Review – GIGABYTE Radeon RX 480 G1 Gaming 8G
Concluzii
GIGABYTE Radeon RX 480 G1 Gaming 8G obtine performante apropiate de implementarea MSI, in conditiile in care consumul este mai mic, iar nivelul de zgomot putin mai ridicat, iar cu referinta AMD nici nu are rost sa o comparam. Probabil ca si pretul implementarii GIGABYTE va fi mai mic decat in cazul versiunii Gaming X, caz in care fanii AMD tcomai au primit o optiune in plus, una demna de luat in seama. Singurul aspect care as fi dorit sa fie diferit in cazul implementarii testate astazi este racirea de tip HDT, care si-a demonstrat inca odata limitarile.
Am testat inca un RX 480 iar situatia nu pare sa se fi schimbat aproape deloc comparativ cu momentul lansarii. In primul rand, disponibilitatea acestor placi video in magazinele autohtone este foarte limitata, cu doar cateva modele pe stoc. In al doilea rand, preturile nu s-au modificat deloc in bine, asa cum speram in momentul lansarii. De exemplu, GIGABYTE Radeon RX 480 G1 Gaming 4G (deci versiunea cu 4GB GDDR5) este disponibila in magazinele noastre pentru 1329 RON. In conditiile in care GIGABYTE GeForce GTX 1060 G1 GAMING 6GB este disponibila in oferta aceluiasi magazin pentru 1474 RON, imi vine greu sa cred ca modelul testat de noi, de 8GB, ar fi mai ieftin decat implementarea echivalenta de GTX 1060.
Tinand cont ca in marea majoritate a jocurilor disponibile in acest moment pe piata GTX 1060 are performante superioare, acest lucru reprezinta din punctul meu de vedere o reala problema, iar preturile ar trebui ajustate. Ceva imi spune insa ca acest lucru nu se va intampla, disponibilitatea scazuta fiind suficienta pentru a inclina balanta cerere / oferta in avantajul comerciantilor.
Pe de alta parte, o lansare dintr-un alt domeniu ne poate ajuta sa intelegem mai bine aspectele mai “ciudate” legate de RX 480. Cum ar fi referinta dotata cu un conector de 6 pini, desi rezultatele obtinute de implementarile MSI si GIGABYTE in testele noastre indica faptul ca un conector PCI-E de 8 pini este obligatoriu. Cum ar fi potentialul de overclocking aproape inexistent, nucleul fiind impins aproape la maxim din fabrica. Sau cum ar fi lipsa acestor placi video din magazine.
Da, a fost nevoie de o lansare de console ca sa intelegem mai bine strategia celor de la AMD legata de arhitectura Polaris. Vedeti voi, cei de la AMD au vehiculat de la bun inceput ideea de 4K accesibil, de performanta pentru consum redus si de VR pentru mase. Desigur, Ellesmere nu era pregatit sa ii faca fata lui GP106, motiv pentru care a fost probabil tactat din fabrica mai sus decat intentionau AMD initial. Cu toate acestea, ideea de consum redus trebuia demonstrata, motiv pentru care referinta a fost dotata cu un conector de 6 pini, pentru ca planul AMD a fost altul de la bun inceput.
In urma cu 3-4 zile, cei de la Sony au anuntat noua consola PlayStation 4 Pro, dotata cu un nucleu grafic Polaris. Desi nu avem mai multe date legate de specificatiile exacte, Sony au specificat o putere de calcul de 4.2TFLOPS pentru PS4 Pro. In conditiile in care RX 470 este capabil de 4.9 TFLOPs, iar RX 480 de 5.8 TFLOPs, nucleul grafic incorporat de noua consola Sony este un RX 470 sau un RX 480, tactat la o frecventa mult mai mica. Acum… eu personal nu pot estima cate unitati de PS4 Pro vor comercializa cei de la Sony. Dar in conditiile in care pana acum s-au vandut mai mult de 40 de milioane de PS4, cred ca este destul de logic de ce AMD au tot interesul sa vanda un numar cat mai mare de chip-uri catre Sony, decat sa incerce sa concureze pe piata desktop cu implementarile de GTX 1060. Logic, nu-i asa?
Comentarii
Salut, bun review! Dar comparativ cu alte reviewuri din vest, aici Rx480 iese putin mai prost si castiga doar in Hitman si la egalitate in AoS. Si deci, tradusa ultima idee ar fi ca nucleul polaris a fost dezvoltat mai mult pt console si au neglijat putin partea de pc. Oricum, este dezamagitor polaris comparat cu pascal gp106, iar preturile pt rx480 sunt prea mari pt ce ofera. Asta e, cand folosesti o arhitectura veche de 5 ani.
Multumim Paul. Rezultatele difera in functie de platforma, metodologie, s.a.m.d.
Eu inteleg “strategia” AMD si faptul ca au preferat sa-si arunce boabele pe console si sa lase nVidia sa-si faca de cap pe piata desktop,dar de ce mama ma-sii nu pun 480-ul varianta de 8Gb de la 200$,cea de 4 de la 180 si ragalia aia de 470 de la 150-160?!Ca atat fac…sa fim seriosi.Chiar nu ofera nici o alternativa de au ajuns astia de la nVidia sa-si bata joc cu cipuri ciuntite si secate de memorie vandute sub acelasi nume…se stie despre ce vorbesc.Cretinii vor sa se sinucida si pe piata de GPU-uri!Anyway,review din nou la inaltime,in special pe partea de concluzii!
Salutare!
Multumim frumos pentru acest review.
Am o curiozitate: Ce se intampla in GTA V 1920×1080 2xAA. RX480 castiga la min. FPS
Da, fps-ul minim variaza intotdeuna, este normal
Variaza in sensul ca daca mai rulezi testul din nou, in aceleasi conditii, exista sansa sa ai FPS diferit?
Eu ca si comparatie intre diferite implementari iau in considerare si acest min. FPS sa stiu cat de injucabil poate fi un anume joc.
Da Vlad, framerate-ul mediu in general variaza foarte putin, insa in cazul minimului variatiile sunt mai mari si depind de rulare.
Consum mare si performanta slaba.
Pare ca AMD are o arhitectura foarte ineficienta pentru jocurile din test.
Era bine sa incercati ashes of singularity in DX12, Doom in Vulkan, rezultatele stateau altfel dar asta e acum.
Usor usor se duce si partea video de la amd, vor ajunge sa produca componente pentru console pe 3 lei.
Dar e si o parte pozitiva, review-ul placilor video va fi extrem de simplu si plictisitor, numai placi video la de Nvidia si procesoare de la Intel, la supra pret si cu o evolutie tehnologica incetinita.
Review peste cativa ani cand AMD face procesoare ptr. frigidere si aspiratoare cu Wi-fi:Buna ziua, astazi avem in test un Asus xxx, are 3 ventilatoare si vine in 3 culori, Gigabyte are 2 ventilatoare si vine intr-o singura culoare, evident, Asus aduce o implementare mai buna a unui GPU neschimbat de 2 ani pentru ca Nvidia are monopol.
O zi buna si tineti aproape pentru un review foarte interesant la epilator inghinal!
Ashes of the Singularity testam numai in DX12…
Si Doom de ce nu in Vulkan ? Tomb Raider de ce nu cu Async activat, cel putin rezultatul arata ca nu ar fi activat sau nu aveti acces la patch-ul cu pricina ?
Si de ce ma rog as testa Doom cu Vulkan cand API-ul implicit este OpenGL?
ptr. ca la o simpla cautare pe google –
http://www.gamersnexus.net/game-bench/2510-doom-vulkan-vs-opengl-benchmark-rx-480-gtx-1080
zice 30% crestere de performanta vs opengl.
Intradevar, cresterea semnificativa este pe placile AMD, ai si tu dreptate.
Tot la o simpla cautare pe Google vei gasi si cate jocuri implementeaza Vulkan in momentul de fata.
Cat despre Tomb Raider, am jocul original, pe Steam (la fel ca toate jocurile pe care le testam) cu toate update-urile la zi. Indica-mi si mie setarea pentru a-sync te rog…
http://lab501.ro/wp-content/uploads/2016/09/SetariTR.jpg
Ce importanta are cate jocuri folosesc vulkan, este o simpla setare, asa cum pui rezolutia in joc asa poti sa setezi si pe ce sa ruleze, nu te costa absolut nimic.
La Tomb Raider ai nevoie de ultimul patch, nu este nevoie de nici o setare.
Banuiala evidenta este ca nu ai cumparat toate jocurile alea si nu ai acces la ultimul patch, dar daca tu zici ca este cumparat inseamna ca asa e.
Are toata importanta din lume, pentru ca reprezinta performanta intr-un singur joc, cu un API care trebuie ales special. Performanta actuala in majoritatea jocurilor este alta. Cand vor fi jocurile bazate pe Vulkan majoritare, o sa testez si asa. Pana atunci nu am de ce, mai ales dupa minunatii de genul BF4 cu Mantle…
Cat despre Tomb Raider, cum spuneam, toate jocurile folosite de noi sunt originale, cu toate update-urile la zi.
http://lab501.ro/wp-content/uploads/2016/09/RTR.jpg
Si daca vreodata mai indraznesti sa insinuezi altceva, te sigur ca va fi ultimul tau comentariu pe orice coltisor de internet care .lab501.ro la sfarsit, cu orice nickname, mail sau IP.
Ca fapt divers, raspunsul pe care il asteptam de la tine la intrebarea legata de Tomb Raider era altul… Dar din moment ce nu stii despre ce este vorba m-am lamurit cu ce fel de cititor stau de vorba…
Zice “un API ales special”, adica un click de mouse ?
Sa zicem ca am o placa AMD si joc Doom, in Opengl am 60fps in si Vulkan am 90 fps, aceasi calitatea grafica, doar o simpla setare, ce aleg ?
Zice “performanta actuala in jocuri este alta”
Gresit, performanta este fix aia care o vezi pe ecran, daca doom ruleaza la 100 fps cu vulkan, aia este, nu te pacaleste cu un “API special”, se cheama optimizare, Nvidia o face din driver si AMD o vrea cu un click de mouse sau dx 12.
Si despre ce jocuri la general vorbesti ? ai testat toate jocurile ? daca schimbi un pic jocurile ai alte rezultate, deus ex mankind divided, grafica foarte buna si rezultate mai bune pe AMD.
Si da ai dreptate, e coltisorul tau aici pe lab501 si poti sa moderezi cum vrei comenturile, in coltisorul tau poti sa testezi cum vrei tu si in ce jocuri doresti, este opinia ta, faptele nu mai sunt ale tale, oricat ai vrea nu poti negi ca doom merge mai bine in vulkan pe amd, sau ca mai sunt si alte jocuri gen deus ex.
Cand spun performanta actuala ma refer la performanta placilor in general. Aleg o suita de teste care sa reflecte realitatea, in linii mari. Sa zicem ca din 11 jocuri pe care le testez eu, in 2 RX 480 merge mai bine decat GTX 1060, in 3 obtin aceleasi rezultate si in 6 GTX 1060 merge mai bine. Asta este performanta in general, cu putina indulgenta pentru AMD, pentru ca daca extrapolez la 110 jocuri iti garantez ca nu vei gasi 20 de jocuri in care RX 480 8GB merge mai bine decat GTX 1060 6GB…
Asta ma intereseaza pe mine, nu strict in jocul X. Apoi…spui ca Nvidia face optimizari in driveri? Sa inteleg ca AMD nu o fac? Sau chiar nu citeste nimeni capitolul “metodologie” unde am explicat de 1000 de ori ca nu folosesc setari speciale Nvidia (gen PhysX) sau AMD (gen PureHair) pentru comparatii….
Nu in ultimul rand, ce inseamna rezultate mai bune pe AMD? Pe ce AMD? Am testat Titan X Pascal, bate orice placa video AMD in orice joc. Inclusiv in DOOM cu Vulkan. Prin urmare, daca m-as exprima ca tine, acum ar trebui sa spun ca in orice joc “merge mai bine pe Nvidia”.
Nu ma exprim ca tine si inteleg ce vrei sa zici (RX 480 vs GTX 1060, de exemplu). Da, RX 480 “merge mai bine” in “DOOM cu Vulkan”. Dar cum iti explicam mai sus, testez pentru toti oamenii, nu doar cei care joaca DOOM.
Caz in care faptul ca RX 480 obtine rezultate mai bune cu Vulkan activat in DOOM decat GTX 1060 (sau poate chiar si GTX 1070) este absolut irelevant pentru cel care se joaca DOTA 2, CS:GO, GTA V, TF2 sau ARK: Survival Evolved, ca sa amintesc doar primele 5 cele mai jucate jocuri pe Steam in acest moment. Pentru ei va merge mai bine GTX 1060.
Cum spuneam… am inteles cu ce fel de cititor am de-a face. Faptul ca esti fanboy AMD este fix problema ta, dar te rog eu nu incerca sa imi explici mie cum stau lucrurile, pentru ca am testat cateva sute de placi video pana acum si cred ca imi pot forma singur o opinie. Daca tu ai nevoie sa iti intaresti convingerile gasind teste, jocuri si site-uri care subliniaza opinia ta, este din nou fix problema ta. Eu testez lucrurile in general, exact in cautarea FAPTELOR la care faceai referire mai sus. TU ai o OPINIE, pentru ca daca ii ai la suflet pe Nvidia trebuie sa te convingi singur ca AMD sunt varianta mai buna indiferent de realitate. Este dreptul tau si il respect. Doar nu incerca sa mi-l impui mie, pentru ca atunci avem o problema – nu prea imi plac afirmatiile incorecte.
Vezi tu… Eu personal nu lucrez pentru nici un producator si nu am cum sa fiu subiectiv in favoarea unuia sau a altuia pentru ca la finalul zilei lucrez/colaborez/testez cu toti. Prin urmare, in “coltisorul meu” pot sa moderez cum vreau comentariile si in “coltisorul meu” pot testa cum doresc eu cu ce jocuri doresc. Problema este alta… de ce te deranjeaza atat de mult ce fac eu “in coltisorul meu” daca tu stii “adevarul”? Stai linistit, apar si placi video mai puternice decat RX 480 de la AMD anul asta…
salut, pentru a alimenta aceasta placa, unde se poate gasi cablu alimentare pci-e cu un capat 6 pini tata/male pt o sursa de alimentare inter-tech energon 750w si un capat 8 pini pt a conecta cu placa; am intrebat la conectica si la magazinele care vand placa dar n-am primit raspuns
Cred ca la ceva de genul asta te referi, nu?
http://www.pcgarage.ro/cabluri-componente/nanoxia/cablu-adaptor-pci-express-1x-6-plus2-pini-la-1x-6-plus2-pini/
multumesc pt raspuns dar cablul trebuie sa fie tata/male la ambele capete pt a se conecta la sursa si la placa si un capat sa fie exact de 8 pini nu 6 cu 2, am deja 6 cu 2 si nu se potriveste; daca nu gasec cablu probabil trebuie alta sursa ca sa pot alimenta placa
Cablul trebuie sa fie mama la capatul dinspre sursa, altfel nu ai cum sa conectezi cablul tata de la sursa la el. Iar inspre placa video poate fi 6+2 sau 8, atata timp cat este cablu PCI-E. Daca nu se potriveste cablul 6+2 pe care il ai inseamna ca exista o problema…sau poate nu il pozitionezi cum trebuie.
la sursa inter-tech energon 750w capatul de cablu pci-e tre sa fie tata/male ca sa se poata conecta (ex: http://www.pcgarage.ro/surse/inter-tech/energon-cm-750w/) ma refer sa aiba “carlig de prindere” dupa cum se vede in poza ca e necesar la fel ca la capatul care se conecteaza la placa; capatul de cablu fara “carlig” nu se potriveste la o astfel de sursa;
intre cablul pci-e 8 pini si cablul pci-e 6+2 pini forma pinilor este diferita (nu am gresit pozitionarea, nici nu am cum datorita “carligului”); cand am conectat cablu 6+2 (care-l folosesc la placa amd r7) la placa rx nu am avut semnal/imagine si becul de la alimentarea placii clipea;
poate tu ai alta sursa sau alt cablu
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube