CPU Coolers: ThermalRight Ultima-90 si ThermalRight SI-128 SE

Scris de: , in categoria: Racire, in 13 June, 2008.

Data fiind caldura de afara si nevoia acuta de racire m-am bucurat cand am primit spre testare 2 coolere high-end de la ThermalRight: Ultima-90 si SI-128 SE. Cu totii stim ca solutia reprezentata de un cooler tower construit pe baza fenomenului de heatpipe si ajutat de un ventilator de 120mm este solutia ideala dar ce ne facem atunci cand avem o carcasa mai restrictiva care nu permite montarea coolerelor inalte sau vrem sa racim mai bine tranzitorii MOSFET si northbridge-ul? Atunci intra in ecuatie cele 2 coolere prezentate astazi…

Sistemul de test:

CPU: Intel Core 2 Duo E6600 (FPO L627B – batch foarte fierbinte) @ 3600MHz @ 1.43v (BIOS setat 1.5v)
MB: ASUS Rampage Formula
RAM: 2GB Mushkin XP2-9200
VGA: ATI Radeon X800XT
PSU: Mushkin HP-580AP 580W
SO: Windows XP Professional SP2

1. ThermalRight Ultima-90

Dimensiuni: 115 x 55 x 139 mm (doar radiatorul)
Greutate: 460 grame (doar radiatorul)
Compatibilitate: Intel LGA775, AMD AM2

Acesta este un radiator compact fiind bazat pe un design cu 6 heatpipe-uri din cupru pentru transfer rapid al caldurii. Baza este din cupru nichelat si beneficiaza de dimensiuni cat si greutate reduse. Accepta ventilatoare de 92mm si 120mm dar parerea mea este ca folosirea acestui radiator cu un ventilator de 120mm este complet inoportuna din cauza faptului ca 1/4 din aer este suflat pe langa heatsink. De asemenea “punctul mort” al unui ventilator de 120mm este semnificativ mai mare decat cel al unui ventilator de 92mm si acesta este situat fix in mijlocul radiatorului. Pentru un ansamblu compact si potrivit scopului am ales sa testez doar cu ventilatoare de 92mm. Testarea a fost realizata pe o platforma open-air folosind 2 ventilatoare de 92mm: Nexus Real Silent 92mm (1500rpm) dar si Zalman ZM-F2 (2800rpm).

Temperaturile obtinute au fost bune tinand cont de dimensiunea redusa a heatsink-ului. Astfel am obtinut 77 grade in LOAD folosind ventilatorul Nexus Real Silent si, respectiv, 65 grade in LOAD folosind ventilatorul Zalman.

Este un heatsink potrivit celor limitati de spatiul in carcasa dar si celor care nu au un procesor cu un TDP foarte ridicat si isi doresc o carcasa cu cat mai mult loc interior.


2. ThermalRight SI-128 SE

Dimensiuni: 125 x 145 x 91.5 mm (doar radiatorul)
Greutate: 510 grame (doar radiatorul)
Compatibilitate: Intel LGA775, AMD AM2

Acest heatsink este proiectat pentru functionare optima impreuna cu un ventilator de 120 mm cu un numar mic de rotatii pe minut. Acest lucru este posibil datorita design-ului proprietar cu lamele perforate ca la seria HR. Este echipat cu 4 heatpipe-uri de 8 mm din cupru nichelat pentru un transfer eficient al caldurii. Baza este de asemenea construita din cupru nichelat. Design-ul orizontal permita o compatibiliate sporita cu placile de baza, iar ventilatorul raceste adiacent si componentele din jurul procesorului (VRM, MOSFETI, MCH). Testarea s-a realizat cu ventilatorul Nexus Real Silent PWM 120mm setat la 1200rpm, dar si cu un ventilator Delta 120mm 113CFM functionand la 3500rpm pentru a observa scalarea performantelor coolerului odata cu cresterea airflow-ului.

Performantele au fost multumitoare (desi nu se ridica la nivelul celor mai performante coolere din prezent). De mentionat ar fi faptul ca temperatura majoritatii componentelor din jurul procesorului a scazut cu cateva grade in comparatie cu folosirea unui cooler tower. Astfel am obtinut 75 grade in LOAD folosind ventilatorul Nexus Real Silent si, respectiv, 63 grade in LOAD folosind ventilatorul Delta.

In concluzie SI-128 SE este un cooler bun pentru cei care au carcase cu ventilatoare mari (200-300mm) pe panoul lateral cat si pentru cei care sunt preocupati de racirea foarte buna a VRM-ului.

Comentarii

5 comentarii la: CPU Coolers: ThermalRight Ultima-90 si ThermalRight SI-128 SE

  1. Aciduzzu a scris pe:

    Ratone ai incheieri gen maturoiu(XPC).
    U can do better then this 😉

  2. Era si el mai la inceput, vezi articolele mai noi ;).

  3. on-x a scris pe:

    ma intereseaza si pe mine unde pot gasi date tehnice despre aceste ventilatoare sau in principiu despre racirea CPU.

  4. Matose Post author a scris pe:

    Nu am inteles exact detalii despre ce anume ai vrea sa aflii. Despre ventilatoarele folosite in test sau despre radiatoare?

  5. on-x a scris pe:

    ma intereseaza despre racirea cu lichid… date tehnice sau un calcul termic daca stie cineva unde sa gasesc.
    Eu sunt anu` 5 la poli si asta e proiectu meu de diploma Liquid Cooling for CPU si imi trebuie documentatie.

Lasa-ne un comentariu: