Review – Noctua NH-P1 – Part I – Prezentare

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 7 July, 2021.

A blast from the past

 
Si uite asa, dragii monstrului, am ajuns sa accesez acea zona a creierului, unde sunt stocate amintiri etichetate simplu – the good old times. Pentru ca in perioada 2006 – 2011, printre altele, eram pasionat si de sistemele de racire pentru PC-uri si am testat mai multe solutii de racire, cautand fie performanta maxima, fie silentiozitatea. Si poate a fost vorba doar despre o coincidenta fericita, dar cam aceasta a fost perioada in care s-au pus bazele celor mai importante inovatii in domeniul racirii cu aer.

Pentru ca atunci, in doar cativa ani, s-a facut trecerea de la radiatoare din aluminiu sau cupru echipate cu un ventilator de mici dimensiuni care trecea uneori si de 6-7000 rpm, la cooler-ele echipate cu heatpipe-uri si ventilatoare de 120mm, asa cum le cunoastem noi astazi. Povestea noastra a inceput cu Thermaltake, Arctic, Zalman sau Cooler Master si a continuat la alt nivel cu Scythe, Thermalright si Noctua.

In 2005 vedeau lumina zilei cooler-e care aveau sa influenteze industria mai bine de o decada, cum ar fi Noctua NH-U12, Scythe Ninja, Zalman CNPS9500, Thermalright HR-01, Thermalright Ultra 120, sau Arctic Cooling Freezer 7 Pro. Si dintre acestea, cu exceptia Zalman CNPS9500 si Thermalright HR-01, pot spune ca le-am folosit, sau le-am testat, pe toate. A urmat o perioada de 5 ani de zile, in care am cautat cel mai performant cooler pe aer, dar si cel mai silentios, in care am trecut de la Scythe Ninja la Cooler Master Gemini II, la Cooler Master Z600, un model excelent pentru silent computing, la Noctua NH-U12P, totul culminand cu testarea setului Nofan A40, primul set carcasa, sursa si sistem de racire complet fanless.

Nu in ultimul and, v-am povestit despre cum se construieste un sistem puternic si silentios si am intrat in detalii legate de monitorizarea temperaturii. Stiu… au trecut 12 ani de la acele articole, 2009 fiind un an in care m-am concentrat serios pe racire. Paradoxal, dar tot in 2009 s-au mai intamplat doua lucruri extrem de importante.

In primul rand, Noctua au lansat legendarul NH-D14, iar pentru multi dintre noi lucrurile nu au mai fost niciodata la fel. Chiar si acum, 12 ani mai tarziu, folosesc NH-D14 in sistemul pe care il utilizez zilnic, respectiv urmasii lui, NH-D15 si NH-D15S, pentru platformele de test. In al doilea rand, de la poalele muntilor, din inima padurii, si-a facut aparitia unul dintre oamenii care au adus o contributie inestimabila metodologiei de testare a solutiilor de racire pe aer, respectiv acestui site, pe numele sau Poparamiro.

Si din acel moment pana in 2017, eu personal nu am mai testat sisteme de racire cu aer, cu exceptia setului fanless Nofen A40 mentionat mai sus, haiducul urmarind indeaproape evolutia industriei si ducand lucrurile la un alt nivel, in stilul sau caracteristic. Ce-i drept, sistemele de racire cu aer au ajuns la maturitate in ultima decada, limitarile impuse de materialele utilizate spunandu-si cuvantul, astfel incat progresul inregistrat in ultimii 5 ani, de exemplu, a fost minor prin comparatie cu cincinalul anterior.

Totusi, exista o categorie de aircooler-e care de-abia in ultima decada a luat avant, care evolueaza in continuare si care inca nu a ajuns la forma ideala. Ma refer, desigur, la categoria sistemelor de racire fanless. Pentru ca aircooler-e optimizate pentru un flux redus de aer, care pot functiona si fanless, am tot vazut de la Ninja si Thermalright HR-01 incoace. De exemplu Cooler Master Z600, despre care va povesteam mai sus, nenumarate iteratii de Ninja, Scythe Orochi, Thermalright HR-02 sau Noctua NH-D15, toate pot functiona fanless in anumite conditii.

Insa cooler-e 100% fanless, care au fost gandite de la bun inceput special pentru asta si sunt comercializate fara ventilator… ei bine, aici aerul se rarefiaza. Silverstone HE02 poate disipa 95W in mod fanless, Zalman FX-70 80W, Arctic Alpine 12 Passive si Arctic Alpine AMD4 Passive sunt gandite pentru procesoare cu un TDP de cel mult 47W, iar Nofen CR-80EH si Nofen CR-100A pot disipa 95W, dar au nevoie de carcase speciale.

Si totusi… parca lipseste un nume important de pe aceasta lista, nu credeti?
 

Comentarii

8 comentarii la: Review – Noctua NH-P1 – Part I – Prezentare

  1. alin a scris pe:

    AMD R5 5600x si/sau intel 11600

  2. A 65W CPU with integrated graphics only. This not a performance cooler, it’s designed for complete silence.

  3. Matei a scris pe:

    Poate un ryzen 7 4750G sau un i7 11700k. Excelent review pana acum!

  4. Cristi a scris pe:

    As fi curios cum scad temperaturile la un cooler proiectat fanless, dar avand instalat cu un cooler la 400rpm.

  5. Mihai a scris pe:

    Ideal ar fi sa testati cu cate 2 procesoare, cu cel mai mic si cel mai mare consum de curent, de la Intel si AMD. De la AMD ar fi 5600x si 5950x. De la Intel nu stiu modelele, dar ceva echivalent. Iar daca faceti si testele cu frecvente standard si overclocked ar iesi 8 seturi de teste in total.
    Ar fi bune si grafice in care se vede consumul de curent al procesoarelor pentru fiecare caz in parte si de mentionat maclavaisul standard prezent intre die si ihs al fiecarui model de cpu.

  6. Feli a scris pe:

    Ryzen 9 3900x (as fi zis 3950x pentru ca am asa ceva dar nu ma risc fara sa montez ventilator pe el)

  7. Miklos (Madmaxxx) a scris pe:

    5800X, cu si fara ventilator, default si in OC mode.

  8. Dor a scris pe:

    Eu nu găsesc NF-P1 ci NH-P1. L-aș folosi cu un 5600 (nonX) sau ceva similar cu grafică integrată într-un sistem pentru diverse, minecraft sau alte jocuri similare.

Lasa-ne un comentariu: