IDF 2011 – Sandy Bridge E, DX79SI si RTS2011LC

Scris de: , in categoria: Procesoare & Chipseturi, in 13 September, 2011.

Ei si uite asa mi-am adus eu aminte cum este sa tremuri asa putin de anticipatie cand te gandesti la ceva bun de tot, care vine, se apropie, arata din ce in ce mai mult a certitudine, dar stii ca mai ai de asteptat…Dar nu, nu din cazua asta tremuri de anticipatie, ci datorita faptului ca ai ocazia sa vezi asa ceva la lucru cu 3-4 luni inainte de lansare, cum s-a intamplat astazi in cazul meu.

Trebuie sa va spun de la bun inceput ca anumite informatii sunt sub NDA, inclusiv benchmark-urile pe care le vom rula maine, deci nu va asteptati la cine stie ce dezvaluiri socante din partea mea. Totusi, ceea ce va pot spune este foarte interesant, si ne ajuta sa cunoastem mai bine viitorul varf de gama Intel, si sa stim la ce sa ne asteptam din partea acestuia.

.


.

Despre Sandy Bridge E stim deja ca va fi lansat pe piata in Q4 2011 (atentie, asta poate insemna si Ianuarie 2012), ca va avea in prima faza 6 nuclee si 12 fire de executie, ca va folosi un nou socket (LGA2011), precum si un nou chipset (X79), ca va putea fi overclockat mai bine decat Sandy Bridge (unde acest mai bine nu este definit cu exactitate) si ca va fi, desigur, un animal de procesor pe care orice pasionat il va dori cu siguranta.
.

.

Ei bine, astazi am putut vedea cateva lucruri interesante, dupa ce am observat doua sisteme cu Sandy Bridge E la treaba. In primul rand, am vazut un astfel de sistem ruland la 4,72GHz, cu multiplicator 40. Cum este posibil acest lucru? Ei bine, atunci cand spuneam ca overclocking-ul limitat al base-clock-ului in cazul seriei Sandy Bridge este o limitare arhitecturala, nu glumeam. Nici in cazul lui SB-E nu vom putea obtine frecvente prea mari ale BCLK-ului. O sa spuneti ca am mintit poporul cu televizorul, si SB-E ar fi trebuit sa permita un overclocking “mai bun” decat SB. Corect, asta se si intampla, dar cu ajutorul unui mic artificiu folosit de inginerii Intel.

Practic, in afara de BCLK si multiplicator, acestia au introdus un nou factor in ecuatie, mai precis Reference Clock Ratio. Acesta functioneaza ca o cutie de viteze intre multiplicator si BCLK, pe care il multiplica cu 1, 1.25 sau 1.6. Asta inseamna ca in cazul frecventei stock vom avea RCR 1, iar in cazul in care vrem sa overclockam din BCLK si mai putin din multi, vom folosi un RCR de 1.25 sau 1.6, caz in care BCLK-ul echivalent ar fi de 125 sau 160MHz, fara a afecta insa frecventa PCI-E. Destul de elegant, nu-i asa?

In alta ordine de idei, PLL Override-ul a ramas la locul sau, si tot Enabled sau Disabled va fi (deci din pacate nu vom putea seta valori, deci ne vom izbi la un punct de aceeasi limita insurmontabila ca si in cazul procesoarelor Sandy Bridge). Baietii de la Intel nu au vrut sa imi arate vCore-ul folosit pentru 4,72GHz daily-use, si nici temperatura procesorului, dar folosind degetometrul mi-am dat seama ca aerul evacuat de coolerul pe apa Intel (vezi pagina urmatoare) era cu aproximativ 5-8 grade mai cald decat temperatura mediului ambient, deci la 4,72GHz, cu o racire decenta, SB-E este un procesor…cool…

Comentarii

4 comentarii la: IDF 2011 – Sandy Bridge E, DX79SI si RTS2011LC

  1. Gogu Steriade a scris pe:

    Multimum de noutati.Pe placa aia de baza e chiar imposibil sa montezi un cooler mare gen dh-14,sunt chiar curios ce solutie se va gasi pentru noua prindere.Banuiesc ca are socketul backplate incorporat?

  2. Costi a scris pe:

    http://lab501.ro/stiri/sandy-bridge-e-modele-si-preturi
    ”Asadar, modele Sandy Bridge E pe LGA 2011 vor fi pentru inceput 3 la numar, toate beneficiind de Hyperthreading, Turbo si avand un TDP de 130W, dar venind fara cooler in pachetul retail; desi multi dintre noi nu le vor folosi oricum, coolerele incluse in pachet erau binevenite.”

    Până la urmă pachetele retail vor include și cooler? Eu unul sper că nu 😀

    Și mai sper că i7-3820 va fi mai ieftin ca un 2600k.

    Din câte am citit pe wiki, sistemul de prindere al coolerului este compatibil cu cel pentru LGA 1366. Lucru bun pentru cei care vor dori wc.. :-”

    Legat de memorii, spre exemplu în cazul quad-ului, canalele for fi conectate cu nucleele 2 câte 2. Asta am văzut într-o diagramă care din păcate nu o mai găsesc.. 🙁

    Tot în diagrama respectivă era specificată frecvența memoriilor: 1600MHz :X Încă un lucru care sper să vie adevărat.

    Un lucru neobișnuit: îmi place placa de bază de la Intel 😀 soluția de răcire de asemeni.. :-s

    Chiar dacă îmi place, mai mult ca sigur voi alege o placă de bază, cu 4 sloturi de memorie(măcar să le umplu pe toate, mai ales că s-a ieftinit așa mult DDR3-ul), 2 sloturi pci express și un vrm bunicel dar musai răcit(sau poate fără radiator.. ca să pun un WB.. >:) ).

    D’abea aștept mai multe detalii.

  3. rage fuury a scris pe:

    Monstru, poate ne spui ceva despre chestia asta (?!):

    http://www.techpowerup.com/152055/LucidLogix-Injects-HyperFormance-to-Virtu-Software-for-Faster-More-Responsive-Gaming.html

    Vsync-on/Vsync-off, micro-stuttering- less micro-stuttering, Hope/No hpe 🙂 ?

  4. Monstru Post author a scris pe:

    Costi – deciziile producatorilor se mai schimba inainte de lansare, nu este o noutate. In momentul de fata, cei de la Intel au confirmat prezenta unor solutii de racire standard in pachetul procesoarelor. Evident, se pot razgandi din nou pana in momentul lansarii, oricum vom afla in curand (in jur de o luna).

Lasa-ne un comentariu: