Review – Nvidia Titan V – Enter the matrix

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 2 February, 2018.

Nvidia Titan V

 
Teama, confuzie si nu in ultimul rand sentimentul dureros ca se intamplase ceva… ceva catastrofic, ceva care avea sa ii schimbe viata pentru totdeauna. Acestea erau doar cateva dintre sentimentele care asaltau trupul palid, golas, care se zvarcolea pe jos, acoperit cu o mazga nedefinita, brazdat de muschi cotropiti de o durere surda, care refuzau sa se supuna comenzilor trimise de creierul dezorientat. O durere ascutita, ca un piron incins infipt in lobul occipital, completa manunchiul de senzatii de cosmar pe care ratiunea nu putea sa le defineasca, cu atat mai putin sa le explice.

Unde sunt? Ce s-a intamplat? De ce nu ma pot ridica? De ce este intuneric? Intrebarile se zbateau cu furie in mintea sa, lovind ca un ciocan scoarta cerebrala. Nimic din ceea ce simtea nu ii era familiar, de la trupul slabit, chircit in pozitie fetala si pana la mirosul fetid care il inconjura ca o mantie calda, umeda, pestilentiala. Palmele si talpile ii erau chinuite de furnicaturi – ceea ce la inceput se simtise mai mult ca o amorteala, se transforma acum intr-o senzatie mistuitoare de arsura. De parca un foc invizibil i-ar fi consumat palmele… talpile… fruntea.

Am murit? Am ajuns in iad? Dar… unde sunt cazanele? Unde sunt flacarile Gheenei? Si ce este mirosul acesta ingrozitor? Oare asa miroase pucioasa? Si totusi… unde sunt? Cum am ajuns aici? Ca un metronom machiavelic, fiecare intrebare revenea ritmic, dureros, fara raspuns. Orice incercare de a strapunge intunericul, orice incercare de a lega firul evenimentelor, orice incercare de a clipi, de a misca orice muschi, oricat de mic, se transforma intr-un spasm crancen, dureros, diferit de orice simtise pana in acel moment.

Si totusi… o voce ingropata adanc, in spatele constiintei, o voce plapanda, disperata, continua sa repete obsesiv. Trebuie sa ma misc. Trebuie sa respir. Trebuie sa plec de aici. Si pe masura ce aburii opaci ii paraseau privirea, iar forme rosiatice incepeau sa se contureze in intuneric, filmul vietii isi relua cursul, pe repede inainte. Un om masiv… ochelari de soare… si mainile intinse. Parca… parca era vorba despre o decizie de o importanta colosala. Da… decizia. Mainile intinse… Pastila albastra… Morpheus… asa il chema!!!

Intr-o juxtapunere kuleshoviana, imaginile prindeau contur in mintea sa, scurt, percutant, dureros, in timp ce masina il arunca pe toboganul umed. Si in timp ce bratul metalic il ridica inspre vasul cu forme nemaivazute, Neo isi aminti… alesese pastila rosie! Adevarul… raspunsul… iesirea din matrice! Asa incepea ultimul capitol al existentei umane… lupta impotriva masinilor.

Ceea ce nu este descris pe larg in universul Matrix este modul in care masinile au ajuns sa puna stapanire pe lume… sa reduca rasa umana la nivelul de simpli acumulatori organici. Ei bine, candva, peste mii de ani, cand putinii oameni care vor mai fi inca liberi vor descoperi fragmente dintr-un hard-disk antic, in timp ce cauta informatii despre cum sa invinga matricea sau terminatorii, poate aceasta poveste va putea fi recuperata. Povestea inceputului… a primului pas inspre viitorul imaginat de fratii Wachowski sau de James Cameron.

Iar acestor oameni ar trebui sa le spunem, ca inainte ca masinile sa devina constiente, au existat doi pasi importanti din punct de vedere istoric. Primul a fost sa le facem puternice… cat mai puternice. Iar al doilea a fost sa le oferim capacitatea de a invata! Iar astazi, dupa o serie intreaga de Titani care au fost cat se poate de puternici, avem ocazia sa vedem primul Titan gandit pentru deep learning. Nvidia Titan V.

 

Comentarii

7 comentarii la: Review – Nvidia Titan V – Enter the matrix

  1. doru pop a scris pe:

    Woau…
    Frumoasa introducerea…
    Apoi de placa …ce sa mai … dupa citirea specificatiilor , am crezut cu emotie ca o sa vad diferente mult mai mari la jocuri … Nu ca n-ar fi puternica , “Dar nu este monstrul pe care il cauta majoritatea gamerilor”…

    Primavara -vara sigur deci ne asteptam la ceva frumos .

    Bravo nvidiei ca nu se opresc ( mai ales ca oricum nu mai are concurenta ) , acum daca noile placi ar veni si cu preturi pamantesti …ar fi super…( sa nu puna 1500 Euro pt noile placi ce vor urma in primavara )

  2. doru pop a scris pe:

    Cred ca la minerit asta face cel mai bine treaba 🙂

  3. JJ.Nicolae a scris pe:

    Cu o pastila dublu fata de cele anterioare, cu viteze bune si inca umpic ciuntita (eu cred ca intentionat vezi SM-urile) e clar ca au lasat loc pentru mai bine.
    Buna pentru minerit, clar, dar si pretul pe masura. Iar cum asa incet incet gamingul pe PC va trece pe planul 2 in favoarea mineritului (din punct de vedere al GPU, parere personala). Chiar daca producatorii “ar dorii” sa nu fie asa, dintr-un anumit punct de vedere (fiabilitatea in timp a placilor), din alt punct de vedere ar prefera sa fie cererea mai mare decat productia (pana la urma castigurile sunt baza oricarei afaceri).
    Sunt curios versiunile din gama de mijloc cum vor arata, mai ales ca inca NVIDIA nu are un rival adevarat (poate pana la finele anului se va schimba si acest fapt).

  4. doru pop a scris pe:

    Cand nu mai ai concurenta …si vezi ca placa veche se vinde in draci la peste 1000 euro , ce motiv altul sa scoti alta mai buna, decat s-o pui la vanzare la pret si mai ssus, ai avea?

  5. teo a scris pe:

    Bine ca dupa atatea luni de cand a aparut v-ati trezit si voi sa faceti review.

  6. hizo a scris pe:

    ppentru ce va insemna sper cat mai curand aplicatiile care vor folosi capacitatile deep llearning, pretul, pt aceasta placa deschizatoare de drum, e deplin justificat…

  7. doru pop a scris pe:

    @teo ce inseamna la tine ” atatea luni” ca eu din cate stiu placa aceasta, nvidia doar in decembrie (acum 2 luni) au anuntat-o.

Lasa-ne un comentariu: