Studiu – AMD Athlon 200GE & MSI A320M PRO-VH Plus
Overclocking
Bun, am testat unul dintre cele mai accesibile procesoare de pe piata, AMD Athlon 200GE, comparandu-l cu modele semnificativ mai costisitoare, din lipsa de candidati pentru o astfel de comparatie. Apoi, am facut o aroganta si strict din punct de vedere al curiozitatii stiintifice, l-am imperecheat cu o placa grafica GTX 1080 si l-am comparat cu cele mai puternice procesoare ale momentului, pentru a vedea cat de mult limiteaza efectiv procesorul o placa grafica high-end.
Inainte sa tragem concluziile, mai avem pentru voi un mic bonus, mai precis cateva cuvinte legate de overclocking. Stiu, stiu, AMD Athlon 200GE are multiplicatorul blocat… nu am uitat ce am spus la inceputul acestui articol. Insa, fara o pozitie oficiala din partea celor de la AMD legata de acest lucru, se pare ca MSI au facut “o greseala” in momentul in care au publicat pe site-ul de suport versiuni de BIOS cu suport pentru AGESA 1.0.0.6, astfel incat, in cazul placilor de baza care permit overclocking-ul (deci nu A320), multiplicatorul lui AMD Athlon 200GE poate fi setat mai sus de 32x… Interesant, nu-i asa?
Exact asta m-am gandit si eu, prin urmare am aplicat o tensiune de alimentare de 1.4v pentru procesor si …supriza, acesta zburda voios la 3900MHz. Si pentru ca eram curios, am cautat si tensiunea necesara (setata in BIOS) pentru stabilitate in Cinebench la 4GHz si in jurul valorii de 1.45v am reusit si aceasta performanta.
Desigur, pentru utilizare zilnica va recomand sa il tactati la 3.8GHz cu o tensiune de 1.35-1.38v, insa faptul ca am reusit sa atingem 4GHz pe un procesor blocat il face pe acesta si mai interesant, din punctul meu de vedere. Evident, pentru a putea seta multiplicatorul am utilizat o placa de baza MSI X470 Gaming M7 AC, deoarece modelele echipate cu chipset A320 nu permit acest lucru.
Comentarii
Buna Ziua
Ma intereseaza sa achizitionez un astfel de kit pentru un sistem Home Cinema dar care sa poata rula fara probleme orice fel de continut 4k, credeti ca este suficiient de puternic ?
Pingback: Studiu – AMD Athlon 200GE & MSI A320M PRO-VH Plus | Stiri IT & C
Pingback: Studiu – AMD Athlon 200GE & MSI A320M PRO-VH Plus - 1iT.ro - Stiri IT, noutati si tehnologie