Review – MSI MPG Z590 CARBON EK X

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 10 March, 2021.

MSI MPG Z590 CARBON EK X

 
A fost odata ca niciodata, pe vremea cand Thunderbird-urile se potcoveau cu mina de creion pentru a se transforma in adevarati bidivii hraniti cu jaratec, care functionau fara probleme la 1000MHz sau mai sus, o mana de nebuni pasionati, care isi doreau ceva mai mult si nu se mai multumeau cu banala bucata de aluminiu sau cupru, cuplata cu un ventilator mic la stat, dar furios nevoie mare. Ca posesor de AMD Athlon Thunderbird 800MHz overclockat la 1000MHz imi aduc aminte clar de acele vremuri, mai ales de urletul ventilatorului care atingea 6000-7000 rpm in sarcina maxima.

Ei bine, acei nebuni isi doreau ceva mai mult de la PC-ul lor. Unii aveau nevoie de liniste si pace, punand accentul pe silentiozitate. Altii aveau nevoie de un framerate cat mai ridicat in jocuri, punand accentul pe performanta zilnica. Iar altii doborau recorduri mondiale, utilizand sisteme de racire neconventionale, cum ar fi gheata carbonica sau azotul lichid, pentru a impinge frecventele dincolo de limitele stabilitatii.

Si daca ultima categorie utiliza sisteme de racire care nu se pretau la utilizare zilnica, primele doua categorii au in comun nevoia unor metode de racire superioare celor disponibile pe piata in acea perioada. Asa au aparut cooler-e care depaseau cu mult dimensiunile solutiilor de racire stoc, asa au aparut brand-uri noi si noi solutii de racire.

Una dintre acestea era racirea cu lichid, care incepuse sa isi faca aparitia timid, la mijlocul anilor 90, in segmentul industrial (servere, data center-e). In segmentul consumer, entuziastii isi construiau singuri sistemele de racire cu lichid, pana la aparitia unor brand-uri cum ar fi Swiftech, in SUA, sau Zalman, in Asia. Ei bine, undeva in Europa, mai precis in Slovenia, un pasionat care isi dorea o solutie de racire silentioasa pentru PC-uri, pe numele sau Edvard König, fonda in 2003 compania care si astazi ii poarta numele, mai precis Edvard König Water Blocks, adica EKWB.

7 ani mai tarziu, in 2011, EKWB era deja una dintre cele mai importante companii producatoare de sisteme de racire cu lichid din lume si nu avea sa mai treaca mult timp pana cand producatorii importanti, cum ar fi ASUS, GIGABYTE sau MSI lansau placi de baza, respectiv placi video, echipate cu un waterblock din fabrica. Ce aveau in comun majoritatea acestor modele? Ei bine, asa cum era de asteptat, majoritatea placilor de baza si placilor video echipate cu un waterblock din fabrica erau modele high-end. Si chiar si in zilele noastre, acestea sunt cele mai performante si cele mai costisitoare modele din portofoliul producatorului.

Si totusi, doar pentru ca ne dorim un sistem puternic, bine racit, nu inseamna neaparat ca avem nevoie de cea mai costisitoare placa de baza. Poate ne dorim un sistem echilibrat, cu o placa de baza performanta, dar fara dotari de care nu avem neaparat nevoie, care cresc inevitabil pretul. O placa din seria Carbon de la MSI, de exemplu.

Ei bine, MSI si EKWB s-au gandit si ei la acest lucru, motiv pentru care anul trecut vedea lumina zilei MSI MPG Z490 CARBON EK X, o placa de baza cu un bun raport dotari / pret, echipata cu un full-block produs de EKWB. Si cum initiativa celor doua companii a avut succes, anul acesta a fost anuntat un nou model, mai precis MSI MPG Z590 CARBON EK X, acesta fiind de altfel si subiectul articolului nostru de fata.

 

Comentarii

Niciun comentariu la: Review – MSI MPG Z590 CARBON EK X

Lasa-ne un comentariu: