Review – Noctua NH-P1 – Part II – Performanta
Platforma de test
CPU | AMD Ryzen 7 5700G |
Cooler | Noctua NH-P1 Fanless |
Motherboard | X570 AORUS Xtreme |
VGA | Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6600XT OC - Fanless |
RAM | GSkill SniperX 3200MHz Cl14 16GB |
SSD | Samsung 960 Pro 1TB |
PSU | Fractal Design ION+ 2 Platinum 760W |
Case | Fractal Design Torrent |
OS | Windows 10 Pro 64bit |
Temp ambient | 25 oC |
Chiar si asa, constructia unui sistem silentios va depinde intotdeuna de TDP-ul procesorului si al placii grafice, cu alte cuvinte de cantitatea de energie termica pe care aceste o produc, de capacitatea sistemului de racire de a prelua aceasta energie si de a o transmite rapid catre mediul inconjurator (aerul din camera) si de viteza de rotatie pe care ventilatoarele trebuie sa o aibe pentru a putea efectua acest schimb de caldura cat mai rapid.
Stati… am zis ventilatoare, nu-i asa? Ei bine, da. Pentru ca in cazul utilizatorilor casnici, in 99% din cazuri un sistem silentios se va baza pe ventilatoare cu o viteza scazuta de rotatie. Acest lucru se datoreaza pe de o parte imposibilitatii de a raci corespunzator procesoare sau placi video high-end in mod fanless, motiv pentru care majoritatea sistemelor silentioase care integreaza componente puternice vor folosi o solutie de racire pe lichid, cu o suprafata mare de disipare (de exemplu 2 sau 3 radiatoare de 360/420mm) si un numar ridicat de ventilatoare care functioneaza la maxim 800 rpm.
Pe de alta parte, chiar daca utilizam componente calibrate corespunzator, suntem direct dependenti de temperatura mediului ambient si de alegerea carcasei si a cooler-ului. Alegand o carcasa potrivita si un cooler potrivit, putem construi un sistem fanless, insa trebuie sa avem grija sa nu existe acumulari de caldura nedorite in carcasa, temperatura procesorului crescand direct proportional cu temperatura mediului ambient. In general, sistemele complet fanless utilizeaza procesoare de 45W si o suprafata de disipare de mari dimensiuni, dispusa in exteriorul carcasei, cum ar fi o latura a acesteia, convertita in radiator pasiv.
Exista si posibilitatea sa construim un sistem complet fanless cu un procesor de 65W, echipat cu o solutie grafica integrata, dar trebui sa utilizam o carcasa cu un flux de aer vertical complet neobturat, pentru a permite convectiei aerului cald sa isi faca treaba. Din pacate, asta inseamna si o cantitate ridicata de praf care va intra in sistemul nostru, cu alte cuvinte o protectie redusa pentru componentele noastre.
Pentru testul de astazi, noi am ales calea de mijloc si anume utilizarea unui procesor de 65W, utilizarea lui NH-P1 in mod fanless, montat intr-o carcasa cu un flux de aer atipic, echipata cu ventilatoare ceva mai speciale. De ce am utiliza un cooler fanless, impreuna cu ventilatoare montate pe carcasa? Ei bine, eficienta unui cooler fanless creste direct proportional cu prezenta unui flux de aer care sa faciliteze schimbul termic. In plus, pe carcasa putem monta ventilatoare semnificativ mai mari decat pe cooler si putem controla fluxul de aer cum vrem noi.
Ceea ce am si facut, montand sistemul nostru intr-o carcasa Fractal Design Torrent, echipata cu 2 ventilatoare Fractal Design Prisma AL-18 PWM ARGB de 180mm montate pe latura din fata si doua ventilatoare 2 Fractal Design Dynamic X2 GP-18 de 180mm montate pe latura inferioara. Ventilatoarele pot functiona intre 300 si 1200 rpm, drept urmare am avut loc sa ne jucam asa cum se cuvine cu viteza de rotatie, pentru a obtine echilibrul perfect intre liniste si temperaturi.
La capitolul procesor am ales unul dintre cele mai interesante modele existente pe piata in momentul de fata, mai precis AMD Ryzen 7 5700G, un procesor cu 8 nuclee si 16 fire de executie, bazat pe arhitectura Cezanne, care este de asemenea echipat si cu o solutie grafica integrata. Mai mult decat atat, fiind vorba despre un procesor bazat pe topologia specifica Cezanne, adica o singura pastila in care sunt dispuse toate componentele, acesta are un comportament termic diferit fata de colegii din familia Vermeer, bazati pe o solutie de tip chiplet.
Daca va mai aduceti aminte excelentele articole ale colegului Ramiro, atunci stiti ca dimensiunea pastilei, pozitionarea ei sub IHS sau orientarea cooler-ului au toate un impact asupra performantei sistemului de racire. Ei bine, 5700G este alcatuit dintr-o singura pastila patrata, montata sub centrul IHS-ului, drept urmare transferul termic este optim pentru un procesor AMD. Nu in ultimul rand, 5700G este un procesor puternic, chiar daca are un TDP de 65W, drept urmare am preferat utilizarea acestuia, in locul unui procesor Intel entry-level. In fond, procesoarele performante din familia Rocket Lake au un consum impresionant…
Am montat procesorul pe o placa de baza X570 AORUS Master, impreuna cu 16GB DDR4 3200 de la GSkill si am mai folosit un Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6600XT OC, fara rama cu ventilatoare, pentru a obtine un mediu complet linistit. Desigur, putem renunta la placa video, sau o putem monta stock, cu ventilatoare. Sistemul a fost alimentat de o sursa Fractal Design Ion+ 2 Platinum 760W, consumul maxim al sistemului fiind mai mic decat jumatate din capacitatea sursei. Cu alte cuvinte aceasta a functionat in mod pasiv pe toata durata testelor. Nu in ultimul rand, temperatura mediului ambient pe parcursul testelor a fost mentinuta constant la 25 oC, acest aspect avand o importanta cruciala in cazul unui sistem silentios.
Comentarii
Era interesant un test cu procesoare mai performante. O combinatie cu un amd 5900x intr- o carcasa Lian Li Dynamic Evo cu 3 vent sus , 3 jos, unul l-a spate si 2 vent de 200mm in fata (am schimbat fata de sticla cu un mesh dedicat ca sa pot pune ventiloare si in fata)cum ar functiona ? Momentan am dat comanda de NH-P1 dar abia pe 6-7 decembrie cica ajunge. E bine ce vreau sa fac ? Oricum o sa aflu cand vine “monstrul” noctua.
Pingback: Review – Noctua NH-P1 – Part II – Performanta | Stiri IT & C