AMD Ryzen 8000G – AMD Ryzen 7 8700G & AMD Ryzen 5 8600G Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 29 January, 2024.

AMD Ryzen 8000G

 

Conceptul de APU a fost inventat practic de cei de la AMD, aceasta fiind de altfel si o serie de produse cu care am avut contact inca de la prima implementare desktop de acum mai bine de 12 ani. In iunie 2011 vedea lumina zilei APU-ul AMD A8-3850 folosind arhitectura Llano si incorporand on-die o placa video cu specificatii impresionate la acea vreme, derivata din GPU-ul Redwood (Radeon HD 5570 / HD 5670). Anii au trecut iar APU-urile au devenit din ce in ce mai importante avand in vederea implicarea AMD din ce in ce mai mult in segmentul de notebook-uri si ultraportabile, unde au recuperat o cota de piata consistenta in ultimii ani.

Cel mai important salt de performanta a avut loc odata cu introducerea arhitecturii Raven Ridge (2400G si 2200G) in Februarie 2018. Acestea integrau o unitate CCX, alcatuita din 4 nuclee bazate pe arhitectura Zen, precum si o solutie grafica integrata bazata pe arhitectura Vega 8. Cum arhitectura Picasso (3400G si 3200G) nu era decat un refresh cu imbunatatiri minore de performanta fata de Raven Ridge datorita trecerii la microarhitectura Zen+, un nou pas decisiv in performanta a venit odata cu lansarea arhitecturii Renoir. Aceasta folosea microarhitectura Zen 2 si a integrat atat procesoare desktop (4700G, 4600G si 4300G, cu un TDP de 65W, respectiv versiunile echivalente GE, cu un TDP de 35W), cat si echivalentele lor mobile pe socket FP6 din familiile HS, H si U.

Daca procesoarele Renoir destinate desktop-urilor au fost comercializate strict catre integratorii de sisteme, urmasele lor bazate pe arhitectura Cezanne au fost oferite si consumatorilor finali. Bazate pe microarhitectura Zen 3 pentru CPU si Vega 8 pentru IGP (acelasi ca si generatia anterioara, insa ruland la frecvente mai ridicate), procesoarele Ryzen din seria 5000G au fost interesante in mod special avand in vedere controller-ul de memorie care atingea frecvente impresionante dupa cum v-a aratat colegul meu Tudor aici. Acesta este momentul cand deja lansarile de APU-uri pentru desktop urmau dupa introducerea arhitecturilor respective in produsele echivalente destinate laptop-urilor si ultraportabilelor, de multe ori chiar la distanta de cateva luni. Acest lucru este normal avand in vedere ca procesoarele Ryzen din seria 5000 aveau un raport performanta per watt foarte bun datorita microarhitecturii Zen 3 si a procesului de fabricatie TSMC pe 7nm, competitivitatea AMD pe piata de laptop-uri de gaming, dar si ultraportabilelor premium a crescut simtitor.

Zen 4 a adus un nou salt din punct de vedere al IPC-ului dar si al performantei per watt dupa cum am vazut in numeroasele noastre articole dedicate acestui subiect. Familia AMD Ryzen 7000 a adus pe langa suportul DDR5 si integrarea unei placi video pe toate procesoarele din gama, facilitate rezervata pana acum doar procesoarelor cu sufixul G. Aceasta se numea simplu “Radeon Graphics”, era bazata pe arhitectura RDNA 2 insa nu putea fi vorba de prea multe valente 3D, avand in vedere ca avea doar 2 CU. Pe partea de procesoare mobile insa aveam la acel moment APU-uri cu grafica RDNA 2 ce urcau pana la 12 CU, insa cu arhitectura Zen 3+ pe litografie de 6nm cu suport DDR5 (Ryzen 6000, Ryzen 7035).

Avand in vedere ca acolo fac cea mai mare diferenta din punct de vedere al consumului, cei de la AMD obisnuiesc sa foloseasca imbunatatiri ale procesului de fabricatie prima oara pe procesoarele mobile. Prin urmare nu mica ne-a fost mirarea cand anul trecut AMD au lansat pe piata familia de procesoare mobile Ryzen 7040 bazate pe arhitectura Phoenix. Aceasta combina microarhitectura Zen 4 cu grafica RDNA 3 cu pana la 12 CU si motor Ryzen AI dedicat intr-un design monolitic fabricat de TSMC in litografie pe 4nm (Ryzen 7000 destinat desktop-urilor bazat pe nucleul Raphael este multi-die cu complexul CCD fabricat pe 5nm in timp ce blocul I/O este pe 6nm).

In cadrul CES-ului din acest an insa fanii APU-urilor desktop au fost incantati sa afle ca la finalul lui Ianuarie se vor putea bucura de un salt semnificativ de performanta daca e sa comparam cu vechile modele Ryzen 5000G. Trecerea de la microarhitectura Zen 3 la cea Zen 4 ar trebui sa ne aduca imbunatatirile regulamentare de IPC de la o generatie la alta, insa cireasa de pe tort este trecerea de la venerabilul iGPU dotat cu Vega 8 la o solutie moderna RDNA 3. Practic avem de-a face cu familia de procesoare mobile Ryzen 7040 portate pentru platforma desktop AM5, cu tot cu motorul Ryzen AI. Haideti asadar sa facem cunostinta cu familia de procesoare AMD Ryzen 8000G pe pagina urmatoare!

 

 

Comentarii

2 comentarii la: AMD Ryzen 8000G – AMD Ryzen 7 8700G & AMD Ryzen 5 8600G Review

 1. Radu a scris pe:

  Am un 7840HS, si sunt foarte multumit de el … merge ok in Path of Exile, Football Manager si in aplicatiile folosite. Pe desktop astept Strix Halo, care va fi cu adevarat APU-ul asteptat de toti.

 2. vlad0ne a scris pe:

  Excelent articol. Multumim!
  Ca detinator al unei PB cu chipset P35 (da, inca functioneaza) ma gandesc la un miniPC cu mATX.
  Decizia acum este si mai grea odata cu aparitia acestor APU-uri…..
  Ce sa fie, ce sa fie? 5600/5700G / AM4 sau 7600/8600G/8700G > AM5……hmmm…grea decizie.

  Toate bune!

Lasa-ne un comentariu: