Review – Noctua NH-P1 – Part II – Performanta

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 20 August, 2021.

Rezultate

 
Pentru a masura performanta lui NH-P1, dar si pentru a gasi configuratia perfecta pentru un astfel de sistem, am testat mai multe situatii, cu doua viteze de rotatie, mai precis 400 rpm si 1200 rpm. De la bun inceput trebuie sa va spun ca ventilatoarele de 180x38mm au un flux de aer mult mai ridicat decat ventilatoarele de dimensiuni conventionale, dar acest lucru implica si un nivel de zgomot mai ridicat. Astfel, la 1200 rpm nici nu se poate pune problema de silentiozitate. Totusi, noi am utilizat si aceasta turatie, pentru a masura scalarea si a avea un punct de referinta.

Astfel, cu cele 4 ventilatoare la turatie maxima, temperatura procesorului nu depaseste 64 oC, adica o diferenta de doar 39 oC fata de temperatura mediului ambient. In momentul in care utilizam doar cele doua ventilatoare montate pe latura inferioara, tot la turatie maxima, temperatura creste pana la 67.1 oC, adica o valoare excelenta. Acelasi lucru este valabil si in momentul in care utilizam doar cele doua ventilatoare din fata.

Temperatura creste cu 2.7 oC fata de situatia in care am utilizat cele doua ventilatoare inferioare, datorita arhitecturii cooler-ului. Astfel, Noctua NH-P1 are lamelele dispuse perpendicular pe podeaua carcasei, ceea ce inseamna ca un flux de aer vertical reprezinta un avantaj.

Dupa ce am vazut cum se comporta cooler-ul in conditii de air-flow ridicat, a venit momentul sa vedem si ce rezultate obtinem in momentul in care discutam despre silentiozitate. Si pe cat de galagioase sunt ventilatoarele la 1200 rpm, pe atat de silentioase sunt la 400 rpm. Practic, sunt aproape imposibil de auzit.

Utilizand 4 ventilatoare la 400 rpm, procesorul nostru atinge 70.6 oC, in continuare o valoare maxima excelenta, dupa parerea mea. Utilizand exclusiv ventilatoarele inferioare, la 400 rpm, obtinem o temperatura maxima de 78.4 oC, acesta fiind echilibrul perfect intre putere, temperatura si silentiozitate. Daca ne baza doar pe ventilatoarele frontale, temperatura creste cu 1.9 oC, datorita motivului expus mai sus. Am incercat si o configuratie cu un singur ventilator inferior, cel de sub cooler, la 400 rpm, iar temperatura a urcat pana la 87 oC.

 

Comentarii

Niciun comentariu la: Review – Noctua NH-P1 – Part II – Performanta

Lasa-ne un comentariu: