Review – Noctua NH-P1 – Part II – Performanta

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 20 August, 2021.

Noctua NH-P1

 
Ehehei, dragii monstrului, iata ca a venit un moment pe care eu l-am asteptat indelung si cine stie, poate si voi. Spun asta pentru ca in urma cu mai bine de o luna va povesteam despre Noctua NH-P1, primul cooler fanless al legendarului producator austriac, pe care l-am prezentat intr-o prima parte, urmand ca testele de performanta sa fie publicate ulterior. Ba mai mult decat atat, cu doar cateva zile in urma ati putut admira din nou bestia intr-un sistem silentios, construit intr-o carcasa Fractal Design Torrent.

Si asa cum sunt convins ca v-ati dat deja seama, astazi a venit momentul sa vedem de ce este capabil in practica uriasul Noctua NH-P1, iar pentru asta am construit un sistem silentios ceva mai… iesit din comun. De ce spun asta? Ei bine, in primul rand pentru ca trebuie sa ne dam seama ce inseamna sistem silentios. Pe scurt? Un sistem silentios este un sistem pe care nu il auzi in timpul functionarii, sau de-abia reusesti sa il auzi. Simplu, nu-i asa?

Problema este ca, unu la mana, nu toti oamenii au aceeasi capacitate auditiva. Astfel, unii sunt mai sensibili si au nevoie de o presiune acustica mai scazuta decat un numar oarecare de dB pentru a distinge un sunet, pe cand altii nu aud sunete de cateva ori mai puternice. De asemenea, frecventa sunetului are o importanta ridicata – unii oameni disting mai bine sunetele din zona frecventelor inalte, altii nu le aud deloc. Drept urmare, un sistem silentios este un sistem pe care chiar si cei mai pretentiosi dintre noi nu il aud.

Doi la mana, de multe ori constructia unui sistem silentios este mai usor de imaginat, decat de implementat. Sigur, cooler-ele au evoluat dramatic in ultimii 15 ani, dar acelasi lucru il putem spune si despre tehnologiile de fabricatie, densitatea tranzistorilor pe suprafata si cantitatea de energie termica pe care acesti tranzistori o degaja. Cu alte cuvinte, avem cooler-e mult mai puternice acum, dar si procesoare si placi grafice mult mai fierbinti, drept urmare constructia unui sistem silentios nu este neaparat mai facila in zilele noastre.

Desigur, exista si o serie de factori care ne ajuta din plin. Astfel, unitatile de stocare mecanice sunt utilizate in zilele noastre doar pentru stocare, nu si pentru instalarea sistemului de operare. Si daca ne deranjeaza, le putem monta oricand intr-o solutie de stocare atasata la retea, pozitionata de preferinta in alta camera. Apoi exista surse care au mod de functionare semi-pasiv, cu alte cuvinte ventilatorul se invarte numai dupa un anumit nivel de incarcare al sursei (30-40-50%, etc.).

Asta inseamna ca putem utiliza o sursa supra-dimensionata, pentru a ne asigura ca aceasta functioneaza in 90% din timp in mod pasiv, iar daca situatia o cere ventilatorul poate porni oricand, evitand situatiile periculoase pentru sistemul nostru. Nu in ultimul rand, tehnologia ventilatoarelor a evoluat destul de mult si ma refer aici la noi solutii pentru lagare, dar si la faptul ca majoritatea ventilatoarelor au colturile invelite in cauciuc, pentru a nu transmite vibratii carcasei.

 

Comentarii

Un comentariu la: Review – Noctua NH-P1 – Part II – Performanta

  1. Daniel Necula a scris pe:

    Era interesant un test cu procesoare mai performante. O combinatie cu un amd 5900x intr- o carcasa Lian Li Dynamic Evo cu 3 vent sus , 3 jos, unul l-a spate si 2 vent de 200mm in fata (am schimbat fata de sticla cu un mesh dedicat ca sa pot pune ventiloare si in fata)cum ar functiona ? Momentan am dat comanda de NH-P1 dar abia pe 6-7 decembrie cica ajunge. E bine ce vreau sa fac ? Oricum o sa aflu cand vine “monstrul” noctua.

Lasa-ne un comentariu: