AMD Radeon HD 7970: Partea I – Architectura

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 22 December, 2011.

.

GCN – Un nou inceput pentru AMD

.

Dupa ce a trecut de la arhitectura VLIW5 folosita in cazul Cypress (HD 5800) la mai simplul VLIW4 pentru Cayman (HD 6900), AMD trece o data cu Tahiti la arhitectura GCN. Cayman, prin arhitectura sa ce includea impartirea GPU-ului in 2 parti a introdus o paralelizare mai buna si a permis totodata folosirea mai multor Stream Processors datorita simplitatii (VLIW4)  cat si a procesului de fabricatie pe 40nm.

.

.

Cu GCN, AMD duce mai departe conceptul de GPU Computing realizand o optimizare si mai buna pentru paralelizare. Au fost mentinute tot doua Geometry Engine si doua unitati Rasterizer ca si in cazul Cayman dar ceea ce urmeaza sub ele este total schimbat. GPU-ul  poate contine pana la 32 CU (Compute Unit), fiecare continand cate 64 de procesoare de stream. In cazul Tahiti XT avem numarul maxim de CU, adica 32, multiplicat cu 64 ceea ce rezulta 2048 Stream Processors.

Cele 32 CU sunt impartite in grupuri de cate 4, fiecare grup avand cate 16KB cache pentru instructiuni si cate 32KB cache pentru scalar data si pot accesa direct datele din cache L2 de 768KB. Mai mult, fiecare CU are registrele proprii si propriul cache L1 de mare viteza dupa cum se poate vedea si in diagrama de mai jos.

Unitatea GDS (Global Data Share) ajuta la sincronizarea informatiilor intre cele 32 CU. Comunicarea cu memoria GDDR5 se face prin 6 controllere dual-channel pe 64 biti, in total avand un bus de 6 x 64 biti = 384 biti. Desi memoria lucreaza tot la 5500MHz, datorita cresterii in bus de la 256 biti la 384 biti bandwidth-ul maxim ajunge la 264GB/s fata de 176GB/s la HD 6970.

Ceea ce incearca AMD sa faca cu GCN este crearea unei arhitectura scalare si flexibile, la nevoie putandu-se dezactiva CU-uri pentru produsele mainstream si entry-level. De asemenea arhitectura GCN a fost creata si pentru o mai buna integrare cu proiectul Fusion, vom vedea cu siguranta anul viitor platforma Piledriver bazata pe Zambezi pe partea de CPU si Southern Island pe partea de GPU.

.

Comentarii

16 comentarii la: AMD Radeon HD 7970: Partea I – Architectura

  1. Alex.G a scris pe:

    Hmmm, nimic spectaculos… Intradevar, a crescut performnata, dar nu asa de mult incat sa merite bani la care probabil va fi disponibila. Avand in vedere ca GTX 580 o poti achizitiona la un pret de 2000 RON, iar 7970 se pare ca va costa 2500 RON(cel putin la noi), sporul de performanta nefiind semnificativa. Din punctul meu de vedere, situatia nu e prea roz… Asteptam raspunsul nvidia

  2. Sorin a scris pe:

    Sarbatori fericite echipei lab501 si tutulor cititorilor. De fiecare data ramin placut impresionat de articolele publicate, extrem de detailate(!) si bine docomentate, pastrind insa un limba simplu si usor de inteles. Evident nu-mi pot permite o astfel de placa video, sau alte procesoare high-end, carcase si alte minunatii, insa entuziasmul echipei de testare este cit se poate de molipsitor, de aceasta data fiind benefic. Felicitari inca o data si tineti-o tot asa !!!

  3. Harabagiu George a scris pe:

    Pacat, aveam chef de lectura! :))
    Sarbatori fericite si voua! Multe impliniri si “succesuri” pe 2012 si sa ramaneti la inaltime asa cum ne-ati obisnuit!

  4. Legat de memoria placii video.
    Daca imi aduc aminte, era stabilit sa se implementeze memorii de tip XDR2, net superioare celor DDR5. Sint dezmagit. 🙁
    Teoretic, dupa calculele facute de catre domniile lor sint ok, dar in Teste, sporul de performanta o sa fie in jur de 10-15 % mai mari fata de seria anterioara (69xx); asa cum a mentionat si Aleg G., nimic spectaculos.
    Unde este acel progres de care se tot vorbeste, incercind sa inoculeze populatiei ca firma X este concurenta/rivala cu firma Y, la viitoarea serie/produs o sa se vina cu ceva inovativ?

    Salutari si Sarbatori fericite tuturor. :yes:

  5. Allex_master a scris pe:

    Foarte frumos! Felicitari pentru prezentare si astept cele trei articole 😉

    Sarbatori Fericite!

  6. Teo MORAR a scris pe:

    http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-hd-7970-benchmark-tahiti-gcn,3104-3.html

  7. Negaterium a scris pe:

    “articole monstruoase” !
    De-abia astept 🙂

  8. Gabriel C. a scris pe:

    Ca de obicei Lab51 se distinge prin originalitate ,jos palaria ptr un articol profesionist, astept cu nerabdare si urmatorul articol profesionist cu benchmarkurile multasteptate, sunt curios Mosul ce daruri are 🙂 …

  9. High Octane a scris pe:

    Ce are bre site-ul? Da-ti drogul inapoi la om…

  10. Monstru a scris pe:

    Se surubarea la ceva domnule, ne cerem scuze. Drog is back, si cu ceva surprize 😀

  11. ragefuury a scris pe:

    @furnica:
    Poate fi cineva dezamagit/ dezamagita ca nu s-a comfirat un zvon? 🙂
    7970 vine totusi cu niste bunatati:
    3GB VRAM, double package data transf. pe HDMI 1.4a (ce permite obtinerea de rezolutii mari in 3D), arhitectura noua cu perf. mari in direct-compute relativ la generatia precedenta (on par with NVidia?!), si, bimeinteles per-for-manta..

    Apropos de performanta un lucru e clar- Amd/Ati a recastigat (cel putin pana la raspunsul NVIdia) coroana pt single GPU (iar diferenta fata de GTX580 depinde de aplicatie- in jocurile DX11 e mai mare de 10-15%… 20/30/40%)… asa ca nu trebuie sa ne ascundem dupa degete pana pe 8IAnuarie

    pana atunci, SARBATORI FERICITE (SI TEMPERATURI SCAZUTE- ca am vazut ca va plac :)) ECHIPEI LAB501!

  12. xtremage a scris pe:

    imi pare nespus de rau ca nu v au adus placile la timp pentru a le testa, desi eu am cea mai mare incredere in cei de la Anandtech (ii consider cei mai buni, sper ca un supar pe nimeni) voi de cele mai multe ori aveti rezultate asemanatoare si chiar similare cu ei si din cauza asta aveti tot respectul meu.

  13. @ragefuury
    Am rezerve in asa-zisul progres. Progresul de care se vorbeste in anumite medii, forumuri, ar trebui sa fie de tip – progresie geometrica (!), nu dat cu tiriita, treptat.

    http://www.techpowerup.com/152381/Super-High-4096-x-4096-Display-From-An-IGP-The-Upcoming-Ivy-Bridge-Can-Do-It.html

  14. x3ckid a scris pe:

    Am citit undeva ca vor sa inceapa seria de placi Gtx 600 dar era mai mult un zvon asa ca nu este nimic sigur.

  15. @furnica

    cam asa si e…

  16. iulica a scris pe:

    Este primul GPU construit in proces de 28 nm,primul care suporta PCI Expres 3.0,primul care suporta DirectX 11.1,dar ,poate cel mai important,este primul de la AMD care incorporeaza o noua arhitectura optimizata nu doar pentru sarcini de tip grafica 3D ci si pentru calcul in general.

    Dupa 2 generatii de cipuri pe 40 nm,compania americana face trecerea catre noul proces de productie pe 28 nm,care permite in mod evident si densitati mai mari de tranzistori pe pastila de siliciu.

    Astfel noul chip Tahiti(numele de cod al familiei 7900) incorporeaza nu mai putin de 4,3 miliarde de tranzistori(!) in conditiile in care ocupa o suprafata mai mica decat precedentul Cayman(HD 6900) si ruleaza in mod standard la 925 Mhz.AMD afirma ca aceasta familie are o plaja destul de buna de overclocking,ce poate ajunge la 10% in unele cazuri.

Lasa-ne un comentariu: