Review – GIGABYTE GeForce GTX 1660 Ti GAMING OC 6G vs GIGABYTE GeForce RTX 2060 GAMING OC PRO 6G

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 6 March, 2019.

Concluzii

 
In ultimii ani modul in care functioneaza placile grafice s-a schimbat considerabil, incepand cu introducerea turbo boost-ului in urma cu 7 ani si culminand cu integrarea unitatilor de ray tracing in timp real, respectiv cu integrarea unitatilor pentru inteligenta artificiala. O alta modificare pe care seria 2xxx a adus-o, dupa cum probabil ati observat deja, este faptul ca overclocking-ul din fabrica este realizat acum strict la nivel de curba de frecventa / tensiune, frecventa de baza fiind aceeasi in cazul tuturor implementarilor.

Mai mult decat atat, majoritatea implementarilor au tendinta de a se plafona in jurul unei frecvente similare – practic zilele in care overclocking-ul facea o diferenta semnificativa intre implementari a apus, accentul fiind pus in prezent pe temperaturi si nivel de zgomot. Tocmai de aceea, in momentul in care vad o implementare ca GIGABYTE GeForce GTX 1660 Ti GAMING OC 6G, care chiar beneficiaza de pe urma procedeului de overclocking, nu pot decat sa zambesc, amintindu-mi de “vremurile bune”.

Practic, GIGABYTE GeForce GTX 1660 Ti GAMING OC 6G obtine in medie cu 1-2 cadre pe secunda mai putin decat MSI GeForce GTX 1660 Ti Gaming X la frecvente stock, insa o intrece fara probleme pe aceasta in regim de overclocking. Pe de alta parte, la capitolul temperaturi, consum si nivel de zgomot, cele doua implementari au un comportament similar, cu un avantaj pe partea acustica pentru implementarea MSI.

La polul opus, GIGABYTE GeForce RTX 2060 GAMING OC PRO 6G obtine cu 1-2 cadre pe secunda in plus fata de implementarea MSI, ba este chiar si mai silentioasa decat aceasta, insa nu straluceste deloc la capitolul overclocking. Cum ar spune filozoful… nu poti sa le ai pe toate.

Per total, pana acum am testat 3 implementari de RTX 2060 si 2 implementari de GTX 1660 Ti si pot spune ca acestea dau dovada de un comportament convingator atat la capitolul performanta, cat si din punct de vedere termic si acustic. Daca RTX 2060 ofera ceva mai multa putere, precum si posibilitatea de a utiliza tehnologii ca RTX sau DLSS, GTX 1660 Ti este o solutie eleganta, cu o performanta surprizatoare tinand cont de dimensiunea pastilei de siliciu, dar si cu un comportament termic si acustic de invidiat.

Pana la urma, daca veti alege RTX sau GTX depinde strict de gusturile si nevoile voastre. Cert este ca in momentul in care preturile se vor aseza si in tara noastra, ambele optiuni merita luate in calcul, mainstream-ul fiind mai puternic acum ca niciodata. Si daca tabara rosie va lansa ceva nou in aceasta zona de pret anul acesta, lucrurile s-ar putea sa devina si mai interesante.
 

Comentarii

2 comentarii la: Review – GIGABYTE GeForce GTX 1660 Ti GAMING OC 6G vs GIGABYTE GeForce RTX 2060 GAMING OC PRO 6G

  1. Crys a scris pe:

    1660Ti are ca avantaje fata de 2060: 100E mai ieftina si consumul mai mai mic cu 100Wh, totul in detrimentul a mai putin de 10fps. Eu zic ca se merita 1060Ti in loc de 2060. Nu stiu daca s-a testat 2060 cu activarea ray tracing/DXR, unde aceasta placa are pierderi de performanta maxime(50%).

  2. Doru a scris pe:

    Din pacate tabara rosie in domeniul asta cam dezamageste.
    De multe ori m-am intrebat cum ar fi evoluat lucrurile daca ar fi ramas ATI si nu ar fi fost preluati de catre AMD.

Lasa-ne un comentariu: