AMD Radeon HD 7970: Partea I – Architectura
.
AMD Radeon HD 7970 – Analiza fizica
.
Alimentarea placii se realizeaza cu ajutorul a 2 mufe PCI-Express, una de 6 pini iar cealalta de 8 pini. Ce imi place in mod special este optimizarea racirii: un slot aditional permisiv pentru evacuarea aerului, ventilator de dimensiuni mai mari ce dezvolta un CFM mai mare precum si folosirea de tehnologie Vapor Chamber (a sasea generatie).
Remarc de asemenea si mentinerea switch-ului Dual BIOS si sunt extrem de curios ce inseamna unprotected :).
.
.
Pozele de mai jos ce prezinta PCB placii AMD Radeon HD 7970 ne-au fost puse la dispozitie prin bunavointa colegilor de la techpowerup.com carora le multumim pe aceasta cale.
VRM-ul pentru GPU are 5 faze si cade in sarcina unui controller Chil, in timp ce VRM-ul memoriilor este alimentat doar de o faza. La prima vedere, placa pare construita ceva mai “firav” comparand cu fostele varfuri de gama: HD 5870 si HD 6970. Totusi cat timp cand nu sufera de “sindromul GTX 590” nu am nimic impotriva 🙂
Asezarea memoriile este un pic atipica pentru o placa AMD pentru ca este prima placa video a producatorului ce are memorie cu bus-ul pe 384 biti. Arhitectura dual-channel cu 6 magistrale implica 12 chipuri de memorie ce au fost inghesuite pe fata PCB-ului. Personal pentru overclocking extrem pe LN2 ma ingrijoreaza cateva lucruri: shim-ul din jurul GPU-ului e posibil sa fie mai ridicat decat pastila GPU-ului intocmai ca la HD 2900 XT facand montarea unui pot destul de dificila, memoriile sunt situate prea aproape de GPU culminand cu cea dintre GPU si slotul PCI-Express care este pusa incredibil de inoportun acolo…
.
Comentarii
Hmmm, nimic spectaculos… Intradevar, a crescut performnata, dar nu asa de mult incat sa merite bani la care probabil va fi disponibila. Avand in vedere ca GTX 580 o poti achizitiona la un pret de 2000 RON, iar 7970 se pare ca va costa 2500 RON(cel putin la noi), sporul de performanta nefiind semnificativa. Din punctul meu de vedere, situatia nu e prea roz… Asteptam raspunsul nvidia
Sarbatori fericite echipei lab501 si tutulor cititorilor. De fiecare data ramin placut impresionat de articolele publicate, extrem de detailate(!) si bine docomentate, pastrind insa un limba simplu si usor de inteles. Evident nu-mi pot permite o astfel de placa video, sau alte procesoare high-end, carcase si alte minunatii, insa entuziasmul echipei de testare este cit se poate de molipsitor, de aceasta data fiind benefic. Felicitari inca o data si tineti-o tot asa !!!
Pacat, aveam chef de lectura! :))
Sarbatori fericite si voua! Multe impliniri si “succesuri” pe 2012 si sa ramaneti la inaltime asa cum ne-ati obisnuit!
Legat de memoria placii video.
Daca imi aduc aminte, era stabilit sa se implementeze memorii de tip XDR2, net superioare celor DDR5. Sint dezmagit. 🙁
Teoretic, dupa calculele facute de catre domniile lor sint ok, dar in Teste, sporul de performanta o sa fie in jur de 10-15 % mai mari fata de seria anterioara (69xx); asa cum a mentionat si Aleg G., nimic spectaculos.
Unde este acel progres de care se tot vorbeste, incercind sa inoculeze populatiei ca firma X este concurenta/rivala cu firma Y, la viitoarea serie/produs o sa se vina cu ceva inovativ?
Salutari si Sarbatori fericite tuturor. :yes:
Foarte frumos! Felicitari pentru prezentare si astept cele trei articole 😉
Sarbatori Fericite!
http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-hd-7970-benchmark-tahiti-gcn,3104-3.html
“articole monstruoase” !
De-abia astept 🙂
Ca de obicei Lab51 se distinge prin originalitate ,jos palaria ptr un articol profesionist, astept cu nerabdare si urmatorul articol profesionist cu benchmarkurile multasteptate, sunt curios Mosul ce daruri are 🙂 …
Ce are bre site-ul? Da-ti drogul inapoi la om…
Se surubarea la ceva domnule, ne cerem scuze. Drog is back, si cu ceva surprize 😀
@furnica:
Poate fi cineva dezamagit/ dezamagita ca nu s-a comfirat un zvon? 🙂
7970 vine totusi cu niste bunatati:
3GB VRAM, double package data transf. pe HDMI 1.4a (ce permite obtinerea de rezolutii mari in 3D), arhitectura noua cu perf. mari in direct-compute relativ la generatia precedenta (on par with NVidia?!), si, bimeinteles per-for-manta..
Apropos de performanta un lucru e clar- Amd/Ati a recastigat (cel putin pana la raspunsul NVIdia) coroana pt single GPU (iar diferenta fata de GTX580 depinde de aplicatie- in jocurile DX11 e mai mare de 10-15%… 20/30/40%)… asa ca nu trebuie sa ne ascundem dupa degete pana pe 8IAnuarie
pana atunci, SARBATORI FERICITE (SI TEMPERATURI SCAZUTE- ca am vazut ca va plac :)) ECHIPEI LAB501!
imi pare nespus de rau ca nu v au adus placile la timp pentru a le testa, desi eu am cea mai mare incredere in cei de la Anandtech (ii consider cei mai buni, sper ca un supar pe nimeni) voi de cele mai multe ori aveti rezultate asemanatoare si chiar similare cu ei si din cauza asta aveti tot respectul meu.
@ragefuury
Am rezerve in asa-zisul progres. Progresul de care se vorbeste in anumite medii, forumuri, ar trebui sa fie de tip – progresie geometrica (!), nu dat cu tiriita, treptat.
http://www.techpowerup.com/152381/Super-High-4096-x-4096-Display-From-An-IGP-The-Upcoming-Ivy-Bridge-Can-Do-It.html
Am citit undeva ca vor sa inceapa seria de placi Gtx 600 dar era mai mult un zvon asa ca nu este nimic sigur.
@furnica
cam asa si e…
Este primul GPU construit in proces de 28 nm,primul care suporta PCI Expres 3.0,primul care suporta DirectX 11.1,dar ,poate cel mai important,este primul de la AMD care incorporeaza o noua arhitectura optimizata nu doar pentru sarcini de tip grafica 3D ci si pentru calcul in general.
Dupa 2 generatii de cipuri pe 40 nm,compania americana face trecerea catre noul proces de productie pe 28 nm,care permite in mod evident si densitati mai mari de tranzistori pe pastila de siliciu.
Astfel noul chip Tahiti(numele de cod al familiei 7900) incorporeaza nu mai putin de 4,3 miliarde de tranzistori(!) in conditiile in care ocupa o suprafata mai mica decat precedentul Cayman(HD 6900) si ruleaza in mod standard la 925 Mhz.AMD afirma ca aceasta familie are o plaja destul de buna de overclocking,ce poate ajunge la 10% in unele cazuri.
Pingback: AMD Radeon HD 7970: Partea I – Architectura
Pingback: AMD Radeon HD 7970: Partea II – Performanta | lab501
Pingback: AMD A8-3870K – Let’s overclock! | lab501
Pingback: AMD Radeon HD 7970 GHZ Edition Review | lab501
Pingback: AMD Radeon VII - Part I - Prezentare - lab501
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube