IDF 2011 – Seminar Intel despre overclocking
Pe data de 15 Septembrie mi-am “aniversat” ziua de nastere. Da, da, stiu, multumesc, multumesc, Facebook-ul si forumul au luat foc de urari
Nu asta era ideea, ideea era modul in care am aniversat acest moment. Dupa cum stiti, exista o diferenta considerabila de fus orar intre San Francisco si Bucuresti. Motiv pentru care exact in momentul in care pe meleaguri mioritice orologiul batea ora 00:01, 15 Septembrie, eu participam la o conferinta despre overclocking gazduita de catre Dan Ragland, Senior Platform Engineer Intel si Michael Moen, Senior Hardware Engineer Intel. Ce poate fi mai lab501 de atat? Sa schimbi prefixul discutand despre overclocking exact cu oamenii responsabili cu potentialul de overclocking al platformelor Intel!!!
Ei bine, pe parcursul unui seminar care a durat aproape doua ore, speaker-ii au explicat pe larg ce inseamna overclocking, cum se face, unde se poate ajunge (exemplificand cu rezultate de pe HWBot), au analizat din acest punct de vedere platforma X58 si platforma Z68, si au oferit si o serie de mici secrete in legatura cu imbunatatirea potentialului de overclocking al platformei Z68. Nu pot sa descriu ce sentiment am avut pe parcursul acestui seminar, in care oamenii de la Intel, in cadrul IDF-ului, explicau celor interesati cum sa overclockeze Sandy Bridge sau i980X. Iata ca dupa ani de zile in care overclocking-ul a fost chestia aia inutila de care sunt interesati doar cativa, cei de la Intel acorda o importanta deosebita acestui fenomen, aspect care nu poate decat sa ne bucure!
Asa cum va puteti inchipui, la final overclockerul din mine a preluat comanda, si va promit tuturor celor care ati fost dezamagiti de modul in care se overclockeaza procesoarele Sandy Bridge ca v-am razbunat pe deplin, aruncand o serie de intrebari foarte dureroase in joc (ca de la overclocker extrem la inginer Intel), intrebari la care evident am primit raspunsuri mai mult sau mai putin oficiale si ocolite…Evident, nu ma asteptam la raspunsuri directe legate de faptul ca Internal PLL Override nu poate fi setat ca si valoare ci doar on/off, si nici legat de faptul ca Sandy Bridge iubeste frigul la fel ca un tuareg in costum de baie. Important este insa ca am ridicat aceste probleme, si sper ca macar in viitor sa se tina cont de acest feedback, pentru a putea vedea frecvente si mai mari decat ceea vedem acum.
In final, lasand satisfactia personala la o parte, am mai aflat cateva lucruri interesante. In principiu, asa cum v-am spus deja, si Sandy Bridge E va “beneficia” de acelasi Enabled/Disabled Internal PLL Override, ceea ce nu constituie chiar o veste buna. Si ceva imi spune ca nici senzorii de temperatura nu sunt mai cu mot decat in cazul celor folositi pe Sandy Bridge, deci potentialul de overclocking va fi similar, doar ca vom avea mai multe nuclee precum si posibilitatea de a overclocka putin mai mult din BCLK. Pe de alta parte, am aflat ca Ivy Bridge va avea in principiu aceleasi caracteristici cu Sandy Bridge, deci se va overclocka aproximativ similar, insa vom avea un multiplicator maxim mai mare (63). Coreland acest lucru cu faptul ca procesul de fabricatie va fi mai performant, cred ca vom vedea macar 6,4-6,5 GHz din Ivy Bridge, ceea ce ar trebui sa ne permita sa spulberam inca odata majoritatea benchmark-urilor. Sper doar ca pana atunci sa fie rezolvata si problema senzorilor de temperatura si a comportamentului la frig.
.
Comentarii
Sunt curios cum au raspuns la intrebarea legata de scalarea in LN2… La multi ani Monstru!
La mulţi ani Monstrule!