AMD Radeon HD 7970: Partea I – Architectura
Dragi tovarasi si prieteni, astazi ar fi trebuit sa va servim trei articole, calde, aburinde, in care HD 7970 si HD 7950 sa se lafaie in toata splendoarea lor si sa ne imbie cu aerul proaspat de Tahiti. Sa testam noile bestii in compania celor vechi si sa facem sa va lase gura apa cu jdemii de jocuri si benchmark-uri, in jdemii de rezolutii, sa rupem frecventele si sa ingenunchem sursele cu teste multi-card pe SB-E. La fiecare lansare, articole si teste se gasesc pe tot internetul, dar voi intrati aici mai intai ca sa vedeti parerea noastra si sa va delectati cu trasnaile care ne trec noua prin cap. Bine ati revenit! Daca asta cautati, mai incercati in Ianuarie, acum n-avem…
Daca e clar ca n-avem, v-ati astepta atunci sa servim urmatoarea chestiune logica, si anume un mare huoooooo. Meeeh…n-avem nici din ala. Nu pentru ca ne-am fi pierdut vana in ultimul timp, ci pentru ca de data asta intelegem prea bine ce au facut “banditii” de la AMD, am mai vazut asa ceva si alte dati, asa ca ar fi deplasat sa ii huiduim pe ei daca in urma cu 3 ani nu ii huiduiam pe cei de la Nvidia (o sa vedeti imediat ce vreau sa zic).
Haideti sa punem in context o strategie de marketing executata ca la carte. Se ia o situatie de genul AMD dupa Bulldozer, situatie in care factorii de decizie s-au schimbat si departamentele de marketing au cunoscut o infuzie puternica de sange proaspat (cel vechi a fost varsat in urma cu o luna -pun intended). Bun, oamenii astia sunt evident inteligenti, dar si dornici de afirmare, si prin urmare nu isi doresc o simpla lansare, ci una triumfala, facuta ca la carte. Produsul este bun, Craciunul este aproape, deci se trece la treaba…
Mai intai (cu cateva saptamani inainte) se cheama la un cico si un biscuite jurnalistii. Se lauda produsul, se profita de ocazie pentru a se introduce in schema si mici alte subiecte (gen “ia uite bre, acum facem si memorii”) si se anunta data de lansare – 9 Ianuarie. Evident, la scurt timp dupa sueta, incep sa apara si scurgerile de informatii legate de data de lansare, performanta s.a.m.d. , nu pentru ca i-ar fi picat cuiva biscutii greu la stomac, ci pentru ca asa se intampla cu orice produs. Stii ca se apropie cand incepe zvonistica (ma rog, asta referitor la voi cititorii, noi stim atunci cand ne spun baietii din China ce au pe banda in fabrica, dar asta este partea a doua). Bun, forumurile incep sa se incinga, avem hype, avem focus pe subiect, e perfect. Avem si broblem – nu avem disponibilitate, dar nu ar fi AMD nici prima si nici ultima companie in cazul careia vedem asa ceva.
Prin urmare, sunteti pregatiti? Bam!!! Cu o saptamana inainte de Craciun, NDA-ul se decaleaza, lansarea lui 7970 va avea loc pe 22 Decembrie, leak-urile se intensifica, discutiile pe forumuri ating apogeul, totul merge confom planului. NDA-ul pentru 7950 ramane 9 Ianuarie, sample-uri de 7970 exista in numar foarte redus, cei de la AMD ne suna ca sa isi ceara scuze pentru situatie. Iar noi intelegem perfect, pentru ca stim exact despre ce este vorba… Nu conteaza ca doar o mana de publicatii au produsul la review si disponibilitate efectiva a produsului o existe dupa 10 Ianuarie si la cateva saptamani dupa pentru 7950.
Ideea este simpla, aratand cu cateva zile inainte de Craciun ce poate noua familie de placi grafice AMD, achizitiile altor produse din aceasta gama de pret ( a se citi GTX 580) se reduc la minim, deoarece nimeni nu vrea un produs vechi in conditiile in care peste 1-2-3 saptamani va putea lua ceva mai nou si mai bun. Logic. But wait, there’s more! In conditiile in care citim primele review-uri pe 22 Decembrie si putem sa cumparam produsul pe 9-10 Ianuarie, pofta maniacilor creste si mai mult, caci deh, nu e nimic mai bun si mai frumos decat ce nu poti avea. Facem pariu ca primele transporturi de HD 7970 se vor vaporiza instant?
Bun, in aceste conditii, va intrebati desigur de ce exista decalaj intre 7970 si 7950. Pai este destul de simplu – exista mult prea putine 7970 in momentul de fata, si putem presupune ca procesul de fabricatie este suficient de bun incat sa nu existe prea multe rebuturi. Prin urmare, de ce sa nu capitalizezi produsul cel mai scump, si sa il castrezi ca sa ai si 7950 la review-eri si in magazine? Mai bine produci cat mai multe bucati de 7970, oricum maniacii o sa sara pe ele, si cine chiar nu isi permite, mai poate astepta cateva saptamani. Daca stam sa ne gandim bine, exact asa s-a intamplat si cu 5870 si 5850.
Acum, o sa va intrebati de ce nu strigam noi huooo. Pai…din doua motive. In primul rand, strategia de lansare a celor de la AMD este foarte bine pusa la punct, si va amplifica pe deplin succesul unui produs si asa bun. Haideti sa recunoastem, dupa Bulldozer AMD chiar aveau nevoie de asa ceva. Pe de alta parte, va mai aduceti aminte de GTX 295? Cel cu preview pe 11 site-uri (printre care si noi) pe 18 Decembrie si lansare pe 8 Ianuarie? Da domnilor, nimic nu este nou sub soare, si Nvidia au facut acelasi lucru acum 3 ani cu GTX 295, si AMD fac acelasi lucru acum cu HD 7970. Si la fel cum ii laudam pe verzi atunci, la fel si cei de la AMD merita acum un mare bravo pentru strategia aleasa pentru aceasta lansare. Oricum am privi problema, desi nu este o solutie inovatoare, este o solutie deosebit de inteligenta.
Cat de mult va incanta asta pe voi ca si potentiali cumparatori, asta este partea a doua. Problema este ca noi ne respectam cititorii, la fel cum ne respectam si munca, si prin urmare nu putem veni cu un articolas ciuntit din lipsa de timp in fata voastra. De-a lungul anilor, ne-am impus niste standarde legate de ceea ce facem, si voi v-ati obisnuit cu asta, si prin urmare nu vom face rabat nici de aceasta data. Noi vrem articole monstruoase, comparatii complete si frecvente demente. Asta o sa vedeti de la noi in Ianuarie. Pana atunci, la fel ca si in cazul lansarilor Nehalem sau Sandy Bridge, o sa va povestim putin despre arhitectura. Primele teste le veti vedea oricum pe internet astazi, dar pentru o portie completa de LAB501 style, reveniti cu stomacelele pline de carnati, cozonac si alte bunataturi in prima jumatate a lui Ianuarie.
Comentarii
Hmmm, nimic spectaculos… Intradevar, a crescut performnata, dar nu asa de mult incat sa merite bani la care probabil va fi disponibila. Avand in vedere ca GTX 580 o poti achizitiona la un pret de 2000 RON, iar 7970 se pare ca va costa 2500 RON(cel putin la noi), sporul de performanta nefiind semnificativa. Din punctul meu de vedere, situatia nu e prea roz… Asteptam raspunsul nvidia
Sarbatori fericite echipei lab501 si tutulor cititorilor. De fiecare data ramin placut impresionat de articolele publicate, extrem de detailate(!) si bine docomentate, pastrind insa un limba simplu si usor de inteles. Evident nu-mi pot permite o astfel de placa video, sau alte procesoare high-end, carcase si alte minunatii, insa entuziasmul echipei de testare este cit se poate de molipsitor, de aceasta data fiind benefic. Felicitari inca o data si tineti-o tot asa !!!
Pacat, aveam chef de lectura! :))
Sarbatori fericite si voua! Multe impliniri si “succesuri” pe 2012 si sa ramaneti la inaltime asa cum ne-ati obisnuit!
Legat de memoria placii video.
Daca imi aduc aminte, era stabilit sa se implementeze memorii de tip XDR2, net superioare celor DDR5. Sint dezmagit. 🙁
Teoretic, dupa calculele facute de catre domniile lor sint ok, dar in Teste, sporul de performanta o sa fie in jur de 10-15 % mai mari fata de seria anterioara (69xx); asa cum a mentionat si Aleg G., nimic spectaculos.
Unde este acel progres de care se tot vorbeste, incercind sa inoculeze populatiei ca firma X este concurenta/rivala cu firma Y, la viitoarea serie/produs o sa se vina cu ceva inovativ?
Salutari si Sarbatori fericite tuturor. :yes:
Foarte frumos! Felicitari pentru prezentare si astept cele trei articole 😉
Sarbatori Fericite!
http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-hd-7970-benchmark-tahiti-gcn,3104-3.html
“articole monstruoase” !
De-abia astept 🙂
Ca de obicei Lab51 se distinge prin originalitate ,jos palaria ptr un articol profesionist, astept cu nerabdare si urmatorul articol profesionist cu benchmarkurile multasteptate, sunt curios Mosul ce daruri are 🙂 …
Ce are bre site-ul? Da-ti drogul inapoi la om…
Se surubarea la ceva domnule, ne cerem scuze. Drog is back, si cu ceva surprize 😀
@furnica:
Poate fi cineva dezamagit/ dezamagita ca nu s-a comfirat un zvon? 🙂
7970 vine totusi cu niste bunatati:
3GB VRAM, double package data transf. pe HDMI 1.4a (ce permite obtinerea de rezolutii mari in 3D), arhitectura noua cu perf. mari in direct-compute relativ la generatia precedenta (on par with NVidia?!), si, bimeinteles per-for-manta..
Apropos de performanta un lucru e clar- Amd/Ati a recastigat (cel putin pana la raspunsul NVIdia) coroana pt single GPU (iar diferenta fata de GTX580 depinde de aplicatie- in jocurile DX11 e mai mare de 10-15%… 20/30/40%)… asa ca nu trebuie sa ne ascundem dupa degete pana pe 8IAnuarie
pana atunci, SARBATORI FERICITE (SI TEMPERATURI SCAZUTE- ca am vazut ca va plac :)) ECHIPEI LAB501!
imi pare nespus de rau ca nu v au adus placile la timp pentru a le testa, desi eu am cea mai mare incredere in cei de la Anandtech (ii consider cei mai buni, sper ca un supar pe nimeni) voi de cele mai multe ori aveti rezultate asemanatoare si chiar similare cu ei si din cauza asta aveti tot respectul meu.
@ragefuury
Am rezerve in asa-zisul progres. Progresul de care se vorbeste in anumite medii, forumuri, ar trebui sa fie de tip – progresie geometrica (!), nu dat cu tiriita, treptat.
http://www.techpowerup.com/152381/Super-High-4096-x-4096-Display-From-An-IGP-The-Upcoming-Ivy-Bridge-Can-Do-It.html
Am citit undeva ca vor sa inceapa seria de placi Gtx 600 dar era mai mult un zvon asa ca nu este nimic sigur.
@furnica
cam asa si e…
Este primul GPU construit in proces de 28 nm,primul care suporta PCI Expres 3.0,primul care suporta DirectX 11.1,dar ,poate cel mai important,este primul de la AMD care incorporeaza o noua arhitectura optimizata nu doar pentru sarcini de tip grafica 3D ci si pentru calcul in general.
Dupa 2 generatii de cipuri pe 40 nm,compania americana face trecerea catre noul proces de productie pe 28 nm,care permite in mod evident si densitati mai mari de tranzistori pe pastila de siliciu.
Astfel noul chip Tahiti(numele de cod al familiei 7900) incorporeaza nu mai putin de 4,3 miliarde de tranzistori(!) in conditiile in care ocupa o suprafata mai mica decat precedentul Cayman(HD 6900) si ruleaza in mod standard la 925 Mhz.AMD afirma ca aceasta familie are o plaja destul de buna de overclocking,ce poate ajunge la 10% in unele cazuri.
Pingback: AMD Radeon HD 7970: Partea I – Architectura
Pingback: AMD Radeon HD 7970: Partea II – Performanta | lab501
Pingback: AMD A8-3870K – Let’s overclock! | lab501
Pingback: AMD Radeon HD 7970 GHZ Edition Review | lab501
Pingback: AMD Radeon VII - Part I - Prezentare - lab501
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube