NOFEN A40 SET – The silence of the fans

Scris de: , in categoria: Racire, in 11 April, 2011.

Trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam la acest deznodamant, deoarece modul de gandire conventional ne indeamna sa gasim superlative, pe care sa le aplicam apoi in toate situatiile cu care ne intalnim. Noctua NH-D14, de exemplu, este unul dintre cele mai bune coolere existente pe piata. Nu trebuie sa uitam insa ca nu avem de-a face cu o situatie conventionala, cu alte cuvinte nu comparam doua coolere, ci testam un set, un sistem bine pus la punct, in a carui buna functionare s-au investit cu siguranta sute de ore de munca, de proiectare si teste practice. Cu alte cuvinte, setul celor de la Nofen este gandit pentru o situatie specifica, careia ii face fata cu brio. Nu avem de-a face cu un cooler foarte bun, care s-ar comporta perfect in orice conditii. Avem de-a face cu un cooler gandit pentru un anumit TDP, utilizat intr-o anumita carcasa, adica un produs specializat care straluceste exact in situatia pentru care este proiectat. De altfel, cei de la Nofen avertizeaza foarte clar in legatura cu utilizarea unor procesoare cu TDP mai mare de 100W – CR-100A nu este compatibil cu asa ceva.

Desigur, se pot gasi si alte situatii in care CR-100A ar putea face fata cu brio, insa scopul final este utilizarea acestuia impreuna cu setul pentru care a fost gandit, si rezultatele cele mai bune se obtin exact in aceste conditii. Este exact ceea ce spuneam in cel mai recent editorial din PCWorld – pretentiile consumatorilor educati au dus la diversificarea gamei de produse enthusiast, astfel incat, desi piata desktop a scazut per total, exista acum mai multa diversitate si inovatie decat oricand. Setul A40 nu face decat sa sustina aceasta afirmatie, dar si sa ne faca sa realizam anumite aspecte pe care le-am neglijat in trecut. Astfel, conceptul de “fanless” capata cu totul alta dimensiune in interpretarea celor de la Nofen. Da, coolerele clasice care pot functiona fara ventilator pot face fata unor TDP-uri mai mari si pot avea cu siguranta performante mult mai mari daca le folosim impreuna cu ventilatoarele potrivite. CR-100A este proiectat insa pentru a functiona intr-un sistem unde nu exista nici un fel de air-flow, si asa cum am putut vedea in cazul lui NH-D14, exista o diferenta intre a nu avea un ventilator montat pe cooler si a nu avea nici un fel de air-flow in carcasa.

Practic, pentru cei care vor sa beneficieze de puterea unui 2600K intr-un sistem racit complet pasiv, setul A40 este solutia aproape perfecta. Sistemul va functiona fara probleme atat din punct de vedere al temperaturilor, cat si al prafului, de exemplu, si putem obtine astfel un sistem cu adevarat silentios folosind unul dintre cele mai puternice procesoare ale momentului. Singurele nemultumiri pe care le am legate de acest set se leaga de lipsa unei solutii pentru reducerea la tacere a hard-disk-ului, respectiv de pret. Mi se pare cel putin ciudat sa creezi un sistem fara nici un ventilator, deci adresat celor mai maniaci pasionati de silent computing, si sa nu oferi o solutie pentru reducerea vibratiilor si a zgomotelor produse de hard-disk. Acest aspect ar trebui cu siguranta imbunatatit, si sper sa vedem in viitor o revizie nou a acestui set, in care aceasta problema va fi rezolvata pe deplin.

Pretul recomandat de 415$ nu este de natura sa ne bucure din cale afara. Desigur, sistemul este foarte perfomant, isi face treaba cu brio si deschide noi drumuri intr-un domeniu atat de saturat precum IT-ul, insa pretul este cu mult prea mare dupa parerea mea, si ar trebui sa se situeze undeva la jumatatea acestei valori pentru a putea fi o solutie cu adevarat viabila pentru marea majoritate a utilizatorilor. La nivelul actual, vorbim despre un pret prohibitiv, si nu cred ca se vor gasi suficienti maniaci care sa scoata o asemenea suma din buzunar pentru un sistem fanless.

Si ar fi pacat, pentru ca A40 merita luat in calcul. Dupa atatia ani saturati de produse care mai de care mai spectaculoase, cei de la Nofen ne-au demonstrat ca se poate inova in continuare si in domeniul racirii cu aer, si ca exista in continuare solutii si abordari care nu au fost luate in calcul pana acum. Din acest punct de vedere, aceasta companie merita urmarita cu siguranta pe viitor, pentru ca exista un potential urias in aceasta gama de produse si ceea ce ne propun cei de la Nofen merita cu siguranta atentia oricarui pasionat de silentiozitate.

Comentarii

7 comentarii la: NOFEN A40 SET – The silence of the fans

  1. Costi a scris pe:

    De obicei sistemele dead silent sunt sisteme care nu sunt folosite pentru gaming. Chiar și pentru gaming este de ajuns un i5 2400(părerea mea).
    Aș fi fost curios cum s-ar fi descurcat noctua cu un i3 care are TDP mai mic și care se pretează mult mai bine pe sistem multimedia.

  2. Dinu a scris pe:

    415$ ? Pentru ce? Că din pozele pe care le-am văzut, pe carcasă nu aş da mai mult de 50$, cît despre cooler, impresionante dimensiuni dar cu siguranţă are probleme de compatibilitate cu multe din plăcile de bază existente. Poate preţul acesta e pentru concept şi nu pentru pachetul în sine. Oricum, interesantă implementare.

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Mai este si o sursa fanless acolo, iar lista de placi de baza compatibile este destul de luuunga 🙂

  4. Licaon a scris pe:

    @Dinu: sursele fanless 400W incep de la 500ron, totusi mai mult de 500+200case+300cooler~=1000ron e cam mult!?

    @Monstru: o placa video totusi poate schimba rezultatul, sa zicem un HD5770 sau HD6850 sau chiar un HD6950 plus un Accelero S1 etc, ce zici ? 😀

  5. Monstru Post author a scris pe:

    HD 5750 fanless recomanda cei de la Nofen, mai sus cred ca pot aparea probleme din cauza lipsei fluxului de aer din sistem.

  6. ma3cs a scris pe:

    Ideal pentru birotica si navigatie internet si de ce sa pui o placa video cand poti folosi onboard-ul , pana la urma e un silent si nu axat pe utilizari intense.
    Dar vorba aia … dincolo era mai ieftin.
    Personal am un noctua nh-d14 (cadou) si face pereche buna cu q8400 (momentan) si nu as schimba totusi pe nofen-ul asta … oricum ar arata interesant coolerul ala in vitrina.

  7. Design-ul e superb, absolut superb! Din pacate nu vad sistemul asta de carcasa si racire folosit intr-un sistem de gaming. Pana la urma, daca vrei sa scoti tot ce poti din hardware , nu te mai impiedici de zgomot.

    Eu as folosi carcasa asta pentru un sistem multimedia, langa un home cinema Dolby si o plasma cu diagonala mai mare decat anvergura unui 747, intr-o camera izolata fonic. Uber epic.

Lasa-ne un comentariu: