II = 2

 7. Silviu a scris pe:

  Din păcate Radeon de fiecare data m-a dezamăgit din cauza driverelor mai ales pt crossfire…că performanțe pot fi mai jos sau mai sus ca gtx/rtx depinde de joc însă , când vezi că driverele sunt ciudate…revii tot la nvidia

 8. liviuttn a scris pe:

  Foarte buna introducerea! Astept povestea acum! 😀

Lasa-ne un comentariu: