Review – AORUS GeForce GTX 1060 6G 9Gbps

Scris de: , in categoria: Placi video, in 14 June, 2017.

AORUS GeForce GTX 1060 6G 9Gbps

 
Dupa parerea mea, unul dintre cele mai interesante concepte din fizica explicate in scoala generala este sistemul de referinta. Indiferent de ce tip de instruire ati urmat ulterior (uman sau real), acest concept ar trebui retinut de oricine, avand o larga aplicabilitate in orice domeniu. De altfel, este si unul dintre conceptele pe care am pus mare pret aici, pe LAB501. De la sisteme de racire si paste termice si pana la procesoare si placi video, intotdeuna am pus accentul pe realizarea comparatiilor in acelasi sistem de referinta.

Iar daca am lua ca sistem de referinta raportul progres tehnologic / pret in ultimii 5 ani, piata placilor video pare un adevarat paradis, prin comparatie cu ceea ce am vazut in cazul procesoarelor, de exemplu. Da, in continuare poti utiliza un 2500K sau un 2600K la 4.5GHz fara prea mari probleme, de exemplu si multi cititori chiar fac asta. Nu cred insa ca mai exista foarte multi pasionati care mai au GTX 580 sau GTX 570 in PC, de exemplu.

Motivul este destul de simplu – in cazul procesoarelor, diferenta de performanta variaza in functie de aplicatie, mai precis in functie de optimizarea aplicatiilor pentru procesare multi-threaded. Asa cum am putut vedea aici, fata de 2600K, 7700k este cu 50% mai performant in Blender, 30% mai performant in 3DStudio Max sau Cinebench, dar doar cu 5-10% mai performant in jocuri. Si cum multi gameri asta fac cu PC-ul si mult mai putini dintre ei fac randari…

Acum, sa ne gandim putin la placile video – acestea vor fi utilizate in proportie de 90% pentru gaming. Credeti ca GTX 580 (modelul contemporan cu 2500K/2600K) poate fi pus in aceeasi comparatie cu GTX 1080 (modelul contemporan cu Core i7 7700K)? Credeti ca diferenta de performanta intre ele este de doar 50%? Nu chiar… motiv pentru care am si facut afirmatia de mai sus.

Cu toate acestea, nu inseamna ca ritmul lansarilor a ramas la fel de alert in domeniul placilor video, ba din contra. Daca anul trecut AMD au lansat doar modele mainstream (aspect valabil pana in momentul de fata si pentru anul acesta), Nvidia au lansat aproape toata gama Pascal anul trecut, anul acesta fiind rezervat pentru o noua lansare high-end, mai precis GTX 1080Ti. Tot in zona high-end, GTX 1080 a primit memorii mai rapide, acelasi lucru fiind valabil si pentru segmentul mainstream, unde singura noutate lansata de Nvidia anul acesta este GTX 1060 cu memorii mai rapide, adica exact placa video despre care discutam astazi – GTX 1060 6GB cu memorii 9Gbps, in implementare AORUS.
 

Comentarii

10 comentarii la: Review – AORUS GeForce GTX 1060 6G 9Gbps

 1. Nu inteleg de ce e nevoie de 3 ventilatoare pentru un 1060 cand majoritatea timpului cel putin 2 vor sta oprite.

 2. Paul a scris pe:

  @Lau
  Pt aspect, ca diferenta dintre jante de 16 si 18.

 3. Ileana a scris pe:

  Cine este acest brand Aorus si ce relevanta are pe piata?

 4. Monstru Post author a scris pe:

  Este divizia high end a celor de la GIGABYTE, cel mai mare producator de placi de baza si unul dintre cei mai mari producatori de placi video din lume…

 5. Mihail a scris pe:

  Mi se pare mare pretul. Inainte de criza placilor video puteai gasi GTX 1070 pana in 1800 lei, la oferta. Cea mai slaba implementare 1070 este semnificativ peste cea mai buna 1060. Si atunci de ce sa-mi iau Aorus. Oricum 1600 lei ca sa te joci la detalii maxime 1080p mi se pare ca ne intoarcem in timp.

 6. Ileana a scris pe:

  @Monstru : multumesc pentru raspuns. Unele persoane care au cumparat Aorus spun ca nu sunt multumite de calitatea materialelor folosite. Ce se intampla de nu mai sunt placi video pe piata? Preturile sunt crescute artificial iar calitatatea placilor lasa de dorit.

 7. Marko a scris pe:

  Salut am luat si eu un AORUS GEFORCE GTX 1060 6G 9GBPS dar am probleme cu ea…
  Scoate un sunet ciudat…Deci ledul arata “Fan Stop ” un vent. tot merge si se opreste si iar merge si se oprestes si scoate un carait.de la ce ar putea fi?cand merg toate trei vent. nu mai fc.Deci nu face mereu dar este deranjant.

 8. Mihai a scris pe:

  Ii mare diferent intre varianta cu 9 Gbps si cea … normala?
  Vad ca prin magazinele de la noi se vinde varianta Xtrem Edition cu memorii la 8000 si ceva de MHz desi pe site-ul lor este prezentata varianta 9 Gbps (9026 MHz). (Se poate numi reclama micionoasa aceasta practica?)

 9. Monstru Post author a scris pe:

  Daca te uiti mai atent pe site-ul lor vei vedea ca sunt listate ambele, in clar. Sunt produse diferite, unde este reclama mincinoasa?

 10. Richard a scris pe:

  Salut!
  este diferenta mare intre placa Gigabyte AORUS 6G si Gigabyte AORUS 6G 9Gbps??
  http://www.gigabyte.com.ro/Comparison/Result/3?pids=6292,6347

  Diferenta de pret este de 100 euro (unul la 350 euro altul la 450 euro)

  Merita?

Lasa-ne un comentariu: