Review – GIGABYTE GeForce GTX 1060 3GB G1 Gaming
Platforma de test
CPU | Intel Core i7 6700K |
Motherboard | GIGABYTE GA-Z170X-UD5 |
RAM | GSkill Ripjaws4 16GB DDR4-3000 CL15 |
Cooling | Noctua NH-D15 + 1 x Noctua 14mm |
HDD | HyperX Savage 480GB |
PSU | Seasonic P1200 |
Case | HSPC Top Deck Station |
Room temp | 26 oC |
OS | Windows 10 Pro x64 |
AMD Driver | Catalyst 16.8.2 |
Nvidia Driver | Forceware 373.06 |
CPU clock | 4500 MHz |
DDR clock | DDR4 3000 |
Timings | 15-15-15-35 2T |
Monitor | Acer XB280HK 4K |
Am utilizat noua noastra platforma pentru testat placi video pe care ati putut sa o vedeti la treaba prima oara in cazul lansarii lui GTX 1080. Aceasta este alcatuita din cel mai recent procesor high-end de la Intel, adica Intel Core i7 6700K, tactat la 4500MHz (1.23v), montat pe o placa de baza GIGABYTE Z170X-UD5, impreuna cu un kit de memorii DDR4 3000 CL15 (1.35v) de 16GB, produs de GSkill. Pentru a imbunatati compabitilitatea cu memoriile cu profil inalt, dar si pentru a crea un mediu mai “linistit” de lucru, batranul nostru Noctua NH-D14 a fost inlocuit cu modelul Noctua NH-D15S.
Folosim in continuare puternica si eficienta sursa Seasonic P1200 si acelasi lucru il pot spune si despre SSD-ul HyperX Savage de 480GB. Ca de obicei, testele au fost realizate in regim open-stand, cu ajutorul unei mese de teste HSPC Top Deck Station.
Anul acesta este anul in care DX12 va incepe incet, incet sa isi intre in drepturi, prin urmare am folosit sistemul de operare Windows 10 Pro x64, cu toate update-urile la zi. Pentru toate placile Nvidia din test am folosit Forceware 373.06, iar in cazul placilor AMD am utilizat driverul Crimson 16.8.2. Folosim doar sisteme de operare, benchmark-uri si jocuri cu licenta, aduse la zi din punct de vedere al update-urilor.
Am testat in trei rezolutii 16:9 (3840×2160, 2560×1440 si 1920×1080), mai precis cele mai raspandite printre gameri in acest moment. Desigur, 4K nu este o rezolutie foarte raspandita acum, insa aici ne putem da seama cu adevarat de potentialul noilor placi. Pe de alta parte, in 4K si in WQHD anti-aliasing-ul isi pierde din importanta, prin urmare am ales sa testam intr-un singur scenariu in aceste rezolutii, in timp ce pentru Full HD am pastrat metodologia 2xAA/8xAA (acolo unde jocurile o permit si vedem un impact asupra calitatii imaginii). In toate jocurile detaliile au fost ridicate la maxim, atata timp cat acest lucru presupune folosirea unor setari identice pentru toate placile din test.
Comentarii
Eu ma multumesc cu Asus GTX 1060 Turbo 6G OC 😀 E peste GTX 980 . Am luat-o la reducere de la EvoMag cu 1163 Lei, Multumesc lab501 pentru reducerea de 2% 😀 . Se poate face OC foarte usor cu EVGA precision X cu un fan curve mai ridicat obtii si temperaturi de pana in 69 de grade( OC : GPU clock 2100 MHz cu 4550 MHz memory clock ) in full load. E adevarat e mai zgomotoasa un pic dar nu sesizabil cand te joci . Daca a-ti putea sa faceti un review la aceasta placa , cred ca multa lume ar lua-o . E realizata de noua tehnologie asus, adica componentele sunt ansamblate automat fara sa mai lucreze un om efectiv la ea , asta duce la o calitate mai buna a placii . A-ti facut inca un material de calitate ! O zi buna va doresc !
Sa o folosesti cu placere Robert! Pana acum nu am primit versiuni Turbo la test, presupun ca Asus se concentreaza mai mult pe versiunile Strix, din punct de vedere al review-urilor.
Din ce am observat PCB-ul e aproape identic cu cel de la Strix. Doar racirea si modul RGB Led difera 😀
Multumesc ! 😀
Hmm…sa stii ca in cazul 1060-ului nu m-am documentat, dar modelele turbo mai vechi (GTX 970, etc) pareau ca au PCB de referinta. Daca are si PCB similar cu Strix-ul e si mai bine 🙂
Scuze in caz de reclama, nu vreau sa fac asta ….nu e al meu video-ul dar dupa acesta m-am documentat inainte de ce sa fac alegerea 😀 . Ti se pare asemanator cu Strix-ul ?
https://www.youtube.com/watch?v=xs4tzUx9glc … am uitat sa las linku in mesaju anterior . Il las aici sper sa nu fie probleme.
In cazul lui GTX 1060 nu are cum sa fie referinta, pentru ca referinta are PCB-ul scurt, cu conectorul de alimentare inspre mijloc.
Asta am vrut sa scriu si eu :)) . Ai vazut video-ul ? Cum ti se pare asezarea componentelor … nu ma prea pricep is la inceput de drum in electronica anu 2 la ETC.
Arata ok pentru gama asta de pret
Multumesc pentru raspunsuri ! O seara faina in continuare !
Imi plac intepaturile subtile,elegant!Daca accepti faptul ca placa asta e un rebut,un “defect”, in general un gunoi de 1060 full reciclat si cu memorie la jumatate,poti avea curaj sa dai atatia bani pe ea.
As intreba daca nu pot fi actionati din nou in judecata pentru faptul ca scriu 1060 3GB pe ea si de fapt iar gasesti alte specificatii decat ceea ce are adevaratul 1060, la fel ca 970?!
Corectie:la primul tabel de la Sleeping Dogs cred ca e rezolutie 4K nu Full HD!
Nu cred, pentru ca este vorba doar despre o conventie legata de denumirea produselor, pe care si-o alege fiecare producator. Nu este ceva “garantat”, promis, s.a.m.d.
Multumim pentru review.
Interesant ca desi e cu cativa W mai economica decat sora de 6GB, este nitel mai calda…
@dreamcatcher, asa cum reiese din teste, versiunea de 3GB este in medie cu sub 10% in urma celei cu 6GB, iar daca luam in calcul anumite variante factory overclocked (gen EVGA SC) diferenta e neglijabila. Cel putin in 1080p unde se adreseaza aceasta placa.
Iar pretul este mai mult decat potrivit pentru ceea ce ofera. In lumina asta 1060 6GB pare scumpa, apropiindu-se riscant de zona de pret a lui 1070…
Este mai calda dar este si mai silentioasa…
@Artanis In medie cu 10% mai slaba decat versiunea cu 6Gb pentru ca si are cu 11% mai putine shadere,lucru uitat!Asta daca nu treci de 3Gb bineinteles.Daca treci e durere,poti sa iei tu orice varianta super-mega-overclocked.Deja au aparut review-uri care tocmai din cauza asta arata o diferenta semnificativa de calitate a imaginii intre cele 2 versiuni!
Asa ca nu pune 1060 6Gb in nici o lumina proasta,se pune singura.1060 6Gb pe segmentul ei e best-buy!
Puteti lua in calcul si varianta de la asus turbo OC a lui 1060 6gb , daca nu va trebuie neaparat silentiozitate . E mai ieftina decat variantele msi, gigabyte, asus strix si are la fel 6 gb. Repet daca nu vreti neaparat silentiozitate cu toate ca si aceasta e silent in programe, doar in jocuri am un fan curve mai agresiv pentru a o tine pana in maxim 69 de grade( nu la toate jocurile ajunge in 69 de grade, doar in astea mai noi si care cer resurse, de ex in World of Tanks am maxim 62-64 de grade ).
Nu inteleg de ce multa lume, si pe alte forumuri critica versiunea de 3gb, mai ales ca este clar mai performanta decat un rx 470 care e cam la acelasi pret. Oricum, cantitatea asta de memorie e suficienta pt full hd, iar monitoarele 4k sau chiar 2k sunt inca scumpe, si mai potrivite buzunarelor celor care cauta un gtx 1080 sau gtx 1070. Se pare ca inca pt multi “gameri” urmatorul argument dupa pret in alegerea unei placi, este cantitatea de memorie, sa fie cat mai multa, chiar daca chipul e modest si placa foloseste doar o particica din ea.
Placa este foarte bine gandita pentru full HD si in afara de putine cazuri nu are probleme din cauza memoriei. Eu personal critic denumirea similara cu modelul 1060 6GB in conditiile in care nucleul grafic are 128 de shadere in minus…
Paul,cea mai puternica placa nVidia dotata cu 3 Gb de memorie iesea abia acum 2 generatii si se numea 780Ti.Problema e ca dupa scandalul cu memoria la 970 ei scot un cip si mai puternic,cu si mai putina memorie,pe care o numesc tot 1060 desi nu e 1060.
E buna tocmai datorita acestui cip rapid,chiar si castrat.Dar odata cu aparitia DX12 va fii foame mare de VRAM,chiar a pus Monstru un test pe forum in care pe Battlefield 1 are fps-ul minim 0!Si se vor inmulti.Iti convine sa dai 1150 lei pentru asa ceva?
Mie mi-a convenit sa dau 1000 pe EVGA SC, desi poate ca nu sunt un gamer de referinta 🙂 vechiturile pe care le am eu ruleaza brici. Iar de DX12 nu vreau sa aud prea curand, inca trag de Win7 cat mai pot…
M-am uitat si eu de curiozitate pe topicul cu Battlefield si mi se pare ceva ciudat cu acel min.0
Altcineva zice ca pe GTX 660 2gb, pe medium, 1080p are min. 51fps.
In orice caz, in race car games si StarCraft II, n-am ajuns niciodata la limita VRAM 🙂
Parere personala:
Pentru moment este ok ca placa pentru 1080P, insa sunt deja cateva jocuri care cer mai mult de 3GB, iar in timp aceasta jocuri vor fii tot mai multe, ceea ce va duce la scaderea FPS-urilor (vezi: Ashes of the Singularity).
Insa pana la urma bani conteaza, totusi cred ca merita efortul pentru versiunea cu 6GB.
Serios Artanis, ti se pare ciudat ca intr-un joc proaspat lansat (de fapt early acces), cu driveri imaturi am cate un frame drop pe ici pe colo?
Parerea mea ca atat cea de 3 cat si cea de 6 GB nu e suficient de “future proof”. Pana sa ajunga DX12 mainstream si titluri care sa necesite >3GB in 1080p mai trece o generatie de placi video 🙂
Oricum, cred ca ai mereu optiunea sa nu ai chiar tot max. out, cel putin nu la texturi&shit.
Monstru, e ok daca “agata” de la drivers si joc imatur, bine ca nu e de la insuficient VRAM cum se sugera mai sus…
Tinand cont ca ma jucam in 1920×1080 nu prea cred ca este de la RAM.
Bun, deci noi pt ce cumparam placi video, pt jocuri sau pt placile in sine? Ok, lucrurile trebuie sa evolueze, altfel inca eram in era 800x600px, dar parca nu mai vedem padurea de copaci, si nu ne mai putem bucura de jocuri daca nu merg la ultra sau cu AA 4x sau 8x.
@Paul cum spunea un clasic “Lumea s-a schimbat”. Cand ne jucam pe rezolutii 800×600 jocurile nu impingeau mare grafica (relativ la acum). Trebuiau sa atraga prin gameplay, poveste sau alte elemente.
Pe vremea aia dezvoltatorii se orientau dupa ce hardware are majoritatea ca sa aiba cine sa-l cumpere. Acum daca nu-ti ingenuncheaza placa video inseamna ca nu arata bine.
Atunci nu trebuia sa avem 60 fps minim, acum nu putem altfel.
In acele timpuri placile video nu evoluau atat de repede si nu primeau atat de multa atentie sau investitie, fiind folosita adesea solutia integrata.
Am ramas fara sinonime pentru “atunci” asa ca ma opresc.
Dar iesind din generalizari gasesti si astazi foarte multe jocuri care nu iti cer resurse impresionante si care pot fi extrem de distractive. Imi vine acum in minte Broforce care este criminal mai ales daca il joci in mai multi, chiar de pe acelasi PC (trebuie controller(-e)).
A fost pus rezultat si cu 970 care avea min 100 si de asta am tras concluzia ca este de la VRAM nu de la instabilitatea driverilor.Acum imi cer scuze daca am gresit,insa pe Multiplayer cu 1060 6GB se trece de constant valoarea de 3,vom vedea peste cateva luni cand se va aseza totul!Cert este ca pe placa asta se preta chiar si acel 3.5+0.5 Gb memorie mai lenta similar 970,tot ieseai mai in avantaj avand in vedere ca e un cip puternic!S-a mai pus un review unde din pacate existau diferente evidente de calitate a imaginii intre varianta de 3 si cea de 6.Asa ca pentru 150 lei in plus fata de aceasta,un Zotac Mini 6Gb este mana cereasca,merge de balamuc!
Pingback: Review – GIGABYTE GeForce GTX 1060 3GB G1 Gaming | Stiri IT & C
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube