Best Aircooling vs. best Watercooling – EK Supremacy Elite vs. Thermalright Silver Arrow SB-E Extreme
REZULTATE
De la “bun inceput” trebuie inteles, asa cum am spus in toate articolele mele in care am comparat solutiile pe aer cu cele pe apa, ca aceste comparatii trebuie privite orientativ, pentru ca nu avem conditii egale de testare orice am face. In acest articol accentul s-a pus pe conditiile de bench si fiecare solutie de racire a beneficiat de ce poate fi mai bun: ventilatorul de 380CFM pentru coolerul Thermalright si componentele deja prezentate pentru circuitul pe apa.
Turatia ventilatoarelor montate pe SR-1 560 nu a fost modificata pentru ca radiatorul are aceeasi performanta si cu 4×500 rpm si cu 4×6000 rpm. Pentru a mentine o egalitate relativa intre cele doua solutii de racire am folosit aceeasi temperatura ambientala, aceeasi pasta termica (pentru comparatia principala) si bineinteles acelasi TDP.
Diferentele sunt consistente si se maresc odata cu TDP-ul, ajungand la aproape 15 oC la TDP-ul extrem. Urmele de TIM sunt bune, stratul este subtire pe DIE, dar sunt departe de a fi ideale. In ambele cazuri sistemul de prindere este vinovat, mai exact presiunea lui. Backplate-ul EK nu a permis o presiune optima de strangere care sa puna in evidenta baza de exceptie a blocului.
CONCLUZII
Pot spune ca sunt multumit de aceste diferente si ca este foarte clar ce solutie de racire trebuie sa folosim pentru bench. In cazul multor sisteme AIO compacte diferenta este “negativa”, adica Arrow Extreme le spulbera, iar in cazul altor catorva sisteme AIO mai performante diferenta este prea mica (de ordinul a cateva grade), in acest caz solutia pe aer pare total depasita, cele 81.5 oC obtinute la TDP extrem de EK Supremacy reprezinta ceva impresionant, mai ales ca temperatura ambientala a fost mare.
Calitatea si performanta blocului sunt la inaltime, iar includera lui Indigo Extreme face ca pachetul EK-Supremacy Elite sa fie unul de exceptie.
Din pacate trebuie sa spun ca acest nivel foarte inalt a fost umbrit de sistemul de prindere al carui backplate nu are ce cauta in pachetul Elite. Imi pare rau ca trebuie sa amintesc din nou de una din regulile principale ale unui sistem de prindere: backplate-ul trebuie sa fie foarte masiv si nu are voie sa cedeze nici macar o zecime de milimetru la aplicarea presiunii.
Comentarii
Felicitari Romario!
Foarte util review si comparatie, ma bate gandul sa trec pe o solutie cu apa insa nu stiu daca combinatia mea de Phobya G-Charger 280 + Phobya Xtreme 200 + Rezervor Phobya Balancer 250 + Phobya 12v-400 Pump si un block EK Supremacy poate bate o racire foarte buna pe aer. Plus de asta nu gaseste in .ro nici o solutie water block pentru GTX780 :S. Momentan am un Noctua NH-D14 si racirea stock de pe Asus DirectCU II care se tin decent. Va multumesc si la cat mai multe reviews de calitate.
Bine lucrat ca totdeauna mastre! Sa le fie clar la toti, negru pe alb ca nu poti bate racire pe apa cu racire de aer nici daca iei cele mai performante solutii ale momentului. Nu ii o surpriza pentru noi, cei care cunosc si testeaza dar ii bine de subliniat pentru toti cititorii care au dilema asta. Singura mica dorinta ar fi fost includerea unui sistem all-in-one de calitate pentru referinta (de la Zalman, Thermaltake sau chiar Corsair)
Ms.
Daca nu aveam comparatia de aici (http://lab501.ro/racire/corsair-h90-si-h110-review/11), ar fi fost binevenite si alte solutii in test, dar asa am vrut sa il pastrez simplu si curat, doar cu ce e mai bun din ambele “lumi”
Un articol foarte interesant, binevenit si “maestru” scris.
Asa ne-am lamurit si noi de la ce nivel merita sa adoptam un sistem de racire pe apa.
Felicitari pentru recordul mondial si la mai multe 🙂
Bravoo !!
I think that backplate from EK WB wouldn’t bend if it is mount under MB 🙂
Pingback: NEWS - Sisteme de racire - Pagina 61
Pingback: LAB501 & Nvidia RTXmas Build - Part I - It's all about the RTX - lab501
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube