Best Aircooling vs. best Watercooling – EK Supremacy Elite vs. Thermalright Silver Arrow SB-E Extreme
De foarte mult timp am vrut sa fac un articol in care sa se infrunte cel mai bun aircooler pentru bench cu cea mai buna solutie de racire pe apa, adica un circuit compus din cele mai performante componente disponibile.
In cele din urma acest proiect a vazut lumina zilei, si este foarte bine ca acest lucru s-a intamplat mai tarziu pentru ca solutiile de racire au evoluat in tot acest timp, ajungand la un nivel foarte ridicat, facand articolul mai interesant. Inainte de a intra in detalii, voi spune cateva cuvinte despre cele doua metode de racire folosite de entuziasti:
Aircooling – cea mai folosita metoda de racire de pe HWBot, dar si cea mai putin performanta. Cu toate acestea, cu “ceva” munca si perseverenta se pot obtine rezultate impresionante si cu aceasta racire. Cu ajutorul unui hardware bun, la un ambient redus si folosind solutii foarte performante de racire se pot obtine rezultate de top, ce depasesc multe rezultate obtinute cu raciri extreme.
Watercooling – treapta urmatoare (si ultima) in categoria entuziastilor o reprezinta racirea pe apa, care are cateva avantaje importante fata de racirea pe aer si care poate duce performanta la un nou nivel, imposibil de atins cu aircooling. Cel mai important avantaj este dat de folosirea apei la temperaturi scazute, care va face ca temperatura in load sa fie foarte buna, permitand in multe cazuri tensiuni mai mari pentru GPU.
Alt avantaj apare in cazul folosirii solutiilor multi GPU, unde din lipsa spatiului, racirea pe aer nu poate asigura temperaturi scazute pentru GPU-uri. Un alt avantaj consta in posibilitatea de a raci eficient GPU-uri cu suprafata DIE-ului foarte mica, care in cazul unui voltaj foarte mare aplicat genereaza o temperatura imposibil de tinut in frau pe aer, limitand serios frecventele.
Comportamentul GPU-urilor in functie de voltaj si temperatura poate fi foarte diferit, prin urmare este posibil ca in unele cazuri avantajul racirii pe apa sa nu fie foarte mare, sau chiar sa nu avem deloc imbunatatiri. In cele mai multe cazuri insa, cresterile de frecventa pot fi insemnate, rezultatele fiind pe masura.
Acestea fiind spuse, am sa trec la concurentii din acest articol si cum au fost ei alesi. Reprezentantul racirii pe aer nu poate fi decat cel mai bun cooler pentru bench din acest moment, adica Thermalright Silver Arrow SB-E Extreme, care a fost prezentat si testat aici.
Alegerea componentelor din circuitul de watercooling nu a fost la fel de usoara, in primul rand pentru ca nu am testele mele cu cele mai performante waterblocuri de pe piata. Dupa ce am studiat tot ce s-a putut pe internet (in special roundup-urile de blocuri pentru CPU), am vazut ca sunt 3 “nume mari” care impart varful piramidei: Koolance, Watercool si EK, diferentele dintre produsele lor de varf fiind foarte mici, dar cu avantaje majore pentru EK in unele situatii.
Cel mai bun bloc de apa pentru CPU produs de EKWB (EK Water Blocks) este Supremacy, eu alegand varianta EK-Supremacy Elite – Intel 2011, pentru ca este varianta full nickel a blocului si are inclus in pachet foarte performantul TIM Indigo Extreme, o mai veche “cunostinta”, pe care am avut ocazia sa o testez inainte de lansarea pe piata.
Mai aveam nevoie de o pompa foarte puternica, peste orice pompa destinata sistemelor de racire pentru PC si de un radiator foarte performant, cu o capacitate uriasa de racire. “Din intamplare” am gasit pe aici o pompa Eheim de 3600 l/h si radiatorul Black Ice SR-1 560, cu ai sai 2000+ watt, astfel circuitul devenind complet si gata de confruntarea cu puternicul cooler Thermalright, care a facut de rusine multe sisteme de racire pe apa.
Marturisesc ca am fost foarte curios de diferentele dintre cele doua solutii de racire, mai ales ca in confruntarile de pana acum nu am fost multumit de aceste diferente de performanta, sistemul de watercooling folosit fiind unul destul de performant, mult peste orice kit AIO compact (amanunte aici).
Am facut cunostinta cu concurentii si nu ne mai ramane decat sa dam semnalul de lupta, dar nu inainte de a spune ca orice diferenta mai mica de 10 grade (in cele mai grele conditii) ma va nemultumi cu siguranta.
Comentarii
Felicitari Romario!
Foarte util review si comparatie, ma bate gandul sa trec pe o solutie cu apa insa nu stiu daca combinatia mea de Phobya G-Charger 280 + Phobya Xtreme 200 + Rezervor Phobya Balancer 250 + Phobya 12v-400 Pump si un block EK Supremacy poate bate o racire foarte buna pe aer. Plus de asta nu gaseste in .ro nici o solutie water block pentru GTX780 :S. Momentan am un Noctua NH-D14 si racirea stock de pe Asus DirectCU II care se tin decent. Va multumesc si la cat mai multe reviews de calitate.
Bine lucrat ca totdeauna mastre! Sa le fie clar la toti, negru pe alb ca nu poti bate racire pe apa cu racire de aer nici daca iei cele mai performante solutii ale momentului. Nu ii o surpriza pentru noi, cei care cunosc si testeaza dar ii bine de subliniat pentru toti cititorii care au dilema asta. Singura mica dorinta ar fi fost includerea unui sistem all-in-one de calitate pentru referinta (de la Zalman, Thermaltake sau chiar Corsair)
Ms.
Daca nu aveam comparatia de aici (http://lab501.ro/racire/corsair-h90-si-h110-review/11), ar fi fost binevenite si alte solutii in test, dar asa am vrut sa il pastrez simplu si curat, doar cu ce e mai bun din ambele “lumi”
Un articol foarte interesant, binevenit si “maestru” scris.
Asa ne-am lamurit si noi de la ce nivel merita sa adoptam un sistem de racire pe apa.
Felicitari pentru recordul mondial si la mai multe 🙂
Bravoo !!
I think that backplate from EK WB wouldn’t bend if it is mount under MB 🙂
Pingback: NEWS - Sisteme de racire - Pagina 61
Pingback: LAB501 & Nvidia RTXmas Build - Part I - It's all about the RTX - lab501
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube