Review – Noctua NH-P1 – Part II – Performanta
Concluzii
Si uite asa, dragii monstrului, am vazut de ce este capabil Noctua NH-P1 si pot sa spun ca ma declar impresionat, acesta reusind sa tina in frau un procesor puternic, cu 8 nuclee si 16 fire de executie, in conditii de silentiozitate deplina. Desigur, carcasa si ventilatoarele folosite joaca si ele un rol in aceasta poveste, insa exact despre asta este vorba cand construiesti un sistem puternic si silentios – sa alegi cu grija componentele, pentru a obtine rezultatele optime.
Tocmai de aceea nu am utilizat procesoarele pe care le-ati sugerat in comentariile de la prima parte a acestui articol. Pentru ca, pe de o parte, Ryzen 7 4750G, Intel Core i5 11600 si Ryzen 5 5600X ofera o performanta mai scazuta fata de 5700G, iar noi am dorit sa utilizam una dintre cele mai puternice solutii posibile.
Pe de alta parte, Noctua NH-P1 nu este gandit pentru un TDP ridicat si nu scaleaza cu un flux de aer ridicat, drept urmare utilizarea unor bestii cu un TDP mai mare de 95W, cum ar fi 11700K, 5800X, 5900X sau 5950X nu este deloc fezabila. Daca doriti sa construiti un sistem cat de cat silentios utilizand astfel de procesoare, atunci este necesar un circuit de racire cu lichid custom si chiar si asa trebuie sa alegeti cu grija carcasa si componentele circuitului de racire.
Nu in ultimul rand, nu avem la dispozitie chiar toate procesoarele care exista pe piata – si eu as fi fost curios cum se comporta Intel Core i7 11700, de exemplu. Totusi, cred ca AMD Ryzen 7 5700G ne-a ajutat sa ne formam o parere legata de performanta lui Noctua NH-P1, ba chiar mai mult decat atat, sa punem aceasta parere in context. In fond, stim deja de ce este capabil 5700G, drept urmare putem spune ca am utilizat NH-P1 pentru a construi cel mai puternic sistem silentios testat vreodata pe LAB501.
Cert este ca Noctua NH-P1 este un cooler impresionant, atat din punct de vedere vizual, cat si din punct de vedere al performantelor. De fapt, ne-a placut atat de mult, incat daca vom avea timp si componente la dispozitie, poate il vom folosi si pentru a testa un sistem complet fanless, bazat pe un procesor Intel Core i5, intr-o eventuala parte a 3-a. Voi ce parere aveti?
Comentarii
Era interesant un test cu procesoare mai performante. O combinatie cu un amd 5900x intr- o carcasa Lian Li Dynamic Evo cu 3 vent sus , 3 jos, unul l-a spate si 2 vent de 200mm in fata (am schimbat fata de sticla cu un mesh dedicat ca sa pot pune ventiloare si in fata)cum ar functiona ? Momentan am dat comanda de NH-P1 dar abia pe 6-7 decembrie cica ajunge. E bine ce vreau sa fac ? Oricum o sa aflu cand vine “monstrul” noctua.
Pingback: Review – Noctua NH-P1 – Part II – Performanta | Stiri IT & C