CPU Coolers: ZEROtherm Nirvana NV120 Premium, ZEROtherm BTF90, ZEROtherm BTF95 Fanless si ThermalRight Ultra120 eXtreme
Sa nu mai zabovim si sa cunoastem competitorii:
1. ZEROtherm Nirvana NV120 Premium specifications:
Dimensions: 128 X 95 X 150 mm (5.04 X 3.74 X 5.83 inch)
Weight: 638g (Without Components)
Materials:
– Base: Pure Copper
– Heat pipe: Pure Copper
– Fin: Cr/Ni Plated Alunium
Heat Dissipation Area: 6,748 cm x cm
Cooling Capacity: Over 150W
Fan Size: 120 X 25 mm With 2 Blue LEDs
Fan Speed: 1,000 ~ 2,300 rpm
Acoustic Noise: 19 ~ 39 dBA
Bearing Type: UFO Bearing
Operating Voltage: 5.0 ~ 13.8 VDC
Airflow Rate: Max. 84.7 CFM
Acest cooler este supriza testului de astazi! Ma scuzati ca am inceput cu concluzia dar asta e primul lucru care imi vine in minte cand ma gandesc la el. Este un cooler masiv, mare si destul de greu. Beneficiaza de o constructie extrem de ingrijita iar sistemul de prindere este cel mai sigur si usor intalnit de mine pana acum (suruburile au o siguranta ca sa nu zboare prin casa atunci cand le desurubati, ele raman acolo fixate). Baza + heatpipe-urile sunt din cupru iar lamelele sunt din aluminiu, dar nu veti observa acest lucru pentru ca tot ansamblul este nichelat.
In pachet sunt livrate toate accesoriile necesare + un fan controller foarte stylish. Am testat acest cooler cu 2 setari de turatie ale ventilatorului: turatia maxim a ventilatorului la care nu devine sesizabil peste restul sistemului intr-o carcasa inchisa – aprox. 6-7v (notata in grafice cu LOW) si turatie maxima la 12v (notata cu HIGH). De notat faptul ca la maxim ventilatorul sufla o cantitate considerabila de aer, dar si zgomotul este la fel de considerabil!
Este un cooler potrivit pentru utilizatorul extrem, care cauta sa obtina si ultimul strop de performanta din sistem. Performanta sa m-a convins ca poate fi un cooler “nervos” cand este turat la maxim tinand foarte bine piept excelentului TR Ultra120 eXtreme, dar poate fi si “cuminte” cu ventilatorul pe low nescotand nici un zgomot! Iar cand ne uitam si la pret, surpriza devine si mai mare.
2. ZEROtherm BTF90 specifications:
Dimension: 100(L) x 94(W) x 77(H) mm
Weight: 678g (w/o optional components)
Heatsink Material:
– Fin: Copper
– Base: Copper
– Heatpipe: Copper
– Heat Dissipation Area: 4,400 cm x cm
Cooling Capacity: Over 150W
Fan Dimension: 92 x 25 mm
Fan Speed: Automatic fan speed control by PWM 750~2,500 rpm (normally under 1,500 rpm)
Acoustical Noise: Max. 27 dBA (normally under 18 dBA)
Air Flow: Max. 42.8 CFM
Fan Connector: 4-pin, 4-wire (PWM)
Acesta este un cooler construit complet din cupru, dar de dimensiuni considerabil mai mici decat Nirvana. Dimensiunea fan-ului inclus este de 92mm iar turatia acestuia este controlata de PWM prin mufa de 4 pini. Ca nivel de zgomot este chiar silent in IDLE, iar in LOAD devine sesizabil dar deloc deranjant intr-o carcasa.
Calitatea constructiei nu poate fi decat excelenta, cum ne-a obisnuit ZEROtherm pana acum. Baza este mirror-finish iar sistemul de prindere este identic cu cel de la Nirvana.
Este un cooler perfect pentru cei care nu vor sa-si bata capul cu reglajul de turatie dar totodata vor un cooler performant, de calitate si aratos.
3. ZEROtherm BTF95 Fanless specifications:
Dimension: 108(L) X 81(W) X 128(H) mm
Weight: 510g (w/o optional components)
Heatsink Material:
– Fin: Copper
– Base: Copper
– Heatpipe: Copper
– Heat Dissipation Area: 2,576 cm x cm
Cooling Capacity: Over 150W
Am ajuns si la ultimul competitor de azi, care este un cooler Fanless construit complet din cupru, avand aceeasi forma cu BTF90 dar cu lamelele mai distantate. Prezinta acelasi sistem de prindere ca si coolerele anterioare cat si aceeasi calitate excelenta a constructiei.
Pentru test am asezat un ventilator de 120mm la turatie joasa la aprox 1m de el pentru a simula airflow-ul in carcasa.
Dupa ce am terminat testele mi-a venit o idee (creatza evident). Am scos fluturasul rosu de deasupra, am “cracanat” cele 2 jumatati ale radiatorului si am infipt acolo un Nexus 92mm (ventilatorul de referinta pentru silent computing). Astfel am refacut din nou testele cu ventilatorul la 12v si pot sa spun ca nu se aude ABSOLUT nimic. Extra-silent!
Modalitate de testare
Pentru test am folosit un Q6600 G0 la frecventa default (2400Mhz) cu 1.25v si la 3200Mhz cu 1.4v. Temperatura IDLE este media aritmetica a temperaturilor de pe cele 4 core-uri dupa 10min de inactivitate, iar temperatura LOAD este masurata dupa 10min de QuadPrime in acelasi mod!
Pentru a avea o baza de comparatie am testat si cooler-ul meu personal in aceleasi conditii: ThermalRight Ultra120 eXtreme, despre care se stie ca este cel mai bun cooler la ora actuala. Ca ventilator am folosit fan-ul de la Tuniq cu 9 pale, iar turatiile de low si high au fost stabilite in acelasi mod ca la Nirvana. De mentionat ca, desi are 9 pale acest ventilator nu mi s-a parut ca sufla mai mult aer la 12v decat ventilatorul de pe Nirvana. Bine, a fost si ceva mai silent!
Concluzie:
ZEROtherm m-a surprins placut si de aceasta data, oferind o gama completa de coolere destinate racirii celor mai fierbinti procesoare ale momentului. Acestea ofera o performanta onesta, un sistem de prindere facil si sigur dar si un pret imbatabil.
Comentarii
Se poate schimba coolerul de la nirvana ?
Aceeasi intrebare ca Ovidyu am si eu , se poate schimba coolerul de pe nirvana se gaseste asa ceva ?