Review – MSI GeForce RTX 2060 Gaming Z 6G
MSI GeForce RTX 2060 Gaming Z 6G
Stau uneori si ma gandesc cum a pornit toata nebunia asta cu LAB501 si cum am ajuns sa testam hardware pe post de full time job. Desigur, la inceput era vorba despre overclocking… despre accesul la componentele necesare pentru a putea fi competitivi in fata pasionatilor cu posibilitati mult mai mari din vest. Nu a trecut mult insa pana ne-am dat seama ca marile site-uri internationale din acel moment nu ofereau toate informatiile de care aveam noi nevoie, nu aveau suficient background tehnic, sau nu le spuneau “pe bune”.
Asa ca am inceput noi sa testam produsele asa cum am considerat noi necesar, sa oferim informatiile tehnice dorite si sa le spunem pe bune, iar pentru asta am fost norocosi sa ajungem sa facem parte dintr-o mare familie – voi, cititorii nostri. Ceea ce nu stiam insa atunci era faptul ca in timp lucrurile aveau sa se schimbe. Si este si normal sa fie asa. Daca la inceput strangeam din dinti cateva luni pentru a achizitiona o placa de baza pentru teste, pe care o testam pana ajungeam sa o cunoastem in cel mai fin detaliu, in momentul in care ai teancul de placi de baza pe birou lucrurile nu mai stau chiar la fel.
Acelasi lucru este valabil si daca stam sa ne gandim la perspectiva… Testand zi si noapte, fiind implicati in domeniu, socializand constant cu producatorii, ajungand sa avem acces la informatii pe care simplii clienti nu le au, am inceput sa intelegem domeniul mai bine, sa avem o vedere ceva mai matura asupra modului in care industria functioneaza.
Iar asta ne-a adus uneori in conflict de opinii cu voi. Va mai aduceti aminte cat de mult am aparat strategia de preturi a celor de la Intel… Ani de zile acestia au lansat produse cu acelasi MSRP, insa evolutia schimbului valutar la noi in tara a avut ca efect un soc din punct de vedere mental pentru cei care isi aduceau aminte, in lei, cat costa in urma cu 10 ani un procesor. Si desi am putut intelege socul, am incercat sa atragem atentia asupra contextului (curs valutar, valoarea TVA-ului, s.a.m.d.), prin urmare nu intotdeuna am fost de acord cu voi.
Desigur, timpul a trecut, iar cei de la Intel si-au schimbat strategia, practicand acum preturi semnificativ mai mari decat in trecut, aspect pe care l-am si semnalat de altfel. Apoi le-am tinut partea celor de la Nvidia, in momentul in care au lansat seria Titan. Vedeti voi, mie personal mi se pare normal ca in orice domeniu sa existe un varf de gama… un produs de lux, care nu este accesibil oricui. Cei care chiar isi permit se vor bucura de asa ceva, pentru restul exista produsele normale, care ofera performante nu cu mult mai mici, pentru preturi semnificativ mai mici. Logic, nu?
Si logic a fost o perioada… pana cand preturile au inceput sa creasca si in tabara celor de la Nvidia, ajungand in momentul in care un Ti sa aibe un pret de referinta de 1000 Euro sau mai mare. Si am zis bine… nu ne trebuie Ti neaparat, in fond, preturile conteaza cel mai mult in zona mainstream, nu in segmentul high-end… Si uite asa am ajuns in luna Ianuarie, cand Nvidia au lansat produsul mainstream din seria RTX, pe numele sau Nvidia GeForce RTX 2060.
Si ne-a placut RTX 2060… pentru ca ofera performante superioare unui GTX 1070Ti, pentru ca este una dintre cele mai silentioase si reci referinte produse vreodata, pentru ca anul a inceput cu o lansare de produs mainstream. Dar si pentru ca ni s-a promis ca pretul de pornire va fi 1699 RON. Si trebuie sa recunosc, pentru o zi parca am vazut un model listat la 1699 RON pe ici, pe colo… Apoi timpul a trecut, iar pretul lui RTX 2060 porneste de la 1800 RON si ajunge la 2300 RON.
Si nu ma intelegeti gresit, RTX 2060 este o placa video performanta, iar pretul se datoreaza in parte si deprecierii monedei nationale in ultimele saptamani. Dar parca… totusi nu inteleg cum s-a ajuns la pretul asta. In SUA RTX 2060 are un MSRP de 349 USD… adaugand TVA-ul de rigoare ajungem la 415 USD. La un curs USD de 4.16, asta ar insemna 1727 RON, destul de aproape de pretul comunicat. In Germania de exemplu, unde Nvidia vinde placa direct de pe site-ul GeForce, pretul este 369 Euro (TVA inclus). Inmultit cu 4.6, valoarea EURO din momentul lansarii, asta inseamna 1697 RON… adica aproape exact pretul comunicat. Chiar si astazi, cand Euro este 4.75, pretul ar fi 1752 RON, adica nu departe de pretul recomandat.
De ce avem preturi cuprinse intre 1800 si 2300 RON, eu unul nu stiu. De ce mai avem preturi recomandate, daca oricum nu au legatura cu realitatea, iar nu stiu. Si spun asta in conditiile in care activez in domeniul asta de mai bine de o decada si am inteles la fiecare lansare considerentele care au stat la baza strategiei de lansare. Ei bine, de aceasta data eu unul nu mai inteleg. Ce am inteles insa cu siguranta este faptul ca de acum inainte voi privi cu circumspectie preturile comunicate de producatori. Pentru ca in ultima vreme, acestea au tendinta de a nu corespunde cu realitatea din teren.
Din fericire, treaba noastra nu consta in analize de ordin financiar, sau speculatii legate de noi tehnologii, ci in testarea de produse, motiv pentru care astazi vom discuta despre prima implementare custom de RTX 2060 ajunsa pe masa noastra de teste, mai precis MSI GeForce RTX 2060 Gaming Z 6G. Nu, desigur, nu costa 1699 RON. Dar macar discutam despre o implementare custom, nu despre referinta…
Comentarii
Urasc placile care au racirea asa de imensa desi nu este nevoie ( doar ca sa dea bine) si care ocupa 2 sloturi jumate. La o placa ca asta chiar nu era nevoie avand in vedere tehnologia, dar cumva trebuie sa justifice pretul enorm pt ceea ce ofera!
Salut,
Mi se pare mie sau e cam degeaba implementarea custom ? Nvidia e mai silentioasa (altadata atributul seriei MSI Gaming), temperaturile nu sunt foarte diferite, iar performantele sunt in marja de eroare.
Testele banuiesc ca au fost facute pe profilul normal si nu pe cel OC. Ar fi fost oportun sa vedem si profilul OC ca sa stie omul pe ce da banii, chiar daca site-ul MSI nu specifica asta.
PS: Inno3d RTX 2060 este la 1699 RON pe un site cu nume de celula.
E plictisitoare evoluția GPU în ultimii ani, de parcă următorii pași ar fi trecerea acestora în categoria de lux… Unde-i pasiunea? Huang e deja pierdut în a se compara cu umbra ATI, Ray Tracing în timp real e încă o implementare incompletă, chestiile noi apar în lumea Enterprise… VR-ul la un preț accesibil încă nu e aici, dezvoltatorii de jocuri sunt simpli pioni în lupta magazinelor de jocuri… Măcar avem prima și ultima pagină din acest test 🙂
Am vazut-o azi in oferta la Saturn.de la 374 euro, cu Battlefield 5.
https://www.saturn.de/de/product/_msi-geforce-rtx-2060-ventus-6b-oc-v375-017r-2514059.html
Decat sa o cumperi in lei din Romania, mai bine o comanzi online, o platesti cu cardul si asta este.
Nu mai cumpăr demult piese GPU pt PC noi nouțe cu preturi tot mai mari… aștept un an și o iau cu 800-1000 lei
Mai ales că abia am luat gtx 1080 cu 1500lei de pe Olx…Așa că pot să stau liniștit și doi ani
Cum a zis și Monstru, dacă lumea cumpără la prețurile astea… Poate o să vină și reversul, când or să rateze targhetele financiare (ceea ce s-a și întâmplat cu nVidia) și vor scădea la bursă. Politica profitului cu orice preț are și ea limitele ei.
Nici la ora actuala nu se gaseste in magazine. Din pacate in Romania avem furnizori de 2 lei…..
Pingback: Review – MSI GeForce RTX 2060 Gaming Z 6G | Stiri IT & C
Pingback: Review – MSI GeForce RTX 2060 Gaming Z 6G - 1iT.ro - Stiri IT, noutati si tehnologie
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube