Review – Noctua NH-P1 – Part I – Prezentare

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 7 July, 2021.

Noctua NH-P1

 
In momentul in care principala ta activitate lucrativa este redactarea articolelor pe diverse teme dintr-un domeniu dat, invariabil vor exista articole care trateaza subiecte mai apropiate de sufletul autorului. Iar in momentul in care demarezi redactarea unui astfel de articol, va exista intotdeuna tentatia sa cazi prada nostalgiei si introspectiei, procese cognitive care sunt strans legate de trecerea timpului. Si daca articolul are legatura cu ceea ce faceai in urma cu o perioada considerabila de timp, atunci isi vor face loc inevitabil in scriitura ta diverse lamentari legate de trecerea timpului si de vremurile demult apuse.

Ce-i drept, uneori nu strica o retrospectiva enuntata domol, cu un ton cald, de dragul vremurilor de alta data. Si totusi, dupa un an in care volumul urias de munca si incertitudinile vremurilor pe care le tranzitam ne-au impins din punct de vedere creativ in bratele cliseelor si a formulelor standard de exprimare, parca astazi nu simt neaparat nevoia sa incep articolul cu apologia altor vremuri, sau, doamne fereste, cu o analiza asupra situatiei stocurilor, sau o lamentare legata de volumul de munca.

Totusi, subiectul tratat astazi are legatura cu evolutia industriei in ultimii 15 ani, respectiv cu evolutia noastra personala ca redactori, drept urmare, chiar daca nu tinem neaparat sa picam in pacatul nostalgiei, calatoria pe taramul amintirilor este inevitabila, in special daca discutam despre Noctua si in special daca discutam despre silent computing.

Pentru ca, vedeti voi, chiar daca acest site a fost fondat de maniaci ai overclocking-ului extrem, care si-au petrecut o buna parte din viata inconjurati de vapori de azot, proaspat degajati in urma contactului brutal dintre azotul lichid si tubul de cupru montat pe procesor sau placa video, din punct de vedere editorial fiecare dintre noi a avut un parcurs diferit. Unii au fost pasionati de la bun inceput de arhitectura microprocesoarelor sau a nucleelor grafice, altii si-au format vocabularul optimizand latentele memoriilor, iar altii, cum ar fi subsemnatul, au facut cate putin din fiecare.

Si totusi, unul dintre subiectele pe care le-am abordat de la bun inceput a fost racirea procesoarelor. Si nu, nu am facut asta pentru ca temperatura procesorului va fi intotdeuna un subiect… fierbinte, care va… incinge imaginatia cititorilor, mai ales a celor mai putin experimentati, pentru care orice grad in plus reprezinta o tragedie. Motivele mele au fost cu totul altele si au gravitat intotdeuna in jurul a doua concepte diametral opuse – performanta si silentiozitate.

Performanta, pentru ca pana la urma pentru asta utilizam cele mai noi procesoare sau placi video si chiar si in vremurile in care procesoarele stateau mai mult sub azot pe platforma mea de teste, decat sub un cooler normal, tot trebuiau pretestate cumva. Si silentiozitate, pentru ca desi cele doua concepte sunt diametral opuse, au mai multe in comun decat ati putea crede. Astfel, asa cum spuneam in urma cu 12 ani, ambele reprezinta extreme ale utilizarii PC-ului si ambele presupun acumularea unui bagaj de cunostiinte destul de consistent pentru a avea succes.

 

Comentarii

8 comentarii la: Review – Noctua NH-P1 – Part I – Prezentare

  1. alin a scris pe:

    AMD R5 5600x si/sau intel 11600

  2. A 65W CPU with integrated graphics only. This not a performance cooler, it’s designed for complete silence.

  3. Matei a scris pe:

    Poate un ryzen 7 4750G sau un i7 11700k. Excelent review pana acum!

  4. Cristi a scris pe:

    As fi curios cum scad temperaturile la un cooler proiectat fanless, dar avand instalat cu un cooler la 400rpm.

  5. Mihai a scris pe:

    Ideal ar fi sa testati cu cate 2 procesoare, cu cel mai mic si cel mai mare consum de curent, de la Intel si AMD. De la AMD ar fi 5600x si 5950x. De la Intel nu stiu modelele, dar ceva echivalent. Iar daca faceti si testele cu frecvente standard si overclocked ar iesi 8 seturi de teste in total.
    Ar fi bune si grafice in care se vede consumul de curent al procesoarelor pentru fiecare caz in parte si de mentionat maclavaisul standard prezent intre die si ihs al fiecarui model de cpu.

  6. Feli a scris pe:

    Ryzen 9 3900x (as fi zis 3950x pentru ca am asa ceva dar nu ma risc fara sa montez ventilator pe el)

  7. Miklos (Madmaxxx) a scris pe:

    5800X, cu si fara ventilator, default si in OC mode.

  8. Dor a scris pe:

    Eu nu găsesc NF-P1 ci NH-P1. L-aș folosi cu un 5600 (nonX) sau ceva similar cu grafică integrată într-un sistem pentru diverse, minecraft sau alte jocuri similare.

Lasa-ne un comentariu: