Best Aircooling vs. best Watercooling – EK Supremacy Elite vs. Thermalright Silver Arrow SB-E Extreme

Scris de: , in categoria: Racire, in 10 December, 2013.

TEST DE POZITIONARE

In experientele mele cu aircoolerele am avut intotdeauna diferente de performanta in functie de pozitionarea coolerului fata de DIE-ul CPU-ului, date de asezarea heatpipe-urilor fata de DIE, de asezarea heatpipe-urilor fata de ventilator/airflow si nu in ultimul rand date de asimetria bazei.

La waterblocuri diferentele pot proveni de la influentele hidrodinamice (in care este implicata si pozitionarea blocului), de la asimetria bazei, dar mai putin de la structura interna a blocului, sau cel putin asa se sustine.

La mine testul se face pe benchtable (care este orizontal), pompa este deosebit de puternica, convexitatea blocului este perfecta, deci diferentele pot proveni doar de la structura interna a blocului raportata la pozitia DIE-ului.

Desi am fost contrazis in privinta acestui lucru, este al doilea test care imi confirma aceasta teorie. Primul test il puteti vedea aici, iar al doilea in cele ce urmeaza, si in care din nou pozitia blocului (in care structura interna este perpendiculara pe DIE) are castig de cauza.

  • POZITIA 1 (“fiting” paralel cu slotul PCI-E) – 81.5 oC

P1340820

P1340825

ek_tdp4_23 water_21 amb

  • POZITIA 2 (“fiting” paralel cu sloturile de memorie) – 82.7 oC

P1340831

P1340837

tdp4_poz2

Temperatura ambientala si temperatura apei au fost la fel la ambele teste, iar urma de TIM este ceva mai buna la pozita 2, deci pozitia 1 (cea castigatoare) nu este favorizata de stratul de TIM.

Urma de TIM obtinuta de EK-Supremacy pe sistemul meu de test este cu siguranta influentata negativ de backplate-ul foarte slab, care pierde presiune si favorizeaza deformarea PCB-ului.

POZ

Comentarii

7 comentarii la: Best Aircooling vs. best Watercooling – EK Supremacy Elite vs. Thermalright Silver Arrow SB-E Extreme

  1. Margelatul a scris pe:

    Felicitari Romario!

  2. Blahu a scris pe:

    Foarte util review si comparatie, ma bate gandul sa trec pe o solutie cu apa insa nu stiu daca combinatia mea de Phobya G-Charger 280 + Phobya Xtreme 200 + Rezervor Phobya Balancer 250 + Phobya 12v-400 Pump si un block EK Supremacy poate bate o racire foarte buna pe aer. Plus de asta nu gaseste in .ro nici o solutie water block pentru GTX780 :S. Momentan am un Noctua NH-D14 si racirea stock de pe Asus DirectCU II care se tin decent. Va multumesc si la cat mai multe reviews de calitate.

  3. ala rheu a scris pe:

    Bine lucrat ca totdeauna mastre! Sa le fie clar la toti, negru pe alb ca nu poti bate racire pe apa cu racire de aer nici daca iei cele mai performante solutii ale momentului. Nu ii o surpriza pentru noi, cei care cunosc si testeaza dar ii bine de subliniat pentru toti cititorii care au dilema asta. Singura mica dorinta ar fi fost includerea unui sistem all-in-one de calitate pentru referinta (de la Zalman, Thermaltake sau chiar Corsair)

  4. poparamiro Post author a scris pe:

    Ms.

    Daca nu aveam comparatia de aici (http://lab501.ro/racire/corsair-h90-si-h110-review/11), ar fi fost binevenite si alte solutii in test, dar asa am vrut sa il pastrez simplu si curat, doar cu ce e mai bun din ambele “lumi”

  5. Daniel a scris pe:

    Un articol foarte interesant, binevenit si “maestru” scris.
    Asa ne-am lamurit si noi de la ce nivel merita sa adoptam un sistem de racire pe apa.
    Felicitari pentru recordul mondial si la mai multe 🙂

  6. Bravoo !!

  7. I think that backplate from EK WB wouldn’t bend if it is mount under MB 🙂

Lasa-ne un comentariu: