NOFEN A40 SET – The silence of the fans

Scris de: , in categoria: Racire, in 11 April, 2011.

Nehalem a insemnat pentru utilizatorii de PC-uri un mare pas in fata din punct de vedere al puterii de calcul, insa nu si un mare pas in fata din punct de vedere a caldurii degajate si al silentiozitatii sistemelor. Lynnfield a rezolvat partial aceasta problema, insa mult mai apetisant pentru pasionatii de silent computing mi s-a parut Sandy Bridge. Spun asta deoarece aceasta noua generatie de procesoare ofera o putere de calcul semnificativ mai mare decat generatia anterioara, in conditiile in care TDP-ul a fost redus substantial. Si in conditiile in care grafica integrata in aceste procesoare este suficienta pentru 80% dintre utilizatorii de PC, o serie intreaga de oportunitati s-au ivit la orizont pentru cei care vor liniste.

In conditiile in care procesorul, cu tot cu grafica integrata, placa de baza si memoriile pot fi strunite fara probleme din punct de vedere al temperaturii, singurii suspecti responsabili cu zgomotul au ramas sursa si HDD-urile. Pentru ca trebuie sa recunoastem, oricat de raspandite ar fi in acest moment SSD-urile, pentru stocarea unor cantitati mari de date tot la HDD-uri vom apela pentru inca o buna bucata de timp.

Surse fanless exista (4-5 modele de-a lungul ultimilor ani), insa nu s-au bucurat niciodata de o popularitate prea mare, deoarece este inutila eliminarea ventilatorului din sursa in conditiile in care tot va fi necesar un fan de evacuare pentru aerul cald care se strange in carcasa. HDD-uri cu nivel de zgomt redus exista, ba chiar si temperaturile au incetat sa fie o problema insa, din nou, aerul cald trebuie sa se duca undeva. Asta inseamna ca fie vom folosi o carcasa de tip inchis (Solo, R3) cu un ventilator de intake si unul de exhaust (deci tot vom recurge la ventilatoare), fie vom incerca o carcasa cat mai bine aerisita. Problema este ca si in cazul cooler-elor foarte performante (NH-D14, Z600, Ninja, etc) acestea pot functiona fara ventilator, dar cu conditia sa existe un oarecare flux de aer. In caz contrar, caldura degajata de toate componentele din sistem va duce la atingerea unui punct de saturatie.

Avem deci de-a face cu un cerc vicios, iar daca includem in ecuatie si factorul praf, deja lucrurile incep sa nu mai fie atat de simple. Desigur, in orasele mici de munte (de exemplu), acest fapt nu este o problema, insa in marea majoritate a aglomeratiilor urbane din Romania, praful este o mare problema pentru orice utilizator de PC si nu numai. Carcasele moderne sunt dotate cu filtre de praf, insa acestea trebuiesc curatate periodic, si oricum o cantitate de praf tot se va strecura in sistemul nostru .

Incercand sa rezolve toate aceste probleme si sa creeze un produs unic pe piata, o parte din inginerii de la Zalman au fondat anul trecut compania NOFEN, a carei scop declarat este eliminarea ventilatoarelor si a prafului. In acest scop, compania coreeana a pus la punct 4 produse, care pot fi achizitionate in doua seturi. Produsele sunt cooler-ul fanless CR-100A, sursa fanless P-400, si cele doua carcase, CS30 si CS60. Cele doua seturi sunt alcatuite din sursa, cooler si una dintre cele doua carcase. Setul A40 se bazeaza pe carcasa CS30, in timp ce setul A43 se bazeaza pe carcasa CS60. Pentru testul de astazi, noi am primit la teste setul A40.

Comentarii

7 comentarii la: NOFEN A40 SET – The silence of the fans

  1. Costi a scris pe:

    De obicei sistemele dead silent sunt sisteme care nu sunt folosite pentru gaming. Chiar și pentru gaming este de ajuns un i5 2400(părerea mea).
    Aș fi fost curios cum s-ar fi descurcat noctua cu un i3 care are TDP mai mic și care se pretează mult mai bine pe sistem multimedia.

  2. Dinu a scris pe:

    415$ ? Pentru ce? Că din pozele pe care le-am văzut, pe carcasă nu aş da mai mult de 50$, cît despre cooler, impresionante dimensiuni dar cu siguranţă are probleme de compatibilitate cu multe din plăcile de bază existente. Poate preţul acesta e pentru concept şi nu pentru pachetul în sine. Oricum, interesantă implementare.

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Mai este si o sursa fanless acolo, iar lista de placi de baza compatibile este destul de luuunga 🙂

  4. Licaon a scris pe:

    @Dinu: sursele fanless 400W incep de la 500ron, totusi mai mult de 500+200case+300cooler~=1000ron e cam mult!?

    @Monstru: o placa video totusi poate schimba rezultatul, sa zicem un HD5770 sau HD6850 sau chiar un HD6950 plus un Accelero S1 etc, ce zici ? 😀

  5. Monstru Post author a scris pe:

    HD 5750 fanless recomanda cei de la Nofen, mai sus cred ca pot aparea probleme din cauza lipsei fluxului de aer din sistem.

  6. ma3cs a scris pe:

    Ideal pentru birotica si navigatie internet si de ce sa pui o placa video cand poti folosi onboard-ul , pana la urma e un silent si nu axat pe utilizari intense.
    Dar vorba aia … dincolo era mai ieftin.
    Personal am un noctua nh-d14 (cadou) si face pereche buna cu q8400 (momentan) si nu as schimba totusi pe nofen-ul asta … oricum ar arata interesant coolerul ala in vitrina.

  7. Design-ul e superb, absolut superb! Din pacate nu vad sistemul asta de carcasa si racire folosit intr-un sistem de gaming. Pana la urma, daca vrei sa scoti tot ce poti din hardware , nu te mai impiedici de zgomot.

    Eu as folosi carcasa asta pentru un sistem multimedia, langa un home cinema Dolby si o plasma cu diagonala mai mare decat anvergura unui 747, intr-o camera izolata fonic. Uber epic.

Lasa-ne un comentariu: